هفته گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران تا کانال 73 هزار واحد سقوط کرد. این سقوط در حالی اتفاق افتاده است که در یک ماه اخیر کمبود نقدینگی مهمترین مشکل اساسی بازار سهام بوده است. از سوی دیگر، عدم حمایت حقوقیها، سهامداران حقیقی را سردرگم کرده و ایجاد صفهای فروش مانند کاهش 1.5 درصدی شاخص کل در روزهای اخیر و آن هم بدون اخبار خاص منفی و تهییجکننده نشان از بیاعتمادی سهامداران حقیقی نسبت به حقوقیها است.
این موضوع در حالی به وقوع پیوسته است که متغیرهای مهمی از جمله قیمت نفت و فلزات اساسی افزایش و در کنار آن سود سپردههای بانکی کاهش پیدا کرده است. به همین دلیل با مشاهدات حجم معاملات میتوان به این عدم ورود نقدیندگی پی برد، بهطوری که کاهش هزار واحدی تنها با 70 میلیارد تومان معامله صورت پذیرفته است. افزایش شاخص کل در ماههای پایانی سال 94 به خاطر رشد صنعت خودرو در بازار بود و این امر هم به خاطر اخبار قرارداد شرکتهای خودروساز داخلی با خودروسازان خارجی بوده است. این اتفاق تأثیر مثبتی روی سهام شرکتها گذاشته و این بازار رشد خوبی را تجربه کرده بود.
کاهش بهره بانکی و تأثیر آن بر بازار سهام
بعد از پایان سال 94 و اوایل سال 95 به دلیل برآورده نشدن انتظارات سهامداران از عقد قراردادها، بازار با رشد منفی روبهرو شد. از دلایل عمده این اتفاق این است که افراد حقیقی هنوز انتظارات سال گذشته را از بازار دارند و به دلیل برآورده نشدن انتظاراتشان اقدام به فروش سهام خود در بازار کردند و بازار هیجانی شده است.
در عین حال کاهش نرخ بهره بانکی که بحث داغ این روزهاست، باعث ایجاد اقبال به آن دسته از اوراق با درآمد ثابتی شده است که نرخ بهره بالاتر از نرخ بهره بانکی دارند، البته این موضوع بر کلیت بازار سهام از لحاظ بنیادی اثر مثبت خواهد داشت و میتوان منتظر رشد شاخصها در بازار بورس به صورت تدریجی بود. پیشبینی میشود در ماههای پیش رو و در گروههایی همچون پتروشیمی، پالایشگاهی، داروسازی، پیمانکاری و صنعت کاشی و سرامیک به دلیل قراردادهای جدیدی که منعقد کردهاند و برنامههای متنوعی که برای سال مالی جاری و سالهای آتی در نظر گرفتهاند، شاهد رشدی منطقی و بلندمدت باشیم.
گروه فلزات اساسی و حملونقل در صدر معاملات فرابورس
معاملات هفته چهارم خرداد در بازار فرابورس ایران با افت اندک در مقایسه با هفته گذشته به اتمام رسید و در مجموع، 2 هزار و 33میلیون ورقه بهادار به ارزش 7هزار و 458 میلیارد ریال دادوستد شد. در بازار اول، 406 میلیون سهم به ارزش 876 میلیارد ریال مورد مبادله قرار گرفت که این ارقام حکایت از رشد 9 و 13درصدی حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته قبل دارد.
اما در بازار دوم با وجود رشد 18درصدی حجم معاملات، ارزش معاملات 11درصد افت کرد، بهطوری که 423میلیون اوراق بهادار به ارزش 2 هزار و 410میلیارد ریال معامله شد. در بازار پایه نیز حجم و ارزش معاملات، رشد 33 و 30 درصدی را تجربه کرد و خریدوفروش یک میلیارد و 163میلیون اوراق بهادار به ارزش 851میلیارد ریال در این بازار به ثبت رسید. در هفته معاملاتی منتهی به 26 خردادماه در بازار ابزارهای نوین مالی، انواع صکوک، ETF و اوراق تسهیلات مسکن مبادله شد و حجم این مبادلات، 105 درصد رشد نشان داد و ارزش آن نیز با 7 درصد افزایش به رقم 3 هزار و 321 میلیارد ریال رسید.
در این میان حجم معاملات ETFها در مقایسه با هفته قبل، 124 درصد افزایش یافت و ارزش آن رشد 95 درصدی داشت. با این وجود، آیفکس در روز چهارشنبه با ثبت عدد 777، افت 33 واحدی نسبت به مدت مشابه هفته قبل داشت و ارزش بازار هم با افت 13 هزار و 975 میلیارد ریالی، رقم 938 هزار و 708 میلیارد ریال را نشان داد. بالاترین حجم مبادلات روزانه طی 5 روز معاملاتی این هفته، در روز یکشنبه با دادوستد 539 میلیون اوراق بهادار جابهجا شد و بیشترین ارزش معاملات به میزان 2هزار و 260میلیارد ریال در روز سهشنبه رقم خورد.
همچنین در مدت یاد شده، 45درصد ارزش بازار مربوط به بازار دوم و 11درصد متعلق به بازار اول بود. در هفته چهارم خرداد، گروه عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم با سهم 24درصدی از ارزش معاملات خرد بازار سهام در جایگاه اول ایستاد. علاوه بر این، گروه فلزات اساسی با معاملاتی به ارزش 345میلیارد ریال در رده دوم و گروه حملونقل با 304میلیارد ریال معامله و سهم 13درصدی در رده سوم جای گرفت.
ارتباط با نویسنده : [email protected]