شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه بازار سهام با رشد 56 واحدی به ارتفاع 81 هزار و 536 واحدی صعود کرد. بازار سهام، در ششمین روز معاملاتی رسمی خود در سال جدید، همزمان با آغاز به کار رسمی حقوقیهای بازار، شاهد روندی متعادل در روند معاملات بود. بازاری که با توجه به شروع مثبت معاملات در نخستین روزهای کاری امسال و همچنین در روزهای پایانی سال قبل ترجیح میداد تا با شناسایی بازدهیهای کوتاهمدت، اندکی به استراحت قیمتی سهام در گروههای اغلب بزرگ بازار متمرکز شود.
وجود برخی ابهامها از بابت بودجه کل کشور، اجرایی شدن نرخ خوراک پتروشیمیها در سال 95 و وضعیت بازارهای جهانی از جمله نفت خام و تاثیر آن بر کالاهای اساسی باعث شده تا بازار سهام به اندک بازدهیهای بهدست آمده در بازههای زمانی کوتاهمدت بسنده کند. همزمان در بازارهای جهانی نیز خبرهایی مربوط به نماگرهای اقتصادی آمریکا و چین، بازارهای جهانی کالا و فلزات اساسی در شرایطی بهشدت نوسانی و متعادل قرار گرفتهاند. علاوه بر اینکه در حال حاضر نقدینگی جدیدی وارد بازار سهام شده و با توجه به کاهش نرخ سود بانکی پیشبینی میشود حجم معاملات افزایش یابد.
در سال جدید علاوه بر صنعت خودروسازی و قطعات، صنایع بانکداری، حملونقـل، پیمانکــاری، لیزینگ، پالایشگاهی و دارو از پتانسیل رشد برخوردارند. البته در صورتی که پول تازه وارد بازار شود، سایر صنایع نیز از پتانسیل رشد برخوردار خواهند شد و کمکم حرکت خواهند کرد به طوری که صنعت سیمان و ساختمان، صنعـــت پتروشیمـــی و واسطههای مالی نیز میتوانند شرایط مناسبی را تجربه کنند.
شکلگیری صفهای فروش در گروه خودرو
روز گذشته نمادهای معاملاتی گروه خودرو با افزایش عرضه سهام از سوی معاملهگران حقیقی و حقوقی و با شکلگیری صفهای فروش مواجه شدند. دراین گروه بلاتکلیف ماندن ماجرای مراودات مالی و ارزی ایران از طریق سوییفت و اظهارنظر رئیسجمهور اتریش مبنی بر عدم امکان فعالیت این خط ارتباطی به دلیل سیاستهای آمریکا، باعث شده تا ابهام و سردرگمی برای سهامداران ایجاد شود.
در گروه بانکها روند معاملات متعادل و رو به منفی در حالی ادامه داشت که بازارگردانی سهام در گروه بانکی حول و حوش صفر تابلو و در دامنه نوسان منفی قیمتها پدیدار بود. نمادهای گروه حملونقل مانند آخرین روز معاملاتی هفته گذشته مورد توجه قرار گرفتند و حملونقل پتروشیمی معاملات را با صف خرید به اتمام رساند. نمادهای گروه حملونقل رشد مورد انتظار را در سال گذشته نداشتند و امسال انتظار رشد سهام این گروه در میان مدت دور از انتظار نیست.
در گروه فرآوردههای نفتی با توجه به گزارش پالایش نفت بندرعباس که با تغییر ۲۰ ریال زیان هرسهم آخرین پیشبینی سال مالی قبل به ۱۵۰ ریال سود هرسهم در نخستین گزارش سال مالی جدید همراه بود. معاملات گروه فرآوردههای نفتی مثبت آغاز شد اما در ادامه روندی نزولی بر گروه حاکم شد. همچنین با معامله 36 میلیون سهم پالایش نفت بندرعباس پرحجمترین معاملات گروه را داشت. در گروه محصولات شیمیایی، معاملات نمادهای گروه اکثرا مثبت انجام شد. سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی روز گذشته برای پنجمین روز متوالی رشد قیمت در پیش گرفت و با صف خرید معاملات را به پایان رساند.
افت 4.7 واحدی شاخص آیفکس
در معاملات 14 فروردین ماه فرابورس ایران بالغ بر 197 میلیون ورقه بهادار در 33 هزار نوبت دادوستد شد و ارزش آن به 926 میلیارد و 340 میلیون ریال رسید. در همین حال شاخص کل فرابورس ایران در ابتدای ساعت بازار 4 واحد بالا رفت اما در ادامه افت کرد و در پایان با افت 4.7 واحدی نسبت به روز معاملاتی قبل، رقم 809.52 واحد را نمایش داد. نماد شرکت پتروشیمی مارون و فولاد هرمزگان بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس گذاشت.
بیشترین حجم معاملات بازار سهام در روز جاری متعلق به نماد پالایش نفت تهران بود و بیشترین ارزش معاملات در نماد ریل پرداز سیر به میزان 32 میلیارد و 590 میلیون ریال انجام شد. در بازار اول، 21 میلیون اوراق بهادار به ارزش 48 میلیارد و 830 میلیون ریال دادوستد شد که طی آن بالاترین حجم معاملات به نام سرمایهگذاری مسکن تهران ثبت شد. همینطور 129 میلیون اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش 446 میلیارد ریال دست به دست شد و بیشترین ارزش معاملات این بازار مربوط به پالایش نفت تهران بود. اوراق مشارکت ماهانه مپنا با دادوستد 127 هزار و 50 ورقه به ارزش 127 میلیارد ریال در صدر بالاترین حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت. همچنین در نمادهای اسناد خزانه اسلامی در مجموع، 45 میلیارد ریال مبادله شد.
در میان ETFها، صندوق سرمایهگذاری اطلس، بیشترین حجم و ارزش معاملات را ثبت کرد به طوری که حجم معاملات این صندوق به حدود 680 هزار ورقه بهادار رسید. نماد شرکتهای ساینا، گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان و نیرو سرمایه بیشترین افزایش قیمت و نماد شرکتهای گسترش سرمایهگذاری ایرانیان، پتروشیمی مارون و مرجان کار بالاترین کاهش قیمت را تجربه کردند.
همچنین اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن در روز یکشنبه در تمامی نمادها به جز نماد اردیبهشت 93 با کاهش قیمت مواجه و در بازه 747 تا 818 هزار ریال معامله شد؛ ضمن آنکه بیشترین افت قیمت مربوط به نماد فروردینماه 93 بود زیرا مدت اعتبار اوراق این نماد معاملاتی در پایان معاملات امروز به پایان میرسد.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]