شنبه, ۸ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Sat, 27 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

این مقاله به تعریف صکوک و آمار انتشار آن در ایران و جهان می پردازد. سرمایه یکی از نهاده های اصلی هر فعالیت اقتصادی است که می توان از آن تحت عنوان انباشت نقدینگی برای آغاز فعالیت یا ادامه آن در یک بنگاه اقتصادی نام برد.

در یک بنگاه اقتصادی، سرمایه به دو طریق تأمین می شود؛ یا از دارایی صاحبان یا از طریق فرآیند تأمین مالی. یکی از دغدغه های هر بنگاه اقتصادی، تأمین منابع مطلوب مالی است که در کشورهای اسلامی از ابزاری نوین تحت عنوان صکوک به منظور تأمین مالی طراحی و استفاده می شود.

تعریف صکوک

صکوک ابزار مالی اسلامی، ابزاری نوین و کارا در فرآیند تأمین مالی و سرمایه گذاری است. صُکوک جمع صَک به معنای سند و سفته است و مُعرب واژه چک در فارسی است. عرب ها این واژه را برای انواع حوالجات، تعهدات و اسناد مالی به کار می برند. صکوک اوراقی هستند که براساس قراردادهای شرعی منتشر شده و مبتنی بر اقتصاد واقعی است و نارسایی اقتصاد غیر واقعی سایر اوراق بهادار را ندارد. صکوک نوعی ابزار مالی با پشتوانه ترازنامه و دارایی های فیزیکی است.

طبق تعریف استاندارد شماره 18 AAOFIF:

«صکوک مشارکت، اسناد و گواهی های دارای ارزش یکسان هستند که براساس عقد مشارکت ایجاد شده اند و در آن یکی از طرفین یا شخص ثالثی مدیریت عملیات را بر عهده می گیرد.»

طبق تعریف سازمان حسابداری و حسابرسی نهادهای مالی اسلامی:

«گواهی هایی با ارزش اسمی یکسان که پس از اتمام عملیات پذیره نویسی، بیانگر پرداخت مبلغ اسمی مندرج در آن توسط خریدار به ناشر است و دارنده آن مالک یک یا مجموعه ای از دارایی ها، منافع حاصل از دارایی یا ذی نفع یک پروژه یا یک فعالیت سرمایه گذاری خاص می شود.»

صکوک منتشره در ایران و جهان

در ایران از سال 1389 نخستین صکوک توسط شهرداری تهران منتشر شد و رشد چشمگیر خود را در سال 1395 نشان داد. براساس اظهارات مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی، مجموع کل اوراق سال 1395 به رقم 83 هزار و 662 میلیارد ریال رسید.

مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) اظهار داشت با انتشار دو اوراق بناگستر کرانه و وزارت علوم در آخرین روزهای اسفندماه 95، انتشار صکوک رشدی 14برابری را نسبت به مدت مشابه سال 94 تجربه کرد.

در بازار جهانی صکوک، سال های 2012 و 2013 نقطه اوج رشد است و سال 2015 نقطه تثبیت آن. در سال 2015 عواملی نظیر تردید نسبت به سیستم مالی جهانی، توقف انتشار صکوک کوتاه مدت توسط بانک مرکزی مالزی بنا بر تصمیمات استراتژیک آن کشور، افت شدید قیمت نفت، افزایش نرخ مرجع و تغییر سیاست گذاری های انتشار صکوک از تأمین فرصت های سرمایه گذاری به مدیریت نقدینگی برای بانک های اسلامی روی انتشار صکوک تأثیرگذار بود.

حجم صکوک منتشره در بازار سرمایه ایران از سال 1389 تا 1395  و حجم صکوک جهانی منتشر شده از سال 2001 تا 2015 میلادی درنمودارهای زیر آمده است.

دکتر مرسده میرسلطانی : mercedemirsoltani@yahoo.com

دکتر مهدی کنعانی : Kanani.mehdi@gmail.com

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/3buN4ZnU
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطی
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه