یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Sun, 19 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز

چند میوه جدید، برای مناطق خشک و گرم

8 سال پیش ( 1394/7/9 )
پدیدآورنده : بابک جمالی  

بحران کم‌آبی و خشکسالی موضوع تعداد پرشماری نوشته، مقاله و مصاحبه در انواع رسانه‌های کشور بوده، هست و خواهد بود. بحران کمبود منابع آبی از گذشته دور در کشور وجود داشته و به مرور به علت تغییرات جهانی اقلیم و مدیریت نادرست عمیق و عمیق‌تر می‌شود و به نظر می‌رسد روش‌های کشاورزی کشور نیازمند تجدیدنظر کلی و سیستماتیک است.

23412242524512412424525245122525

یکی از قدم‌هایی که می‌توان برای زنده نگه داشتن کشاورزی کشور برای سال‌های آینده انجام داد، معرفی گونه‌های میوه جدید مقاوم به خشکی و شوری است، به‌صورتی که این میوه‌های جدید به تدریج جایگزین محصولات با نیاز آبی بالا شوند. البته بدیهی است که ورود انواع محصولات جدید نیازمند چندین سال پژوهش و بررسی است تا میزان سازگاری و عملکرد آنها در مناطقی که قرار است کشت شوند، روشن شود. در زیر چند محصول جدید معرفی می‌شوند که می‌توانند گزینه‌های خوبی برای کشت در کشورمان باشند.

1. پیتایا، گلابی توت‌فرنگی یا میوه اژدها (Selenicereus megalanthus)

354351351251251331265

گیاهان متعلق به خانواده کاکتوس‌ها دارای نوعی سیستم فتوسنتز سیستم (CAM) هستند که بالاترین عملکرد استفاده از آب را دارد، بنابراین گزینه‌های خوبی برای کشت و پرورش در مناطق خشک و گرم هستند. پیتایا نوعی کاکتوس است مقاوم به خشکی و شوری که مانند انگور حالت رشد خزنده و بالارونده دارد و نیازمند داربست است. میوه‌هایی به وزن 150تا 600 گرم تولید می‌کند (کوچک‌تر از آناناس) که تیغ دارند ولی در زمان رسیدن میوه این تیغ‌ها می‌افتند. این گیاه بیشتر به کمک قلمه و گاهی از طریق کاشت بذر افزایش می‌یابد و بومی مرکز و جنوب قاره آمریکاست. این گیاه دمای بالا (تا 40درجه سانتیگراد) را به‌راحتی تحمل می‌کند ولی نسبت به سرما و یخبندان حساس است. گل‌های آن در شب باز می‌شوند. طعم میوه آن شبیه کیوی و شیرین مزه است. حاوی ویتامین‌های ث و ب 1 و ب 2 است. برای مصرف آن را از وسط برش زده و گوشت را که حالت ژله‌ای دارد و مانند کیوی پر از بذر‌های ریز است، جدا می‌کنند. گونه‌های مختلف این میوه دارای پوست زرد با گوشت سفید رنگ یا قرمز با گوشت سفید و قرمز رنگ هستند. به دلیل آسانی تولید دو رگه به‌نژادی این میوه آسان است و می‌تواند برای مناطق مختلف اصلاح شود.

2- سیبی پرویی

245635326234624624764734

نوعی کاکتوس  (Cereus peruvianus) است با ساقه‌های ستونی که گاهی تا 10 متر می‌رسد. قطر ساقه‌ها 10 تا 20 سانتی متر است. گل‌ها در شب باز می‌شود. میوه‌های گرد، زرد یا قرمز رنگ با سطحی صاف شبیه میوه سیب تولید می‌کند. گوشت میوه معطر و سفید رنگ با طعمی ترش و شیرین و شبیه کیوی پر از بذر‌های ریز و مشکی است. ساقه‌های این کاکتوس می‌تواند کاربرد‌های صنعتی دیگری هم داشته باشند زیرا حاوی ترکیبات قندی هستند که قابلیت استخراج دارد. میوه عمر نگهداری طولانی دارد که همین موضوع امکان صادرات آن را فراهم می‌آورد. این محصول برای مصرف در بازار‌های محلی در کشور‌های آمریکای جنوبی از گیاهان وحشی جمع‌آوری می‌شود و جذابیت بالایی برای بازار‌های اروپایی دارد.

3- پرتقال میمون  (Strychnos spinosa)

325322342523626232346347347

بومی مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری و به‌ویژه قسمت‌های جنوب آفریقاست. میوه‌هایی خوشمزه، ترش و شیرین با طعمی شبیه زرد آلو حاوی بذر‌های سخت قهوه‌ای رنگ تولید می‌کند. میوه‌ها نسبتا بزرگند  (400 تا 1200 گرم)، پوست میوه ضخیم  (4 تا 7 میلی متر) است و تقریبا نصف میوه گوشت نرم و آبدار دارد. به‌عنوان غذایی سنتی در آفریقا شناخته می‌شود اما خارج از این قاره اطلاعات کمی از آن در دست است. امکان به‌نژادی آن وجود دارد. میوه‌های این درخت در زمان کمبود خوراک به‌عنوان یک ذخیره و برای حل مشکل کمبود مواد‌غذایی استفاده می‌شود. چوب آن کیفیت بالایی دارد و در نجاری استفاده می‌شود. این میوه خاصیت دارویی داشته و به‌صورت سنتی برای بهبود تورم پوستی و مارگزیدگی، شیرافزا و درمان بیماری‌های مقاربتی استفاده می‌شود.

4- سدر هندی  (Ziziphus mauritiana)

23424142523563525235636346

که به آلوی هندی یا سیب چینی هم معروف است؛ درختی با سرعت رشد قوی و زیاد، ریشه‌هایی عمیق با قابلیت تحمل دمای بالا تا 50 درجه سانتی‌گراد، شرایط غرقابی، شوری و خشکی است. طول درخت می‌تواند حدود 2 متر تا 12 متر برسد. این درخت را می‌توان در مناطقی که بارش بسیار کم (125 میلی متر) تا بارش بسیار زیاد (2225 میلی متر) دارند، کاشت. افزایش آن معمولاً به کمک بذر صورت می‌گیرد. خاک‌های آهکی با پی اچ حدود 2/9 را تحمل می‌کند. در هند بیش از 90 رقم از این محصول وجود دارد. میوه‌های این درخت سرشار از ویتامین ث هستند (حتی بیشتر از مرکبات). برگ‌های این درخت به‌عنوان خوراک دام استفاده می‌شود. چوب باکیفیت به رنگ قرمز دارد که در نجاری از آن بهره می‌برند. ترکیب استری که در بذر این درخت وجود دارد قسمتی از بیودیزل تولیدی در ایالات متحده و اتحادیه اروپاست.

در مورد معرفی گونه‌های جدید از دیدگاه اقتصادی و بدون در نظر گرفتن مسائل مرتبط با کاشت، داشت و برداشت، مشکلاتی وجود دارد که باید برای آنها پاسخ مناسب یافت. عکس‌العمل مشتری نسبت به میوه‌های جدید و شاید عجیب چگونه خواهد بود؟ آیا محصولات جدید مقبولیت خواهند داشت؟ میزان حجم بازار میوه‌های جدید چقدر خواهد بود؟ دامنه قیمت میوه‌ها چگونه تعیین می‌شود؟ به هر حال با اطمینان می‌توان گفت که معرفی میوه‌های جدید چالش برانگیز است. به نظر می‌رسد صادرات یکی از راه‌های جایگزین باشد. طبقات مرفه در کشور‌های غربی مشتریان بالقوه‌ای برای محصولات جدید هستند و معمولاً حاضرند بهای خوبی برای میوه‌های جدید بپردازند.

نکته دیگری که می‌تواند به بهبود بازار این محصولات کمک کند ارزش تغذیه‌ای این میوه‌هاست که اطلاعات کمی از آن در دسترس است. به‌عنوان مثال پژوهش‌ها نشان می‌دهد که وجود اسیدآمینه تورین (Taurine) که در میوه نوعی کاکتوس (Opuntia ficus-indica) یافت می‌شود سبب بهبود قدرت بدنی انسان شده و حتی در نوشابه‌های انرژی‌زا هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/JfrYDtqm
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
محمدرضا سبزه :
7 سال پیش
سلام ایا جهاد کشاورزی برای کاشت این محصولات و در اختیار قرار دادن بذر مورد نیاز برای کشاورزان برنامه ای دارد و کمک می کند خواهشمندم راهنمایی بفرمایید ادرس گناباد . محل کاشت احتمالی رشتخوار خراسان رضوی
بهروز اشعری :
6 سال پیش
لطفا بفرمایید نهال این درختان را کجا باید تهیه کنیم؟
علی رضای :
3 سال پیش
این درخ میوه کاکتوس راازکجامیتوان تهیه کرد؟
محمدرسول صفابخش :
2 سال پیش
سلام بذرویا نهال این درختان چگونه وازکجا بایدتهیه کردلطفا راهنمایی کنید
محسنی فرد :
2 سال پیش
سلام نهال سیبی پروری راازکجا میشه تهیه کرد
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیکتخت خواب دو نفرهخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختدندانپزشکی سعادت آبادتور استانبولنرم‌افزار حسابداری رایگانتور استانبول
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه