فرصت امروز: کاهش قیمت دلار با وجود نوسانات زیاد کماکان ادامه دارد و در تازه ترین اتفاق، بانک ها نیز برای خرید ارز فروشندگان وارد بازار شده اند. همزمان با سقوط قیمت دلار، بانک مرکزی از تمام بانک های مجاز به عملیات ارزی خواست تا نسبت به خرید ارز از مردم اقدام کنند. درحالی که با کاهش قیمت دلار، برخی از صرافی ها تابلوهای قیمت خود را صفر کرده اند و خرید ارز انجام نمی دهند، بانک مرکزی در اطلاعیه ای با اشاره به تمایل مردم به فروش ارزهای خود و نیز امتناع دلالان و برخی صرافی ها از خرید ارز، از مردم خواسته با مراجعه به شعب ارزی بانک های دارای مجوز عملیات ارزی، نسبت به فروش ارزهای خود به قیمت اعلامی اقدام کنند.
اگرچه بانک مرکزی جزییاتی درباره نحوه فروش و قیمت ارز مورد خریداری از فروشندگان در بانک ها اعلام نکرده است، اما با توجه به افزایش فروشندگان ارز در بازار و کاهش تقاضا برای خرید، اکنون متقاضیان فروش تا حدی با مشکل مواجه شده اند. از همین رو، بانک مرکزی با این حربه خواسته تا روند فروش دلارهای خانگی از سوی مردم تسهیل شده و کماکان ادامه یابد.
به نظر می رسد این اقدام بانک مرکزی بی ارتباط با نشست اخیر رئیس کل بانک مرکزی با اقتصاددانان نبوده است.
در سومین جلسه رئیس کل بانک مرکزی با اقتصاددانان که عصر دوشنبه در بانک مرکزی برگزار شد، شرایط موجود بازار ارز و عوامل موثر بر آن و همچنین بازار پول و مسئله نقدینگی مورد بررسی قرار گرفت و اقتصاددانان بر ضرورت دیدگاه واحد اقتصادی و یک صدایی در اقتصاد تاکید کردند. تداوم تدبیرهای جاری برای مدیریت شبکه عرضه ارز با هدف جلوگیری از التهابات مقطعی، ضرورت ریزش نرخ ارز غیررسمی، ورود بیشتر بانک مرکزی به بازار غیررسمی ارز، هماهنگی سیاست های داخلی و خارجی، اهمیت سامانه نیما و ضرورت رفع مشکلات آن و هدفمند کردن تخصیص ارز برای واردات، بررسی صادرات غیرنفتی و آثار انتظاری آن و ضروت تقویت ذخایر ارزی از جمله موضوعات مطرح شده در این جلسه بود.
در همین حال، بانک ملی ایران نیز دیروز از خرید دلار با نرخ 11 هزار تومان خبر داد. به دنبال انتشار اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر اینکه مردم در صورت تمایل می توانند ارزهای خود را به شعب ارزی بانک های دارای مجوز عملیات ارزی بفروشند، یک منبع آگاه در بانک ملی، نرخ خرید لحظه ای این بانک را 11 هزار تومان اعلام کرد که وابسته به نرخ بازار آزاد است. به گفته وی، مردم می توانند به شعب ارزی یا ارزی-ریالی بانک ملی ایران مراجعه کرده و نسبت به فروش ارز خود اقدام کنند.
این در حالی بود که ساعتی پس از انتشار این خبر، بانک ملی ایران خرید دلار با نرخ 11 هزار تومان را تکذیب کرد و آن را شایعه ای بیش ندانست.
آخرین خبرها از وضعیت بازار طلا و ارز
در پی روند کاهشی نرخ ارز در چند روز گذشته، روز سه شنبه نیز بازار آزاد ارز بسیار شلوغ بود و مردم برای فروش ارزهای خود به بازار هجوم آوردند و نرخ خرید دلار در بین دلالان رقمی بین ۱۰ تا ۱۱ هزار تومان بود.
به گزارش ایسنا، همچنین دلالان، دلار را به قیمت ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان می فروشند که برخلاف هفته گذشته اختلاف چشمگیری بین قیمت خرید و فروش آن به چشم می خورد و دلالان، این اختلاف قیمت را به دلیل روند کاهشی نرخ ارز اعلام می کنند.
همچنین یورو در بازار آزاد بین دلالان از ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۵۰۰۰ تومان خریداری می شود و این در حالی است که نرخ فروش این ارز در بازار آزاد ۱۶ هزار تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان متغیر است. این در حالی است که بیشتر دلالان معتقدند نرخ ارز در روزهای آینده نیز کاهشی خواهد بود و حتی ممکن است تا ۸۰۰۰ تومان نیز برسد. در عین حال اکثر صرافی ها نیز دیروز خرید و فروش نداشتند و تابلوی نرخ ارز خود را برداشتند.
بازار پرنوسان ارز در این روزها قابل پیش بینی نیست و به همین دلیل تفاوت میان قیمت خرید و فروش در بین دلالان بازار ارز تفاوت زیادی دارد. حتی دلالان نیز برای خرید و فروش، نرخ های متفاوت با فاصله زیادی را اعلام می کنند و عمدتا با فروشنده ها و خریداران راه می آیند. نکته جالب در این میان به عملکرد یکی از صرافی ها برمی گشت. این صرافی که دلار را با قیمت ۱۳ هزار تومان می خرید، ولی وجه آن را دو روز دیگر پرداخت می کند! البته این صرافی نیز پس از یکی دو ساعت کارش را تعطیل کرد.
همچنین رحمانی فضلی در جلسه ستاد اطلاع رسانی و تبلیغات اقتصادی به عنوان رئیس این ستاد، به تلاطم غیرواقعی بازار ارز و سکه اشاره و تصریح کرد که با تصمیمات مناسبی که در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا گرفته شد، شاهد سامان یابی وضعیت بازار و سیر نزولی قیمت ارز و سکه خواهیم بود.
چهار عامل تاثیرگذار در کاهش قیمت ارز
محسن حاجی بابا، نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی ایران در این باره معتقد است: در حال حاضر تحلیل بازار ارز متفاوت تر از تحلیل هایی است که طی سال های قبل داشته ایم و هیچ دلیل قانع کننده ای برای افزایش آن دیده نمی شود، چراکه ظرفیت فعلی اقتصادی و اجتماعی ایران دلار ۱۴ - ۱۵ هزار تومان به بالا را توجیه نمی کند.
او چهار عامل اصلی که تاثیرگذار در کاهش قیمت ارز بوده را احتمال تصویب FATF، ارتباط بانکی اروپا (به غیر از سوئیس) با ایران که تقریباً قطعی شده، اعلام کردن واردات ارز بدون محدودیت همراه با مسافران دانست و گفت: این شرایط باعث شد خریداران دلار یا دلال مقداری در خرید احتیاط کنند و احتیاط در خرید باعث کاهش قیمت ها شده و با همان شدت هیجانی که خرید کردند اکنون عرضه می کنند که بازار تاحدودی به تعادل برگشته است اما این عوامل تنها نمی تواند تعادل نرخ را نگه دارد. بنابراین عوامل بنیادی دیگر را باید دولت در تصمیمات در نظر بگیرد تا قیمت ها تثبیت شود.
اما یک دلیل دیگر کاهش نرخ دلار در بازارهای غیررسمی از دید یک کارشناس مسائل اقتصادی به خاطر دادن اختیارات بیشتر به بانک مرکزی توسط سران سه قوه است.
مهدی پازوکی با اشاره به مسائل پیش آمده در بازار آزاد ارز درباره علت کاهش قیمت ها در این باره می گوید به نظر می رسد که هماهنگی سران سه قوه و دادن اختیارات جدی به بانک مرکزی توانسته بر کاهش قیمت ها در بازار ارز هم اثر بگذارد.
۸۰۰۰ تومان قیمت منطقی برای ارز
در این باره یک کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به روند کاهشی قیمت دلار در بازار، پیش بینی کرده که روند کاهشی فعلا ادامه داشته باشد. به گفته او به نظر می رسد قیمت 8هزار تومان برای دلار قیمت منطقی باشد. علی حیات نیا یکی از مهم ترین دلایل کاهش نرخ دلار را تضمین اتحادیه اروپا برای مبادلات تجاری و مالی با ایران می داند و معتقد است به تدریج و در بلندمدت حباب دلار به طور کامل خالی خواهد شد و شاهد به ثبات رسیدن قیمت ها در بازار خواهیم بود.
در مقابل اما مهدی طغیانی، استاد دانشگاه معتقد است که اقتصاد ایران تحمل پذیرش دلار ۱۵ و حتی ۱۰ هزار تومانی را هم ندارد؛ خرید دلار معمولا از سوی دارندگان کسب و کارهای واقعی و متقاضیان سفر به خارج از کشور انجام می شود که در شرایط فعلی این دو قشر براساس میزان درآمدی که دارند، اصلا قادر به خرید دلار نیستند. حتی مسافران سفرهای زیارتی نیز نمی توانند با چنین نرخی سفر کنند.
طغیانی درباره نرخ دلار واقعی نیز گفت: نرخ های کنونی دلار نرخ های واقعی نیست و به طور قطع اقتصاد ایران کشش دلار ۱۰ هزار تومان به بالا را ندارد و حتی نرخ واقعی دلار بسیار پایین تر از ۱۰هزار تومان است، اما نباید تصور کرد که نرخ دلار به ۱۰ سال پیش برگردد.
دلار در شیب سقوط می ماند؟
در این باره همچنین علی یونسی، کارشناس اقتصادی می گوید به نظر می رسد این روند کاهش قیمت دلار هرچند ممکن است تا ۱۴ آبان با نوسانات افزایشی یا کاهشی همراه باشد ولی در مسیر بلندمدت کاهش قرار گرفته است و اینکه در واقع به چه عددی برسد تابع عملکرد مردم و دولت است.
به اعتقاد یونسی، افرادی که در شرایط اقتصادی به وجود آمده هیجان زده شده و به سمت خرید دلار رفتند باید آرام آرام به سمت فروش دلار حرکت کنند که در غیر این صورت سرمایه های خود را از دست رفته خواهند دید. دولت هم باید از شرایط کنونی درس اقتصادی بگیرد و به این نتیجه برسد که فقط از طریق تقویت تولید و توسعه صادرات است که باید ارز وارد کشور شود وگرنه چانه زنی و مذاکره برای فروش نفت، اقتصاد ایران را وارد مکانیسم های خودتحریمی جدید خواهد کرد.
دلار تا 9-8 هزار تومان کاهش می یابد
مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم با پیش بینی کاهش نرخ دلار تا 9-8 هزار تومان گفت: نرخ دلار در بدبینانه ترین حالت روی ۱۰ هزار تومان متوقف خواهد شد.
به گفته لاهوتی، زمانی که دولت کالاهای اساسی را تامین کند، مابقی نیازها متناسب با عرضه و تقاضا تعیین قیمت می شود و دلارهایی که در خانه ها جمع شده بود به خاطر کاهش نرخ به بازار سرازیر می شود. در چنین شرایطی عرضه بیشتر و تقاضا کمتر خواهد شد و طبیعتا به سمت کاهش نرخ پیش می رویم.
علی کاظمی، عضو دیگر کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز معتقد است که کاهش نرخ دلار نشان داد که تحلیل ها در مورد حباب قیمت درست بوده است. در آن شرایط طلافروشان و صرافان کمترین خرید و فروش را داشتند. در حالی که افزایش قیمت ها نیز عمدتا جنبه روانی داشت.