پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Thu, 16 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز
عباس سعیدی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با «فرصت امروز»:

محدودیت کشاورزی با توسعه پایدار منافات دارد

8 سال پیش ( 1394/5/4 )
پدیدآورنده : مولود غلامی  

نزدیک به چهار دهه از توجه جهان به مقوله توسعه پایدار می‌‌گذرد و قوانین بین‌المللی در این خصوص وضع شده‌ است که کشورها به رعایت آنها برای حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست ترغیب می‌شوند. ایران یکی از کشورهایی است که این قوانین را پذیرفته و قرار به اجرای آنها دارد اما تاکنون هر‌چه اجرا شده نه‌تنها به توسعه پایدار نزدیک نبوده بلکه به ناپایداری منابع طبیعی، محیط‌زیست و حتی ناپایداری توسعه انجامیده است. برخی بر این باورند که افزایش کشاورزی و به تبع آن بهره‌گیری حداکثری از منابع آبی، یکی از تهدیدهای اصلی توسعه پایدار است. اما گروهی نیز بر این باورند که نباید کشاورزی را محدود کرد. به سراغ یکی از این افراد رفتیم تا دیدگاه وی را منعکس کنیم.

توسعه ابزاری برای بهبود استانداردهای زندگی

دکتر عباس سعیدی، استاد برنامه‌ریزی روستایی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با «فرصت امروز» می‌گوید: ترکیب توسعه پایدار در سال 1980 هنگامی که اتحادیه بین‌المللی برای حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی، راهبرد حفاظت جهانی را ارائه کرد، پا به‌عرصه عمومی نهاد. این راهبرد در پی توسعه پایدار از طریق حفاظت از منابع (طبیعی) زنده بود و بدین‌سان، دیدگاهی محدود داشت. به‌سخن دیگر، تاکید آن بر پایداری اکولوژیک بود و مسائل اجتماعی و اقتصادی را مدنظر نداشت.

457946734556

وی می‌افزاید: توسعه پایدار به‌طورکلی، حاوی دو مفهوم بنیادین بود؛ مفهوم نیازها، با تاکید ‌ویژه بر نیازهای بنیادین بی‌چیزان و ایده محدودیت‌های اعمالی از سوی وضعیت فناوری و سازمان اجتماعی بر توان محیطی در پاسخگویی به نیازهای موجود و آتی. توسعه به‌طور خلاصه به‌عنوان تغییر از یک حالت معین به وضعیتی مطلوب و برتر تعریف می‌شود. به‌سخن دیگر، توسعه به‌عنوان ابزاری تعریف می‌شود که از طریق آن، استانداردهای زندگی مردم در گذر زمان رو به بهبود بگذارد.

محدودیت کشاورزی، مغایر توسعه پایدار

سعیدی با اشاره به تعریف توسعه پایدار تصریح می‌کند: شوربختانه مفهوم توسعه پایدار در ایران با برداشت‌های نادرستی همراه بوده ‌است و بسیاری از کارشناسان فکر می‌کنند توسعه پایدار یعنی حفاظت از محیط‌زیست و بهره‌برداری‌های محدود از آن. برای نمونه در بخش کشاورزی برخی از کارشناسان نظر می‌دهند که مثلا برای تولید یک کیلوگرم گندم نیاز به مصرف فلان مقدار آب داریم، بنابراین باید کاشت گندم را متوقف کنیم! از نگاه توسعه پایدار، این نادرست‌ترین حرف در درازای تاریخ بوده است.

وی می‌افزاید: در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی، تنها یک زمین وجود دارد که نه‌تنها زندگی انسان و همه موجودات به آن تعلق دارد، بلکه این زمین به همه نسل‌ها اعم از نسل‌های موجود و آتی متعلق است. بر این مبنا ضرورت دارد تا درباره رابطه پیچیده و تنگاتنگ بین انسان و محیط یا جامعه و طبیعت، حدود و دامنه دخالت‌های گروه‌های انسانی در محیط و روندهای فضاساز اندیشه کنیم و مورد بازنگری جدی قرار دهیم. با این وجود، شاید جای تعجب باشد که این نکته چه بسا بدیهی معمولا نه‌تنها توسط بسیاری از افراد و گروه‌های انسانی که عادت کرده‌اند با محیط و منابع آن به‌دلخواه برخورد کنند، بلکه توسط بعضی کارشناسان هم مورد بی‌مهری قرار می‌گیرد.

سود کشاورزی در جیب دلالان یعنی ناپایداری توسعه

این استاد دانشگاه با اشاره به توسعه پایدار و مفاهیم اصلی آن، می‌گوید: وقتی عوامل تولید، اشتغال، زندگی روستایی و... در کشور ما ناپایدار است، بنابراین باید ابتدا بحث ناپایداری را مطرح کنیم. زمانی که این چالش‌ها رفع شدند، باید از توسعه پایدار سخن بگوییم. توسعه پایدار به دنبال توسعه اقتصادی، اجتماعی، محیطی و سیاسی است و هر یک از این مقوله‌ها باید در آن لحاظ شود. وی تاکید می‌کند: همچنین تا زمانی که سود تولید محصولات کشاورزی در کشور ما به دلالان و واسطه‌ها می‌رسد، نباید از پایداری در فعالیت‌های کشاورزی سخن گفت. بنابراین توسعه پایدار ابعاد و مقولات مختلفی دارد که باید جداگانه به آنها پرداخت.

روستا - شهرهای بی‌هویت

استاد دانشگاه شهید بهشتی به ترغیب شهرگرایی به تبعیت از برخی نهادهای بین‌المللی، همچون بانک جهانی یا صندوق بین‌المللی پول و شیفتگی برخی کارشناسان به روندهای غربی شهری‌شدن و همه‌چیز را در شهرها (به مثابه مراکز ارتباط با غرب) دیدن، اشاره و اظهار می‌کند: این مسائل زمینه‌ساز شهرگرایی شتابان در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران شده است. عده‌ای که با فرهنگ و تمدن ایرانی آشنایی دورادوری داشته و دارند، به پیروی و گرته‌برداری از الگوهای غربی شهرنشینی، آن را تنها راه نوگرایی و مدرن‌شدگی به‌حساب می‌آورند، تا جایی که در این فرآیند، می‌کوشند تا به روند تبدیل شکلی روستاها به شهر دامن بزنند. وی می‌افزاید: حاصل این کوشش، شهرهای کوچکی بوده است که نه‌تنها از خصوصیات و کیفیت شهرنشینی و شهرهای متناسب برخوردار نبوده، بلکه به‌صورت سکونتگاه‌هایی بی‌هویت و به شکل «نه‌شهر-‌ نه‌روستا» پدیدار شده‌اند.

رشد اقتصادی توسعه‌ای راهی به آبادانی ندارد

سعیدی در پاسخ به این پرسش که برای پیشگیری از سقوط ناخواسته و مشکل‌آفرین جوامع روستایی به‌دامن شهرهای غیرکارآمد و چاره‌جویی برای تشدید بیکاری و گسترش فقر چه کاری می‌توان انجام داد، تصریح می‌کند: برای پاسخگویی به این پرسش و پرسش‌هایی نظیر آن تاکنون غالب الگوهای موجود ناتوان و در دستیابی به اهداف خود با ناکامی روبه‌رو بوده‌اند. بی‌تردید، اتخاذ رویکردهای مبتنی بر رشد اقتصادی که با نام توسعه و حتی توسعه پایدار معرفی می‌شوند، راه به آبادی و آبادانی نخواهد برد.

وی ادامه می‌دهد: توسعه پایدار روستایی فرآیندی است که ارتقای همه‌جانبه حیات روستایی را از طریق زمینه‌سازی و ترغیب فعالیت‌های همساز با قابلیت‌ها و تنگناهای محیط (به مفهوم عام آن) مورد تاکید قرار می‌دهد. شاید لازم نباشد برای پایداری به دنبال الگوهایی تازه باشیم، بلکه ممکن است راه درست، درس‌آموزی از الگوهایی باشد که آنها را تاکنون به‌بهانه نوگرایی و به‌اصطلاح «مدرنیته»، سنتی، قدیمی و غیرکارآمد به‌حساب آورده‌ایم.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/Zgbl9cuz
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیکتخت خواب دو نفرهخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختدندانپزشکی سعادت آبادتور استانبولنرم‌افزار حسابداری رایگان
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه