شاخص كل بورس اوراق بهادار روز دوشنبه با افت 99واحدی در ارتفاع 78هزار و 285 قرار گرفت. بازار سهام به پیشتازی شرکت ایرانخودرودیزل شاهد معاملات پرحجم در گروه خودروییها همسو با عرضههای سهامداران عمده حقوقی در این گروه بود. افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها در حالی گروه خودرو را همچنان مورد توجه سهامداران حقیقی قرار داد که گروههای دیگر در فضای رکود به سر میبرند.
با توجه به عرضههای تدریجی حقوقیها در گروه خودرو احتمال میرود طی روزهای آینده صفهای خرید این گروه واگذار شود و روندی متعادل را به نمایش گذارد. در گروه فلزات اساسی برخی نمادهای معاملاتی از جمله فولاد آلیاژی ایران، فولاد آلیاژی یزد و ذوبآهن اصفهان با افزایش تقاضا از سوی معاملهگران اغلب حقیقی روبهرو بود.
در گروه داروییها نیز با وجود تقاضا، اما تلاش برخی هلدینگهای دارویی برای بازارگردانی و عرضه سهام مانع از تداوم سفتهبازی در برخی نمادهای پرتقاضای این گروه و برخوردار از سود تقسیمی مناسب در مجامع عادی سالانه شده است. با این همه همچنان خریداران حقیقی به این گروه اقبال نشان میدهند.
سهامداران در انتظار گزارش شرکتها در فصل مجامع
روز گذشته بازار سهام بازاری متعادل و کمتحرک بود که انگیزههای سفتهبازی در گروههای خودرویی اصلیترین شاخصه آن برای تحرک صاحبان نقدینگی در این گروه بود. در این شرایط و با نزدیک شدن به فصل مجامع شرکتهای بورسی، پیشبینی میشود بعد از برگزاری مجامع شرکتهایی که سود مناسبی توزیع کرده و بعد از بازگشایی نیز بازدهی خوبی برای سهامدارنشان رقم زنند، مورد اقبال اهالی بازار قرار گیرند.
به عبارتی در کوتاهمدت مخصوصا در فصل برگزاری مجامع عادی سالانه کلیت بازار با نوساناتی خنثی همراه خواهد بود و تنها این تک سهمها هستند که در کانون توجه فعالان بازار سهام قرار خواهند گرفت و بعد از پایان یافتن این فصل از لحاظ روانی بورس میتواند با رشد اندکی همراه شود.
از سوی دیگر متغیرهای کلانی چون افزایش قیمت جهانی نفت میتواند در بلندمدت تأثیر مستقیمی بر بازار سهام گذارد، چرا که افزایش قیمت نفت موجب افزایش قیمت مواد اولیه و قیمت فروش در صنایع پتروشیمی و شیمیایی و پالایشگاهی میشود. با توجه به اینکه این شرکتها دارای حاشیه سود هستند در نتیجه افزایش سودآوری آنها را در پی دارد. با توجه به اینکه گروههای فوق جزو گروههای پیشتاز از لحاظ ارزش بازار در بورس تهران هستند، تأثیر مستقیمی بر شاخص کل میگذارند.
ادامه افت شاخص کل فرابورس
بازار فرابورس با خرید و فروش 368میلیون و 590هزار ورقه بهادار در 27هزار و 390 نوبت به ارزش یكهزار و 221میلیارد و 580میلیون ریال به كار خود پایان داد. ذوبآهن اصفهان با مبادله 63میلیون و 820هزار سهم به ارزش 176میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات سهام را در بازار فرابورس به نام خود ثبت كرد.
نماد شركتهای پالایش نفت تهران، بانك دی و سرمایهگذاری مسكن تهران هم پربینندهترین نمادها بودند. اگرچه در اوایل ساعت بازار آیفكس دو واحد بالا رفت اما به تدریج نزولی شد و در پایان با ثبت 2.3 واحد كاهش در مقایسه با دیروز، عدد 800.18 را نشان داد. شركت ساینا در كنار توسعه و آهن و فولاد ارفع و هلدینگ خاورمیانه بیشترین افزایش قیمت را داشتند و در سوی دیگر بازار، سهام توسعه و عمران كرمان، نیرو سرمایه و عمران و توسعه شاهد با بیشترین افت قیمت روبهرو شدند.
همچنین در بازار اول 49میلیون و 390هزار ورقه بهادار به ارزش 103میلیارد و 620میلیون ریال دادوستد شد و بیشترین حجم معاملات سهام در نماد بیمه دی رخ داد. همچنین، 169میلیون و 540هزار اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش 575میلیارد و 210میلیون ریال خرید و فروش شد و بالاترین افزایش قیمت در این بازار مربوط به صنایع بهداشتی ساینا بود.
اوراق تسهیلات مسكن با افزایش قیمت مواجه شد بهطوری كه هر ورقه آن در محدوده 744 تا 800هزار ریال مورد معامله قرار گرفت. بیشترین حجم و ارزش معاملات ETF (صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله) نیز به صندوق سرمایهگذاری اعتماد آفرین پارسیان با خرید و فروش 5میلیون و 310هزار سهم به ارزش 69میلیارد ریال اختصاص یافت.
در بازار اوراق با درآمد ثابت 232میلیارد ریال دادوستد انجام شد و بیشترین حجم و ارزش مبادلات این بازار در اختیار اوراق مرابحه مگاموتور بود. ارزش معاملات اسناد خزانه اسلامی نیز در این بازار بیش از 83میلیاردریال بود و بیشترین ارزش معاملات در نماد «اخزا4»رقم خورد.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]