رشد شاخصهای بورس پس از تفاهم لوزان نویدبخش رشدی پایدار پس از توافق احتمالی لوزان است. کارشناسان در این زمینه معتقدند ورود سرمایههای جدید به بورس و رفع محدودیت انتقال پول و کاهش هزینه تبادلات مالی، رشد اقتصادی را برای کشور به ارمغان میآورد که برمبنای آن انتظار میرود بورس ایران پس از توافق ژنو رکورد شاخص 90 هزار را بشکند. بازار سرمایه علاوه بر تاثیرپذیری از تغییرات تولید در بخشهای مختلف اقتصادی، متاثر از روابط سیاسی و بینالمللی نیز است، چراکه جریان واردات و صادرات روند تامین مواد اولیه و در نهایت سوددهی شرکتها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این موضوع ارزش سهم این شرکتها را در بورس ارتقا خواهد داد.
***
مرتضی علیاکبری:
تسهیل انتقال پول رشد شاخصها را به دنبال دارد
معاون مالی شرکت سرمایهگذاری فلزات در رابطه با وضعیت بورس پس از توافق احتمالی ایران با کشورهای 1+5 در ژنو گفت: برمبنای تغییراتی که در فضای کسبوکار کشور به وجود میآید شرکتها نیز شرایط مساعدی در بورس بهدست میآورند، حال بخشی از این قضیه به جنبه روانی پس از توافق بازمیگردد، اما با توجه به شرایطی که پس از تفاهم لوزان به وجود آمده است بانکها، شرکتهای خودروساز و پتروشیمیها روند مثبتی را در بورس در پیش گرفتند. حال اگر توافق صورت نگیرد همین شرکتها که روند مثبتی را تجربه کردهاند نسبت به سایر شرکتهای بورسی بیشتر ضربه خواهند خورد.
مرتضی علیاکبری با نگاهی به عواملی که زمینه رشد شاخصها پس از تفاهم را زیاد میکند، تصریح کرد: یکی از مهمترین مسائل اقتصادی که روی وضعیت شرکتهای بورسی اثر میگذارد بحث نقل و انتقال پول است. بانکها پیش از آغاز تحریمها بیشترین سود را از طریق فاینانس، یوزانس و نقل و انتقالات مالی میبرند اما اکنون این درآمدها به حداقل رسیده است. از این رو اگر توافق حاصل شود بار دیگر بانکها از این منافع بهرهمند خواهند شد. از سوی دیگر در حال حاضر شرکتها تبادل مالی و ضمانتنامهها را از طریق صرافیها با هزینه بالاتری انجام میدهند، بنابراین با رفع تحریمها این شرایط بهینه روی وضعیت اقتصادی شرکتها و در نهایت وضعیت آنها در بورس اثرگذار خواهد بود.
او با بیان اینکه بهبود وضعیت اقتصادی، شرکتهای بیشتری را به سوی بورس فرامیخواند ادامه داد: شرکتهایی که در بورس حضور دارند تحت تاثیر دو مقوله واردات و صادرات هستند، حال در شرایطی که توافق صورت گیرد قیمت دلار کاهش مییابد و شرکتهای واردکننده با هزینه کمتری روبهرو میشوند، در نتیجه شرایط بهتری خواهند یافت. صادرکنندهها نیز گرچه در نگاه نخست با کاهش دلار متضرر میشوند اما با در نظر گرفتن کاهش هزینه حملونقلی، استفاده از فاینانس و... وضعیت درآمدی آنها جبران خواهد شد. علیاکبری با تاکید بر تاثیرپذیری بورس از شرایط اقتصادی کشور افزود: بورس از فضای اقتصادی کشور تاثیر میپذیرد. چراکه با توافق و رفع تحریمها شاهد از بین رفتن کمبودها و اجرای پروژههای صنعتی خواهیم بود و این موضوعی است که روند شاخصهای بورس را مثبت خواهد کرد.
***
هاشم باروتی:
چشمانداز روشنی پیش روی سرمایهگذاران قرار میگیرد
مدیرعامل کارگزاران آتیهساز با اشاره به کاهش موانع بینالمللی ایران پس از تفاهم لوزان اظهار کرد: از آنجایی که یکی از ریسکهای بورس مباحث سیاسی و بینالمللی است، تفاهم لوزان کمک کرد بخشی از این موانع برطرف شود و سرمایهگذاران چشمانداز روشنی از صنعت خود داشته باشند. حال با توجه به اینکه چارچوب تفاهم در لوزان تعیین شده است و از سوی دیگر مسائلی همچون کاهش سود بانکی و بحث گشایش پالایشگاهها جذابیت سرمایهگذاری را بالا برده، پیشبینی میشود حاشیه سود شرکتهای بورسی معقولتر شود و این چشمانداز مثبت تا حصول توافق نهایی تداوم یابد.
هاشم باروتی با نگاهی به اهمیت نقش کارگزاریها در هدایت سرمایهها افزود: در حال حاضر شرکتهای حقوقی غایبان بزرگ بورس هستند. در شرایط کنونی ممکن است افراد کم تجربه وارد سرمایهگذاری بورس شوند که در این حالت نقش کارگزاریها در هدایت سرمایهها مهم است. بهگونهای که سرمایهگذاران را به سمت سهامهای پایدار که ریسک کمتر و سود خوبی دارند سوق دهند. در حال حاضر بانکها، شرکتهای خودرویی و شرکتهای آیتی از وضعیت مناسبی برخوردار هستند. از طرف دیگر با ورود سرمایه جدید به بورس، سهامهای ناشناخته شانس بزرگ شدن پیدا میکنند. سهامهایی که از سوی صندوقهای مالی، بانک و... حمایت میشوند درصورتیکه به درستی وارد بورس شوند شرایط مساعدی در انتظار آنها خواهد بود. او با نگاهی به چشمانداز توافق ایران با کشورهای 1+5 اضافه کرد: چشمانداز این تفاهم، در بلندمدت و حداقل یکساله با کمترین نوسان دیده میشود، با این حال پیشبینی میشود پس از تفاهم شاخص مرز 90 هزار را پشت سربگذارد، اما اگر این توافق صورت نگیرد حداقل 5 هزار واحد سقوط خواهیم داشت. بهگونهای که شاخصها به مرز 56 هزار واحد کاهش مییابد.
باروتی با بیان اینکه هنوز ورود سرمایهگذاران خارجی را پس از تفاهم تجربه نکردهایم، تصریح کرد: بازار هماکنون روند طبیعی خود را طی میکند و هنوز سرمایههای خارجی را جذب نکرده است. حال اگر سهامهای بورس بهصورت پیلهای افزایش یابد بعد از آن افت شاخصها را شاهد خواهیم بود. در مقابل، سهام پروژههای بزرگ و مورد حمایت دولت از ثبات بالاتری برخوردارند و میتواند مقصد سرمایهگذاران جدید باشد.
***
محمدحسین بابالو:
توافق هستهای در بلندمدت تاثیرگذار خواهد بود
یک کارشناس بورس در رابطه با چگونگی تاثیر توافق ژنو بر بورس گفت: پس از مثبت شدن توافقات ایران با کشورهای 1+5 شاهد دو تاثیر آنی و موقت و یک تاثیر بلندمدت و ماندگار خواهیم بود. بهگونهای که هفته ابتدایی پس از تفاهم لوزان شاهد رشد 5/7 درصدی شاخصهای بورس بودیم. به عبارت دیگر شاخصهای بورس از 61758 در 29 اسفند ماه سال 93 به 70684 در 20 فروردین 94 پس از تفاهم لوزان رسید، اما پس از آن کمکم شاهد تخلیه جو روانی بودیم و فضا در حال تثبیت شدن بود.
محمدحسین بابالو با نگاهی به تجربه بیانیه سال گذشته ژنو و اثر آن روی بورس کشور افزود: بعد از نشست ژنو در پاییز سال 93 شاهد کاهش قیمت دلار از 3700 تومان به 2900 تومان بودیم که شاخصهای سهام در بورس نیز رشد قابل ملاحظهای داشت. گرچه پس از آن افت کرد و اقدامات سیستماتیک دولت مانند کاهش قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی نتوانست شاخصها را بالا نگه دارد. با این حال این مسئله بهعنوان یک تجربه نشان میدهد که پس از توافق در تیر ماه امسال دوباره شاهد افزایش شاخصهای بورس خواهیم بود.
او با اشاره به مقولههای اثرگذار در افزایش شاخصهای بورس کشور ادامه داد: ارزش سهام و شاخصها برمبنای ورود نقدینگی سنجیده میشود، یعنی زمانی که سرمایه جدید وارد بازار سرمایه شود شاخصها ارتقا خواهند یافت. به همین دلیل افزایش شاخصهای بورس پس از تفاهم لوزان را میتوان ناشی از فضای روانی دانست، زیرا سرمایه جدیدی وارد این بازار نشده است.
بابالو اظهار داشت: درباره ورود سرمایه جدید به بورس پس از توافق اتفاقنظر وجود دارد اما میزان آن قابل پیشبینی نیست. حال اگر این نقدینگی وارد شود و کاهش نرخ سود بانکی نیز رخ دهد شرکتها سودده خواهد شد. با این حال باید این مسئله را نیز مورد توجه قرار داد که پس از افزایش تحریمها دلار گران شد و واردات کاهش یافت. در مقابل شاهد رشد صادرات بودهایم که در کنار آن رشد شرکتهای صادراتی رخ داد. بنابراین اگر تحریمها رفع شود شرکتهای واردکننده رشد میکنند. در مقابل شرکتهای صادراتی با کاهش درآمد روبهرو میشوند که آنها تنها با جذب سرمایههای جدید میتوانند این کاهش قیمت دلار را جبران کنند. او در مورد پیشبینی رشد شاخصها پس از توافق ژنو تصریح کرد: اگر ما اوج شاخصهای بورس ایران را 90 هزار فرض کنیم بهطور قطع پس از توافق تیر ماه انتظار افزایش آن تا مرز 100 هزار واحد را خواهیم داشت.