جمعه, ۷ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Fri, 26 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

رانت،‌ اختلاس، دزدی و... هر چه نامش باشد کاری که به اسم بابک زنجانی مشهور است بزرگ‌ترین فساد تاریخ ایران و شاید تاریخ معاصر در دنیا باشد که البته آشکار و برایش پرونده درست شده است. در حالی که این فرد به کمک شرایط عجیب توانسته است رقمی نزدیک به 8هزار میلیارد تومان از پول متعلق به مردم ایران را بردارد و پس ندهد و رسانه‌های جریان منتقد نیز از کنار آن به سادگی عبور کردند، دامن زدن به مزدهای 50-40 میلیون تومانی در ماه درصدر اخبار قرار دارد. اقتصاددانان آزاد اندیش معتقدند که میزان فساد رخ داده در هر مقطع و از سوی هر فرد و جریان اهمیت دارد اما مهم‌تر از آن ریشه‌های فساد است که باید شناسایی شود و به اطلاع افکار عمومی برسد تا شهروندان با شناسایی ریشه‌های فساد راه سر بر آوردن دوباره آن را مسدود کنند.

واقعیت این است که سرچشمه فساد و رانت مناسبات نهادینه شده بر پایه تسلط حاکمیت در اقتصاد و مالکیت است. دولتی که مالک سالانه ده‌ها میلیارد دلار نفت است، دولتی که هنوز 20 درصد از سهام صدها شرکت بزرگ را تحت عنوان سهام دولت و 40درصد دیگر آن را تحت عنوان سهام مالکیت در اختیار دارد و مالک و مدیر آب و برق و گاز و نفت و فولاد و بانک و بیمه و خودرو، مس و آلومینیوم و... است و هرگز به شهروندان درباره چگونگی دخل و خرج آن به‌طور شفاف توضیح نمی‌دهد بستر مناسبی برای رانت و فساد را ایجاد می‌کند. برای اینکه ذهن‌خوانندگان ارجمند این نوشته با گستردگی و ژرفای فساد آشنایی بیشتری پیدا کند ابتدا به‌رقم بودجه شرکت‌های دولتی سری می‌زنیم.

براساس ارقام بودجه 1395 سهم بودجه شرکت‌های دولتی در سال جاری 681694 میلیارد تومان است. اگر بر پایه روال سر راست اعداد بزرگ این عدد را سرراست کنیم به عدد 682 هزار میلیارد تومان می‌رسیم که 71درصد بودجه کل کشور است، با توجه به شمار شرکت‌های دولتی در بودجه کل کشور که 381 شرکت است هر مدیر شرکت دولتی به‌طور متوسط در سال 1395 رقمی معادل 1790میلیارد تومان در اختیارش است که آن را هزینه کند.

به بزرگی بودجه شرکت‌های دولتی و شمار اندک مدیران خرج کننده آن توجه کنید و یادتان باشد که دهه‌های متوالی است که این مدیران از دادن حساب و کتاب شفاف به مردم معاف شده‌اند یا حساب و کتاب آنها آنقدر پیچیده است که افراد اندکی از آن سردرمی‌آورند. اگر فرض بر صحت اعمال این دسته مدیران باشد و فقط رانتی معادل یک درصد در خرید کالا و مواد اولیه و دستمزد و پاداش از این رقم وجود داشته باشد امکان رانت 682 هزارمیلیارد تومانی را در اختیار آنها گذاشته‌ایم. وسوسه دست‌زدن به اعمالی که بتواند بخشی از این منابع را در اختیار یک گروه کوچک از اعضای هیات مدیره‌ها قرار دهد نیروی فوق‌العاده‌ای دارد که مقاومت در برابر آن به مرور کم و کم‌تر می‌شود.

بنابراین فساد کبیر در مناسبات اقتصادی است که یک اقلیت از مدیران را در شرایطی قرار می‌دهد که احتمال دارد با کمی جابه‌جایی هزاران میلیون تومان رانت و فساد را ایجاد کنند. اگر گروهی از اقتصاددانان نزدیک به سه‌دهه است بر حذف و کوچک کردن سهم دولت از مالکیت اموال و کارخانه‌ها و بخش‌های مختلف اصرار دارند به این دلیل است که ریشه‌های فساد را باید از همان جا خشک کرد.

عضو شورای سردبیری

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/vx6kb5H9
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطی
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه