یکی از مهم ترین دلایل بروز بیماری هایی که سلامت خانم ها را به خطر میندازد، عدم انجام معاینات و آزمایش های سالانه است. به همین دلیل پزشک به شما توصیه می کند تست HPV، تست پاپ اسمیر، معاینات لگن و... را انجام دهید. با غیرطبیعی شدن نتایج این تست ها و معاینات، پزشک برای تشخیص قطعی، فرآیندی را توصیه می کند که در آن دهانه رحم و دیواره واژن از نظر وجود سلول های پیش سرطانی یا سرطانی توسط دستگاه کولپوسکوپ بررسی می شود. آیا از انجام این فرآیند تشخیصی نگران هستید؟ پس در این مطلب همراه ما باشید تا با آگاهی از فرآیند تشخیصی کولپوسکوپی، تمام نگرانی ها را از خود دور کنید.
در روش تشخیصی کولپوسکوپی، پزشک بخش دهانه رحم که قسمت پایینی این اندام بوده و دیواره واژن را از نظر بافت های غیرطبیعی بررسی می کند. طی این فرآیند، میکروسکوپ نوری مخصوصی به نام کولپوسکوپ وجود دارد که بافت پوشاننده دهانه رحم و واژن شما توسط این دستگاه بزرگ نمایی می شود.
پزشک در صورت وجود هرگونه ناهنجاری، بیوپسی یا نمونه های بافتی که در آزمایشگاه برای سلول های سرطانی یا پیش سرطانی مورد آزمایش قرار می گیرند را تهیه می کند. این فرآیند خطرات بسیار کمی دارد و ممکن است به ندرت عوارض بیوپسی را در طول انجام آن ببینید که شامل خونریزی، عفونت و درد لگن است.
سرطان رحم یکی از انواع سرطان هایی است که متاستاز استخوانی دارند و می توانند بر اسکلت بدن خانم ها تاثیر بگذراند. بنابراین فرد ممکن است پس از ابتلا به این سرطان، در معرض خطر پوکی استخوان یا استئوپروز (Osteoporosis) قرار بگیرد. به همین دلیل پزشک در صورت تردید در وجود سلول های سرطانی، انجام فرآیند تشخیصی کولپوسکوپی را تجویز می کند.
شما می توانید برای آگاهی بیش تر درباره پوکی استخوان، تست های تشخیصی، تغذیه مناسب این بیماری و هر آنچه که برای بهبودی پوکی استخوان نیاز دارید را در سایت درمانکده بخوانید.
در صورت مشاهده مشکلات یا سلول های غیرطبیعی در معاینه لگن یا تست پاپ اسمیر، پزشک با استفاده از کولپوسکوپ، تغییرات بافت های دهانه رحم و واژن را مورد بررسی قرار می دهد. این تغییرات شامل وضعیت غیرطبیعی عروق خونی، ساختار بافت ها و رنگ در این نواحی هستند.
بعضی سلول ها غیرطبیعی به نظر می رسند و هنوز سرطانی نیستند که این سلول ها به عنوان سلول های پیش سرطانی نامیده می شوند و می توانند سال ها بعد باعث ایجاد سرطان شوند. در صورت ابتلا به سرطان رحم نیز با متاستاز استخوانی، ممکن است اسکلت استخوانی تحت تاثیر قرار بگیرد و شما به یک دکتر روماتولوژی نیاز پیدا کنید. لیستی از بهترین متخصصین روماتولوژی را می توانید در درمانکده ببینید.
پزشک با مشاهده بافت غیرطبیعی در طول فرآیند کولپوسکوپی برای مطالعه بیش تر، نمونه برداری می کند. همچنین این نمونه برداری می تواند از داخل دهانه رحم انجام شود. از این روش برای تشخیص موارد مختلفی استفاده می شود که چند نمونه از آن ها شامل موارد زیر است:
کولپوسکوپی می تواند در مطب یا بیمارستان انجام شود و این فرآیند 10 تا 20 دقیقه طول می کشد. بعد از انجام پروسیجر نیز می توانید به منزل بروید. بر اساس وضعیت بیمار و عملکرد پزشک، ممکن است رویه متفاوتی برای انجام این روش تشخیصی به کار گرفته شود. ولی به طور کلی طبق مراحل زیر انجام می شود:
نکته: پزشک دهانه رحم را با محلول اسید استیک یا سرکه، تمیز و خیس می کند. با این محلول، بافت های غیرطبیعی سفیدتر شده و بیش تر نمایان می شوند.
این روش تشخیصی، فرآیندی نسبتا بدون درد است. ممکن است با ورود اسپکولوم درون واژن، فشار کمی را احساس کنید. در صورت تماس محلول با دهانه رحم نیز احساس سوزش خفیفی خواهید داشت. در صورتی که نیاز به بیوپسی دارید، فقط دردی مشابه یک نیشگون گرفتن شدید یا گرفتگی در زمان پریود را حس می کنید. شما می توانید پیش از انجام این فرآیند، قرص مسکن بخورید تا درد کم تری را احساس کنید.
بعد از نوبت کولپوسکوپی باید بتوانید فعالیت های عادی خود را انجام دهید. در صورت عدم انجام بیوپسی، ممکن است در دو روز آینده متوجه لکه بینی شوید. ولی اگر بیوپسی انجام داده اید، ممکن است موارد زیر را به همراه داشته باشد:
برای کنترل ترشح و خونریزی از واژن می توانید از پد استفاده کنید. حتما از پزشک خود بپرسید که تا زمان بهبودی، چه مدت باید از انجام برخی فعالیت ها خودداری کنید. برای مثال تا زمان بهبودی، انجام رابطه جنسی و دخول واژن، استفاده از تامپون و دوش ممنوع است و در این صورت کمک می کنید تا دهانه رحم بهبود پیدا کند.
شاید برای شما هم اطلاع از غیرطبیعی شدن نتایج آزمایش و نیاز به فرآیند کولپوسکوپی کمی ترسناک به نظر برسد. اما همان طور که در این مطلب توضیح دادیم این روش، فرآیندی بدون درد است. با استفاده از آن پزشک می تواند سلول های سرطانی و پیش سرطانی را تشخیص دهد و از پیشرفت بیماری های دستگاه تناسلی جلوگیری کند. البته تشخیص زود هنگام و جلوگیری از پیشرفت بیماری به تخصص و تجربه پزشک نیز بستگی دارد. بنابراین در سایت درمانکده، بهترین دکتر زنان در تهران را ببینید و به صورت آنلاین نوبت بگیرید.