پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Thu, 16 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز

ارومیه آب می‌خواهد نه پول

8 سال پیش ( 1394/3/24 )
پدیدآورنده : اسماعیل کهرم  

برای نجات و احیای دریاچه ارومیه، پول به‌تنهایی راهگشا و کارساز نیست. ما برای احیای ارومیه آب می‌خواهیم. یک مسئله مهم و آشکار دیگری که در احیای دریاچه ارومیه با آن روبه‌رو هستیم، وجود سدهای زیادی در این حوضه است که نباید ساخته می‌شدند. نتیجه اینکه آب پشت سدها مانده و بخش بسیاری از آن تبخیر می‌شود. عامل دیگری که در حوضه ارومیه با آن مواجه هستیم، افزایش سطح کشت زمین‌های کشاورزی از 350 هزار هکتار به 750 هزار هکتار در سال‌های گذشته است که به هر قیمتی حتی نابودی دریاچه انجام شده است.

افزون بر این عوامل، کاهش بارش‌ها نیز مشکل دیگری برای احیای دریاچه است اما در مجموع دریافت سالانه 420 میلیارد مترمکعب آب برای کشور خشکی مانند ایران به نسبت برخی از همسایگان‌مان، رقم بدی نیست. با این همه تنها حدود 90 میلیارد مترمکعب آب از آن را استفاده می‌کنیم. هر سدی که ساخته می‌شود پشت مخزن آن آب به میزان زیادی تبخیر می‌شود و هدر می‌رود و در حوضه ارومیه با داشتن شرایط آب‌و‌هوایی نسبتا گرم، تبخیر پشت سدها سرسام‌آور است. بخش زیادی از منابع آب شیرین حدود 92 درصد (براساس آمار وزارت نیرو) در اختیار بخش کشاورزی قرار دارد. کشاورزی ما در قرن حاضر و با همه پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیکی که بشر به دست آورده همچنان با همان سیستم کرتی و غرقابی 2 هزار سال پیش انجام می‌شود. به بیان دیگر کشاورزی ما هنوز قرون‌وسطایی است.

برای احیای دریاچه ارومیه دولت تصمیم گرفت 40درصد از آب 7 میلیارد مترمکعبی این حوضه را به دریاچه ارومیه بدهد و اگر این کار انجام شود، کار بسیار بزرگی انجام خواهد شد. البته کسی هم نباید توقع داشته باشد که دولت کشاورزان و بهره‌برداران را از نان خوردن بیندازد. کسانی که در گذشته سطح زیر کشت زمین‌ها را از 350 هزار هکتار به بیش از دو برابر (750 هزار هکتار) رسانده‌اند اکنون باید پاسخگو باشند که چرا بدون مطالعه و فکر چنین کارهایی کرده‌اند. حالا هم کسانی که تصمیم گرفته‌اند حقابه‌های کشاورزان را بخرند باید دست کشاورزان را هم بگیرند و به کمک‌شان بیایند.

یکی از راهکارهای کمک به کشاورزان، اجرای سیستم‌های آبیاری و بهبود روش‌های کشاورزی است. البته اینها هزینه و زمان‌بر است. برای بستن70 هزار حلقه چاه در حوضه ارومیه که بخش گسترده‌ای از خشکیدگی دریاچه را در پی داشته است، تنها داشتن پول کافی نیست و به همکاری و بسیج عمومی نیاز داریم. دریاچه ارومیه زیر نظارت و کنترل سازمان حفاظت محیط‌زیست است و سایر وزارتخانه‌های مربوطه مانند کشاورزی و نیرو باید تعامل سازنده‌ای با سازمان برقرار کنند. اینها گرفتاری‌ها و چالش‌هایی است که در ارومیه با آن درگیر هستیم. در مجموع من به احیای دریاچه ارومیه خوشبین هستم به این دلیل که یک عزم ملی پشت آن قرار دارد.

* مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/pkbVCfE5
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیکتخت خواب دو نفرهخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختدندانپزشکی سعادت آبادتور استانبولنرم‌افزار حسابداری رایگان
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه