شنبه, ۸ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Sat, 27 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

تنگنای نویسندگی

9 سال پیش ( 1393/10/25 )
پدیدآورنده : شهرام اقبال زاده  

موضوع زندگی اقتصادی نویسندگان به‌صورت خاص، تحت تاثیر موضوع کلی است که وضعیت اقتصادی ایران را در بر می‌گیرد‌. وضعیت کسانی که با حرفه خود زندگی می‌کنند با کسانی که با سرمایه خود زندگی می‌کنند متفاوت است‌. عده‌ای براساس توانایی مالی، زندگی خود را از طریق سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف مانند تجارت یا تولید کالا و ..‌. سپری می‌کنند اما به شکل مشخص اهل قلم یا اهل هنر کالای‌شان کالای فرهنگی- هنری یا خلاقانه است و تولیدات‌شان کالای خلاقه است و در سطوح مختلف این کالا تولید می‌شود‌. اما با توجه به وضعیت نشر و تیراژ کتاب در کشور نمی‌توان زندگی متناسبی داشت‌. 

در میان ناشران دوستانی را می‌شناسم که معتقدند با انتشار یک کتاب و فروش تمام نسخه‌های آن هزینه پست کتاب نیز تامین نشده است‌. از سوی دیگر نویسنده یا مترجمی را در نظر بگیرید، چقدر باید برای تألیف زمان بگذارد؟یکی از دوستان نویسنده شناخته شده کتابی 500 صفحه‌ای فراهم کرده است در حوزه تئوری‌–‌نظری‌. در جریان هستم زمانی که برای تولید این کتاب گذاشته شده تقریبا دو سال تمام بود‌. محاسبه کنید در تیراژ 500 نسخه (که البته این روزها تا 300 نسخه هم کتاب منتشر می‌شود) یا هزار نسخه، در نظر بگیرید قیمت کتاب 20 هزار تومان و 10‌درصد هم حق قرارداد نویسنده باشد‌. برای دو سال زحمت نوشتن یک کتاب، برای 24 ماه زحمت چقدر دستمزد عاید یک نویسنده می‌شود؟ از سوی دیگر نویسندگان پرکاری هم هستند که می‌توانند در سال حداکثر بین پنج تا 10 جلد کتاب تولید و منتشر کنند‌. در نظر بگیرید به‌جز افراد خاصی که مشهورند و از رانت و ارتباط‌های خاص هم برخوردارند، اکثر اهل قلم دوشغله یا سه‌شغله هستند‌.

به‌جرأت می‌توان گفت بیشترین نویسنده‌ها از طریق قلم زدن و نوشتن نمی‌توانند زندگی خود را تامین کنند‌. این در حالی است که در هنرهای دیگر مانند سینما این‌گونه نیست‌. یک هنرپیشه یا کارگردان سینما درآمدهای متفاوتی دارند‌. اهل قلم واقعا در مضیقه و تنگنا هستند، مانند کسانی که نیروی کار خود را می‌فروشند و ارتزاق می‌کنند‌. بنا به آنچه پیش از این اعلام شده است متوسط هزینه‌های یک خانوار بالای دو میلیون تومان است‌. شما در سال باید چند کتاب بنویسید تا هزینه‌های یک سال خود را تامین کنید؛ این یک فاجعه است‌. به معنای واقعی اقتصاد نشر بحران‌زده و دچار رکود شدید است و همین باعث شده تا اهل قلم نه جایگاه معنوی و نه جایگاه مادی مناسب داشته باشند. از سوی دیگر موارد نظارتی هم باعث شده تا میل به کتابخوانی پایین بیاید‌. جمعیت امروز کشور 80 میلیون نفر است، چرا کتاب باید 300 یا 500 یا حتی هزار نسخه منتشر شود؟ تا دستمزدی گیر نویسنده بیاید که نتواند زندگی خود را سپری کند؟ اینها در حالی است که اقتصاد ما یک اقتصاد سردرگم است، نه اقتصاد بازار است و نه اقتصاد سرمایه است. هنوز نه تکلیف بخش خصوصی مشخص است، نه تعاونی و دولتی که حتی اینها چه ارتباطی دارند‌. 

* نویسنده و ویراستار

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/IC218hS9
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطی
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه