شاخص كل بورس و اوراق بهادار روز شنبه با 609 واحد كاهش، به روند نزولی خود در هفته گذشته ادامه داد و در ارتفاع 77 و هزار و 423 واحد قرار گرفت. این موضوع در حالی اتفاق افتاد که بسیاری از تکسهمها با وجود افت شاخص کل به روند مثبت خود ادامه دادند و تنها سهمهای خودرویی و بانکی سببساز سقوط شاخص کل به کانال 77هزار واحد بودند.
روند اصلاحی شاخص که از هفته اول معاملات امسال شکل گرفته بود بهظاهر ادامه دارد هر چند که روزهایی، شاخصِ کلِ بورس روند مثبتی هم تجربه کرد. در هفتههای پایانی سال 1394 شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران توانسته بود رشد شدیدی را شاهد باشد که آن رشد باعث شد سرمایهگذاران بازار سهام در برخی از نمادها با سودهای سه برابری مواجه شوند.
بهظاهر روند معاملات در آن روزها باعث شده که انتظارات سرمایهگذاران بورس به حدی غیرطبیعی رشد کند، بهطوری که در این روزها صفهای خریدوفروش روی سهامهایی خاص بدون هیچ محرکی رخ میدهد.
در تابلوی سرتاسر قرمز تالار شیشهای بانکیها و خودروییها بیشترین تاثیر را در افت شاخص کل بورس داشتند. نمادهای بانکهای ملت، صادرات ایران، تجارت و پاسارگاد از جمله نمادهای قرمز رنگ تابلوی بورس بودند و خودروسازان بزرگ ایران از جمله ایران خودرو و سایپا نیز از نمادهایی بودند که بیشترین تاثیر را در افت شاخص داشتند.
در معاملات روز گذشته ایران خودرو، ایران خودرو دیزل و گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو شاهد صفهای فروش میلیونی بودند. در عین حال بازار سهام شاهد فشار فروشندگان سهام در نمادهای معاملاتی شاخصسازی همچون هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بود. هرچند که بازارگردانی سهام روند معاملات متعادل اما رو به منفی را در گروههای بازار سهام به نمایش گذاشت.
تک سهمها؛ مورد اقبال خریداران حقیقی
در بازار سهام اغلب تکسهامها زیر فشار فروشندگان سهام همچنان مورد اقبال خریداران اغلب حقیقی بودند. در گروه فلزات اساسی اما با وجود افزایش فشار فروش نمادهای معاملاتی کوچک در گروههای معدنی و فلزی مورد اقبال خریداران قرار گرفتند. در این گروه فولاد هرمزگان جنوب به دلیل وقوع تحولات بنیادی همچنان مورد اقبال خریداران است.
به طور کلی روز گذشته بازار سهام بازاری کم رونق و برخوردار از نماگرهای قرمزپوش بود که غلبه عرضه بر تقاضای سهام از سوی اغلب معاملهگران حقوقی باعث شد تا انگیزه سهامداری در برابر انگیزههای نوسانگیری قدرت چندانی برای خودنمایی در بازار نداشته باشد. در عین حال بازار سهام همچنان به تکسهمها و شرکتهای برخوردار از سهام شناوری پایین اقبال داشته و در این بین انتظار اغلب معاملهگران برای پایان دوره ابهام و تحقق وعدهها است.
با اجرای برجام و رفع تحریمهای بینالمللی بسیاری از مشكلات اقتصادی و تولید حل شده یا در حال برطرف شدن است. به این ترتیب میتوان پیشبینی كرد كه از این به بعد شركتها در شرایط بهتری اقدام به تولید و فروش خواهند كرد و با رشد حاشیه سود مواجه میشوند. از سوی دیگر، احتمال افزایش قیمت مواد اولیه مانند نفت و فلزات اساسی و منابع معدنی امثال آنها در بازارهای بینالمللی وجود دارد كه این موضوع نیز در كنار بهبود شرایط داخلی به رشد بازار كمك میكند.
افت 2 واحدی آیفکس
هــجـدهــمـیــن روز اردیبهشتماه 1395 در بازار فرابورس با خریدوفروش 233 میلیون ورقه بهادار در 23 هزار و 957 نوبت به ارزش یک هزار و 418 میلیارد و 60 میلیون ریال خاتمه یافت. در جریان معاملات، 535 میلیارد و 730 میلیون ریال اسناد خزانه اسلامی معامله شد و به دنبال آن ارزش معاملات در نماد «اخزا2» به حدود 256 میلیارد ریال رسید و به لحاظ ارزش معاملات در صدر نمادهای فرابورسی و بازار اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت.
بیمه نوین به همراه فولاد هرمزگان و صنایع غذایی مینو شرق بیشترین افزایش قیمت سهم را داشتند در حالی که سهام شرکتهای نیرو سرمایه، افرا نت و عمران و توسعه شاهد با بالاترین کاهش قیمت مواجه شد. بیشترین حجم و ارزش معاملات در بازار سهام با دادوستد 19 میلیون و 780 هزار سهم به ارزش 57 میلیارد و 440 میلیون ریال در نماد شرکت آهن و فولاد ارفع ثبت شد. همچنین، آیفکس که از ابتدای ساعت معاملاتی روند صعودی در پیش گرفته بود، افت کرد و با 2 واحد کاهش نسبت به روز چهارشنبه، رقم 796.38واحد را نمایش داد.
ارتباط با نویسنده: [email protected]
***
اصغر قاسمی:
به استیلای شاخص کل پایان دهیم
شاخص کل روز گذشته در حالی بیش از 609 واحد ریخت که اغلب سهم های بازار در وضعیت متعادل و گاه همراه با معاملات مطلوبی بودند.
ایرادات فراوانی که فعالان بازار به شاخص کل بورس داشتند با وجود استیلای این شاخص در همه سال های گذشته موجب شده است تا این شاخص همچنان مبنای سنجش وضعیت کلیت بازار قرار گیرد؛موضوعی که علی صالح آبادی، رئیس اسبق بورس را با انتقادات و فشارهای فراوانی رو به رو کرد.ایرادات فعالان بازار معطوف به این نکته بود که این شاخص نمی تواند تابلوی همه بازار باشد و بازار نیاز به شاخصی دارد که وضعیت همه سهم ها در آن لحاظ شود.
با وجود مقاومت صالح آبادی در مقابل این تغییر(که اغلب به دلیل مصالحی مربوط به سیستم وارداتی معاملاتی بورس به تعویق می افتاد)شاخص قیمت و نقدی طراحی شد و با ریاست فطانتفرد بر بورس کشور،اجرایی شد.از آن زمان این دو شاخص در کنار شاخص کل به نمایش درمیآیند اما به دلیل عادت رفتاری بازار همواره این شاخص کل است که مبنای سنجش وضعیت بازار قرار میگیرد.
شاخص کل بهگونهای طراحی شده است که سهم های با ارزش بازار بالا بیشترین تاثیر را در آن دارند.فعالان بازار به این سهم ها،سهم های شاخصساز می گویند.این نقطه ضعف بزرگ شاخص کل موجب شده است تا همواره دستمایه برخی بازی های بزرگان بازار قرار گیرد.به طور مثال در زمان های خاصی که این بزرگان نیاز به شاخص سبز دارند با انجام چند معامله بلوکی در سهم های شاخصساز، شاخص کل را سبز می کنند در حالی که کلیت بازار رو به نزول است.
این رخداد در کلیت بازار دیروز بهگونهای معکوس رخ داد. در بخش مهمی از بازار شاهد معاملات متعادل و حتی مثبتی بودیم و در برخی سهم ها حتی شاهد صف های خرید سنگین بودیم،اما به دلیل گیر افتادن لیدر بازار(گروه خودرو)در تله نزول،شاخص کل با سرعت زیادی رو به کاهش نهاد.این در حالی بود که شاخص کل هم وزن و شاخص کل قیمت هر یک تنها با 33 واحد نزول همراه بودند که بیانگر شرایط متعادل در بازار است.این میزان نزول در این دو شاخص البته معلول فشار روانی ریزش شاخص کل به بازار هم هست.
از آنجا که به طور سنتی شاخص کل بر روانشناسی بازار تاثیر مستقیمی دارد،فعالان بازار درک کرده اند که هنگام صعود شاخص کل تنها چند سهم سبز می شوند اما در مقابل هنگام نزول به همه سهم ها فشار وارد میشود. این به دلیل همان فشار روانی شاخص کل است که ترس ریزش را به سهم هایی با شرایط بنیادی و تکنیکالی خوب تلقین می کند. بنابراین جا دارد که با درج دو شاخص هم وزن و شاخص قیمت در کنار شاخص کل،رفته رفته به استیلای شاخص کل بر بازار سهام پایان دهیم و بازار را از شر آسیبهای یک شاخص ناقص و غیر علمی نجات دهیم.