قهوه یکی از بهترین و پرطرفدارترین نوشیدنی هایی است که بسیاری از افراد در زندگی روزمره خود آن را مصرف می کنند. قهوه بیش از 100 الی 150 نوع مختلف دارد ولی دو نوع قهوه که بسیار معروف هستند و بین مردم نیز طرفداران بیشتری دارد قهوه عربیکا و ربوستا می باشد. قهوه عربیکا تقریبا حدود 60 درصد کشت و تولید قهوه جهان را به خود اختصاص داده است و طرفدار بیشتری نسبت به قهوه روبوستا نیز دارد و بیشتر در افریقای شرقی، آمریکای لاتین و آسیا رشد می کند، بعد از قهوه عربیکا، قهوه روبوستا پرطرفدارترین قهوه محسوب می شود.
این دو نوع قهوه معروف از هر لحاظ تفاوت های زیادی دارند که در ادامه به تفاوت قهوه عربیکا و قهوه روبوستا اشاره می شود.
درست آسیاب کردن دانه های قهوه یکی از مهم ترین عامل ها برای داشتن یک قهوه با کیفیت و خوشمزه است ما برای اینکه بتوانیم یک قهوه خوب و نرمال داشته باشیم باید دانه های قهوه را به درستی آسیاب کنیم.
آسیاب کردن دانه ها کار زیاد سختی نیست و ابزار های مختلفی برای انجام این کار وجود دارد تا کار شما را تا حد ممکن راحت کند ولی نکات خاصی وجود دارد که باید رعایت شوند که در بخش زیر به آنها پرداخته ایم:
درجه آسیاب مناسب و نرمال دانه های قهوه به عواملی مهم بستگی دارد که شما باید در آسیاب کردن دانه خود حتما به این نکات دقت کنید. این موارد عبارتند از:
درجه آسیاب قهوه ها وابسته به نوع آنها تغییر میکند و هر نوع قهوه درجه آسیاب مختص به خود را دارد و باید هنگام آسیاب به این مورد حتما توجه شود
هر نوع دستگاه آسیاب قهوه، درجه بندی مختلف و خاص خود را برای آسیاب کردن قهوه دارد بسیاری از دستگاه ها از درجه بندی 1 تا 10 دسته بندی شده اند ولی دستگاه های خاصی وجود دارد که تا 40 درجه دسته بندی شده است و باید با توجه به قهوه که میخواهیم دم آوری کنیم به این مورد دقت کنیم.
بهتر است توجه داشته باشید که قهوه یک محصول کشاورزی میباشد و باید به تازگی آن توجه کرد چون از زمانی که دانه ها رست شوند، کم کم گازهایی از خود آزاد میکنند و شروع به از دست دادن خواص خود می کنند.
درجه رست دانه ها تاثیر زیادی در آسیاب دارند، رست هایی که تیره تر هستند آسیاب درشت تری استفاده میشود چون گرمای بیشتری دریافت کرده است و با آب سریع تر واکنش نشان میدهد و عصاره گیری با سرعت بیشتری انجام میشود و برای رست های روشن تر چون گرمای کمتری دریافت کرده است سرعت واکنش کند تر است، آسیاب ریزتر و نرم تری استفاده میشود.
درجه آسیاب قهوه برای اینکه به صورت مستقیم در فرایند دم آوری قهوه و در طعم قهوه نقش دارد از اهمیت زیادی برخوردار است و کوچکترین تغییرات در اندازه آسیاب دانه های قهوه تاثیرات زیادی در طعم قهوه میتواند داشته باشد.
قهوه هایی که درجه آسیاب ریزتری دارند طعم و رایحه آن ها به مراتب تلخ تر است و درجه آسیاب درشت تر طعم و رایحه نسبتا ملایم تری دارد.
قهوه هایی که به صورت درشت آسیاب می شوند آب را به راحتی از خود عبور میدهند و به همین دلیل سبب کمتر استخراج شدن طعم و ملایم شدن طعم قهوه می شود و دانه هایی نرم و ریزتر بیشتر با آب درگیر میشوند و این عمل سبب بیشتر استخراج شدن طعم قهوه میشود به همین دلیل این دانه ها تلخ تر هستند.