پنجشنبه, ۶ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Thu, 25 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

چگونه «بی‌ارج» شدیم

7 سال پیش ( 1395/3/22 )
پدیدآورنده : محمدصادق جنان‌صفت  

مردان و زنان ایرانی که در دهه 50 تا 60  زندگی خود قرار دارند و ساکن شهرهای ایران بوده‌اند یادشان هست که دو کارخانه یخچال‌سازی «ارج» و «آزمایش» چه رقابت سنگین و نفسگیری برای کسب سهم بیشتر از بازار رو به رشد ایران را تجربه می‌کردند. اطلاعات و آمار و تحلیل‌ها نشان می‌دهد در دهه ‌40 علاوه بر دو کارخانه یاد شده که در صنعت لوازم خانگی اشتهار پیدا کرده بودند سه کارخانه کفش ملی، کفش وین و کفش بلا نیز برای فروش بیشتر رقابت نفسگیری داشتند.

در آن دهه کارخانه‌های شکلات‌سازی و خودروسازی نیز در روندی فزاینده قرار گرفته بودند و دهه طلایی رشد اقتصاد ایران از این رقابت‌ها فراهم شد. در حالی که استراتژی توسعه صادرات در کره‌جنوبی در آن دهه جواب داده بود اما ایران با استفاده از الگوی جایگزینی واردات، گام نخست برای کم بنیه شدن کارخانه‌های یاد شده را برداشته بود. با این همه کارخانه «ارج» به مثابه چراغ روشن یک بنگاه صنعتی نیرومند توانست در دهه 50 و تا پیش از انقلاب اسلامی حتی در بازارهای منطقه نام آشنا شود.

شورای انقلاب اسلامی و دولت موقت در نیمه اول 1358 اما با مصادره و ملی کردن صدها کارخانه کوچک و بزرگ و سپردن آنها به سازمان صنایع ملی، بانک صنعت و معدن، بنیاد مستضعفان و سازمان گسترش و نوسازی صنایع راه «بی‌ارج» را بنا گذاشت. کارخانه ارج در 35سال سپری شده به چند دلیل نتوانست راه پرشکوه قبلی را ادامه دهد و آنقدر از شیره جانش مایه گذاشت تا اینکه در موقعیت بسیار ضعیفی قرار گرفت.

دلیل نخست و اصلی «دولتی» کردن بنگاهی بود که جان‌مایه‌اش خصوصی بودنش به حساب می‌آمد و صاحبانش آن را چون جان خویش عزیز می‌دانستند و برایش جان می‌دادند. مدیران بی‌تجربه و بی‌انگیزه‌ای که دولت‌ها و سازمان صنایع ملی برای کارخانه‌های مصادر شده از جمله کارخانه «ارج» گماشت، تنها توانستند سرمایه آن را آب کرده و به مرور خرج کارگران و مدیران کنند و نیک می‌دانستند تا روزی که هستند دولت ناچار است از آنها حمایت کند. دلیل دوم «بی‌ارج» شدن صنعت ایران اصرار و پای‌فشاری بر استراتژی الگوی جانشینی واردات و دل بستن به الگوی جانشینی گذاری واردات بود که در دوره جدید جواب نمی‌داد. هر فرد، سازمان و نهادی که نتواند با دنیای روز آشتی کند و آن را بفهمد و با الزام‌های آن سازگار شود دیر یا زود از پای درمی‌آید و حسرت بر دل می‌گذارد.

«بی‌ارج» شدن در دوره‌ای که رقابت نیست و زمانه فهمیده نمی‌شود رخدادی است که کارخانه تعطیل شده «ارج» نماد آن است و می‌تواند ادامه پیدا کند و فقط در صنعت هم باقی نماند.

عضو شورای سردبیری

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/kNPbS4ta
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کاردستگاه برش لیزرابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایل
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه