یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Sun, 5 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز

رئیس کل بانک مرکزی این روزها تلاش سختی را برای مهار قیمت ارز آغاز کرده است؛ تلاشی که به نظر می رسد هنوز بازار ارز را قانع نکرده است تا از التهاب قیمت ها بکاهد.

به گزارش «فرصت امروز» پس از خیز قیمت ارز برای شکستن سقف 4هزار تومان، روز گذشته ولی الله سیف ترتیب جلسه ای با مدیران پتروشیمی را داد تا از این طریق با افزایش عرضه ارز، آبی بر عطش بازار بپاشد. در چند روز گذشته اعلام شده بود که یکی از عوامل افزایش قیمت ارز در بازار آزاد نحوه عرضه ارز از سوی شرکت های پتروشیمی است که به عنوان یکی از بخش های تامین کننده عمده ارز در اقتصاد شناخته می شوند.

البته رئیس کل بانک مرکزی تلاش کرد در این نشست از پتروشیمی ها دلجویی کند و نقش آنها را در تامین ارز بازار مثبت ارزیابی کرده است. سیف تلاش کرد با برگزاری این جلسه، به بازار اطمینان دهد که قیمت ارز رو به آرامش خواهد نهاد.

این در حالی است که خبرگزاری ایسنا گزارش داد التهاب بر بازار ارز همچنان حاکم است، حتی این بار اعلام رئیس کل بانک مرکزی برای پایدار نبودن گرانی یا تزریق ارز با قیمت پایین تر هم چندان نتوانسته از هیجان چهارراه استانبول کم کند؛ جایی که در گوشه ای از آن حلقه ای از معامله گران ارزی که دلاری هم ندارند بی پروا بر نوسان بازار دامن می زند. اما برای ارزیابی دقیق تاثیر نشست سیف با پتروشیمی ها باید منتظر روزهای آینده ماند.

درخواست انضباط پتروشیمی ها در عرضه ارز

رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه گفت: از واحدهای فعال پتروشیمی در بازار، خواهان پایبندی به انضباط و منطق های اقتصادی بیش از گذشته هستیم و لازم است این واحدها با توجه به سهم عمده تامین ارز کشور توسط آنها، با عملکرد صحیح توام با انضباط نیاز نقدینگی خود در پایان سال را بدون ایجاد نوسان در بازار ارز تامین کنند.

رئیس کل بانک  مرکزی با بیان اینکه مهم ترین پیامد آرامش بازار ارز، پیش بینی پذیری فضای اقتصادی و کسب و کار برای فعالان اقتصادی است، گفت: در این صورت سرمایه گذاران جرات اتخاذ تصمیم برای انجام سرمایه گذاری بلندمدت را خواهند داشت که این امر به علاقه مندی برای افزایش سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در کشور منجر می شود.

خوشبختانه اقدامات بانک مرکزی توانسته است به تحقق این هدف تا حدود زیادی کمک کند. درباره نوسانات نرخ ارز در هفته های اخیر نیز باید گفت که این نوسانات چندان عجیب هم نیست و با نگاهی به اتفاقات سال ۱۳۹۲ می بینیم که در آن زمان چه نوساناتی در بازار ارز رخ داد و تناسب برابری دلار با سایر ارزها در آن مقطع با شرایط کنونی قابل قیاس نیست.

سیف با بیان اینکه بانک مرکزی این منطق را ایجاد کرد که باید اجازه دهیم در اقتصاد متناسب با تورم و حجم نقدینگی، تعدیل قیمت دلار با شیب ملایم انجام شود، گفت: مادامی که شرایط اقتصادی کشور با متغیرهای اقتصادی شرکای تجاری متفاوت باشد طبیعتا نمی تواند یک نرخ ثابت وجود داشته باشد. لذا با پذیرفتن این واقعیت ها بانک  مرکزی توانسته است ثبات لازم را در بازار ایجاد کند و اکنون نیز معتقدیم شوک عجیب و غیرمنطقی رخ نداده است و با متغیرهای اقتصادی قابل درک است، البته نرخ موجود نمی تواند نرخ تعادلی در بازار باشد و قطعا ظرف روزهای آتی به دامنه قابل قبول و منطقی برمی گردد.

وی با بیان برخی قضاوت های انتقادی در مورد شرکت های پتروشیمی گفت: برخلاف اینکه برخی عنوان می کنند عملکرد واحدهای پتروشیمی موجب بروز نوسانات در بازار ارز می شود، معتقدم عملکرد فعالان حوزه پتروشیمی در بازار به ثبات ارز، کمک شایانی کرده است.

منطق اقتصادی یک مدیرعامل در یک شرکت صادراتی این است که خود آن مجموعه براساس اصول منطقی اقتصادی تصمیم بگیرد و عمل کند. تجربه ای که ما طی چند سال گذشته در بحبوحه نوسانات ارزی از نحوه عملکرد واحدهای پتروشیمی داشته ایم، تجربه مثبت همکاری بوده است.

نقش مهم ارز صادراتی

وی تصریح کرد: البته بانک مرکزی در شرایط نوسانات ارزی از شرکت های صادراتی انتظار انضباط بیشتر در نوع اقدامات خود را دارد، چرا که ارز حاصل از صادرات در کشور اکنون به یک عنصر تاثیرگذار در بازار تبدیل شده است. بانک مرکزی در گذشته بخش عمده ارز کشور را به بازار تزریق می کرد و ابتکارعمل بازار را در دست داشت، در حالی که این نسبت کاهش یافته و اکنون سهم کلانی از تامین ارز کشور به صادرات غیرنفتی مربوط شده است که در این بخش، پتروشیمی سهم اساسی را به خود اختصاص داده است.

سیف از صنایع پتروشیمی به دلیل ارائه برنامه فعالیت خویش به بانک مرکزی تقدیر کرد و افزود: اگرچه برنامه های هفتگی واحدهای پتروشیمی به صورت مرتب ارائه می شود، لیکن در برخی موارد نوع فعالیت با برنامه ارسالی همخوانی ندارد و این موضوع موجب بروز بی انضباطی در بازار ارز می شود. مغایرت عملکرد با برنامه ارائه شده، بی نظمی و اختلال در بازار ایجاد می کند.

بر همین اساس بانک مرکزی در جهت رفع این خلأ  اقدام می کند و اراده  بانک نیز این است که با در نظر گرفتن میزان عرضه ارز به بازار توسط صادرکنندگان، صرفا کسری ارز ناشی از عدم حضور واحدهای پتروشیمی را تامین کند. 

وی ضمن تشکر از همکاری واحدهای پتروشیمی در ثبات بازار ارز، خواستار مقید شدن این واحدها بیش از گذشته به انضباط به منظور حفظ دستاوردهای حاصله شد و افزود: هنر بانک مرکزی در بازار ارز این است که نوسانات به حداقل ممکن برسد، البته خوشبختانه در چهارسال اخیر شاهد بهتر شدن اوضاع و ثبات بیشتر در بازار ارز بوده ایم و سهم عمده کسب این دستاورد نیز مرهون همکاری صادرکنندگان و واحدهای فعال پتروشیمی است.  در این جلسه فعالان واحدهای پتروشیمی ضمن بیان دیدگاه های خود خواستار بررسی بیشتر مشکلات فعالان اقتصادی به منظور حضور موثرتر در بازارها شدند.

دی ماه اوضاع عوض می شود

رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه همایش انجمن حسابداران در جمع خبرنگاران با اشاره به ارزانی نرخ دلار از ابتدای دی ماه، از برخی نااطمینانی ها در مورد یکسان سازی نرخ ارز ابراز نگرانی کرد.  ولی الله سیف گفت: سیاست یکسان سازی نرخ ارز به طور قطع پیاده سازی خواهد شد، اما در این باره اطمینان از تامین ارز نیز بسیار مهم است که از طریق روابط بین المللی بانکی صورت گیرد تا بتوان ارز مورد نیاز بازار را تامین کرد.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین در خصوص نوسانات دلار در بازار ارز نیز افزود: طی سال های گذشته افزایش نرخ ارز و ایجاد نوسان در بازار مشاهده شده که بخشی از آن نیز طبیعی است، اما باید توجه داشت که در انتهای سال میلادی، شرکت های خارجی باید با طرف های خود تسویه کنند و تقاضا برای دلار مسافرتی نیز بالا می رود.

وی تصریح کرد: یک عدم تعادل کوچک هم می تواند در بازار مشکل ساز شده و نوسان ایجاد کند، اما با این حال در سه ماهه پایانی سال روند نزولی آغاز می شود، چرا که ارز ناشی از صادرات محصولات پتروشیمی بیشتر از گذشته عرضه شده و بانک مرکزی نیز در این باره اقدام خواهد کرد.

به گفته سیف، روند نزولی کاهش نرخ ارز در سه ماهه پایانی سال با توجه به عرضه بیشتر ارز محصولات پتروشیمی و همچنین خود بانک مرکزی شدت خواهد گرفت، این در شرایطی است که به هرحال صادرکننده محصولات پتروشیمی و محصولات غیرنفتی از عوامل موثر در عرضه ارز بازار به حساب می روند. از این رو باید بانک مرکزی از زمان عرضه ارز آنها و همچنین میزان آن مطلع باشد تا بتواند هرگونه کمبودی در این رابطه را جبران کند.

وی اظهار داشت: از سال قبل مذاکراتی با مدیران و تولیدکنندگان پتروشیمی داشته ایم تا آنها طبق زمانبندی انجام شده عرضه های خود را انجام دهند، اما با توجه به اینکه گاهی مغایرت هایی وجود داشت، در جلسات اخیر و برقراری نظم در این مورد تاکید شده است. با این حال ما هیچ اصراری نداریم که آنها مازاد بر توان خود بخواهند کمبودهای ارزی را جبران کنند.

سیف خاطرنشان کرد: لوایح دوقلوی بانکی که به منظور اصلاح ساختار نظام بانکی کشور تدوین شده اکنون مراحل پایانی بررسی را در هیأت دولت می گذراند و احتمالا تا یکی دو جلسه آینده کار آن به اتمام می رسد و به زودی به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/yGe7rnkM
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیک
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه