در حالی که تحریمهای ظالمانه علیه نظام بانکی ایران رفته رفته جمع میشود، صفی از نمایندگان بانکهای خارجی در انتظار دیدار با مسئولان بانک مرکزی هستند تا به ارزیابی حضورشان در بازار بکر ایران بنشینند.در این باره یعقوبی، مدیرکل بینالملل بانک مرکزی تأکید دارد: یکی از دستاوردهای ما در طول مذاکرات هستهای این بود که بانکهای بزرگی اکنون برای مذاکره با ایران وارد شدهاند. وی اعلام کرد که در نمونهای بارز بانک «ICBC» چین، بهعنوان بزرگترین بانک جهان به لحاظ صورتهای مالی و برخورداری از بزرگترین شبکه برای مذاکره به ایران آمد و اکنون با بانک مرکزی ایران پیشنهاد ارائه خدمات در حوزه خزانهداری ارزی، عملیات اعتبار اسنادی و ارائه خدمات فاینانس را مطرح کرده و در این خصوص توافقات خوبی هم بهدست آمده است.
این اظهارات در حالی عنوان شده است که شنیدههای خبرنگار «فرصتامروز» حاکی از آن است که علاوه بر تأسیس مستقیم شعب بانکهای خارجی در ایران، احتمال آن میرود که در صورت توافق نهایی بین طرفین ایرانی و خارجی، با سرمایهگذاری مشترک آنها بانکهای جدیدی تأسیس شود.
ورود بانکهای خارجی با سرمایهگذاری مشترک
محمدحسین میرمحمدی، نماینده مجلس در اینباره به «فرصت امروز» خبر داد که بانک مرکزی در حال بررسی طرحی است که براساس آن با انجام یک سرمایهگذاری مشترک میان بانکهای ایرانی و خارجی با مالکیت 51-49 به نفع ایران، بانک جدیدی تأسیس شود. میرمحمدی با برشمردن برخی نقاط ضعف نظام بانکی کشور ازجمله عقبماندگیهای آنها در برابر پیشرفتهای بانکهای جهانی در سالهای اخیر تأکید کرد: در صورتی که بانکهای جدید با سرمایهگذاری مشترک ایرانی و خارجی تأسیس شود میتواند منجر به ورود دانش روز جهانی در زمینه بانکداری به ایران شود و بانکهای ما را با آخرین دستاوردها در این زمینه آشنا کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بانکهای خارجی میتوانند خود را با قوانین و مقررات و فضای مدیریت بازار پولی و مالی کشور هماهنگ کنند؟ گفت: مانعی در این باره وجود ندارد. مطمئناً این بانکها پیش از این با ساختار نظام بانکی ما آشنا هستند و در مذاکراتشان این موضوع را در نظر گرفتهاند.
فضای مناسب برای حضور بانکهای خارجی فراهم شود
عبدالرضا امیرتاش، کارشناس اقتصادی هم در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از تأسیس بانکهای جدید ایرانی و خارجی با سرمایهگذاری مشترک چیست؟ گفت: بانکهای ما به دلیل تحریم سالها از دانش روز بانکداری جهان عقب افتادهاند. بانکهای خارجی توانستهاند در سالهایی که ما در تحریم کشورهای غربی بودیم و از سادهترین عملیاتهای بانکی نظیر عملیات سوئیفت محروم بودیم، به پیشرفتهای مهمی برسند.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: در حال حاضر ما با یک بانکداری سنتی در ایران طرف هستیم که ظرفیتهای به فعل نرسیده بسیاری برای رشد و توسعه دارد و بانکهای خارجی متوجه این موضوع هستند. بازار پولی و مالی ایران از این جهت که هنوز رقیب خارجی در آن وجود ندارد و مدیران و مسئولان نظام بانکی از حضور بانکهای خارجی در آن استقبال میکنند میتواند منجر به سوددهی بیشتری برای سرمایهگذاران شود.
وی افزود: نظام بانکی ما فرصتهای زیادی برای سرمایهگذاری دارد و از این نظر برای بانکهای خارجی جذاب است. در صورت حضور این بانکها در ایران میتوانیم شاهد ورود تکنولوژیهای جدید بانکداری و روشهای جدید در این عرصه باشیم. امیرتاش با ذکر مثالی در این باره گفت: سالهای پس از جنگ درحالیکه نظام بانکی ما به چند بانک دولتی محدود میشد، بانکداری ما یک فضای بدون رقابت و با بازدهی کم بود اما با ورود بانکهای خصوصی این فضای انحصاری شکست و بانکهای خصوصی خون تازهای را در رگهای بانکداری کشور سرازیر کردند و بانکهای دولتی را هم به تحرک و پویایی در این عرصه واداشتند.
امیرتاش ادامه داد: ورود بانکهای خارجی به صورت سرمایهگذاری مشترک هم میتواند همانند آن دوره باشد. نظام بانکداری ما در دوران پساتحریم با تأسیس بانکهای مشترکایرانی_خارجی با رقبایی طرف میشوند که یک سروگردن از همه بلندتر و قویترند و مجبور و تشویق میشوند تا برای رقابت با این رقیب تازه نفس، همه ظرفیتهای بالقوهشان را به فعل برسانند و به اصلاح ساختار خودپرداخته و دانش روز بانکداری را از آنها دریافت کنند.
وی با اشاره به برخی محدودیتهای نظام بانکی ایران برای حضور طرفهای خارجی گفت: قوانین بانکداری و شیوه اداره بازار پولی و مالی ما با ضعفها و کاستیهایی روبهرو است که برای حضور طرفهای خارجی در بازار پولی و مالی باید این ضعفها برطرف شوند. بهطور مثال تعیین دستوری نرخ سود بانکی یکی از مواردی است که بانکهای خارجی نمیتوانند خود را با آن هماهنگ کنند. تعیین نرخ سود باید به بازار سپرده شود و بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار باید نقش هدایتکننده و تنظیمکننده در مورد آن داشته باشند.
ارتباط با نویسنده: [email protected]