آیا تا به حال برای تان پیش آمده که یک روز صبح از خواب بیدار شوید، به صفحه خالی شبکه های اجتماعی کسب و کارتان خیره شوید و با وحشت از خودتان بپرسید: «امروز دیگر چه چیزی باید منتشر کنم؟».
این احساس اضطراب و سردرگمی برای بسیاری از کارآفرینان و بازاریاب ها یک کابوس تکراری است. در دنیای پرشتاب امروز که از ما انتظار می رود هر روز و هر ساعت، محتوایی تازه، جذاب و ارزشمند تولید کنیم، افتادن در دام هرج و مرج و بی برنامگی بسیار آسان است اما راه حلی وجود دارد؛ ابزاری ساده اما بسیار قدرتمند که می تواند این آشفتگی را به یک نظم زیبا و هدفمند تبدیل کند: تقویم محتوا.
شاید با شنیدن کلمه «تقویم» به یاد یک جدول خشک و خسته کننده بیفتید، اما تقویم محتوایی بسیار فراتر از اینهاست. آن را مانند یک نقشه استراتژیک برای فتح قله های دنیای دیجیتال در نظر بگیرید یا بهتر از آن، خودتان را به عنوان مدیر برنامه ریزی یک شبکه تلویزیونی بزرگ تصور کنید. آیا این مدیر هر روز صبح به طور اتفاقی تصمیم می گیرد که چه برنامه ای را روی آنتن بفرستد؟ قطعا نه!
او از ماه ها قبل یک جدول پخش دقیق و حساب شده دارد. تقویم محتوایی، دقیقا همان جدول پخش برنامه های شما در دنیای مجازی است که به شما کمک می کند تا با آرامش، ثبات و هدفمندی، بهترین محتوا را در بهترین زمان ممکن به دست مخاطبان تان برسانید. ما در این مقاله می خواهیم ببینیم چگونه می توانیم این جدول پخش جادویی را برای کسب و کار خودمان طراحی کنیم.
اول، مقصد را مشخص کنید، بعد نقشه را بکشید
یک مدیر شبکه تلویزیونی، قبل از هر چیز می داند که هدفش چیست. آیا به دنبال جذب مخاطب بیشتر است؟ آیا می خواهد تصویر برند شبکه اش را به عنوان یک شبکه تخصصی ورزشی تثبیت کند؟ یا شاید هدفش آموزش و اطلاع رسانی باشد؟ او همچنین به خوبی می داند که مخاطبانش چه کسانی هستند. کودکان، نوجوانان، یا بزرگسالان؟ علاقه مندان به سینما یا طرفداران اخبار؟
مطلب مرتبط: آموزش طراحی و استفاده از تقویم محتوا (Content Calendar)
شما هم قبل از پر کردن تقویم محتوایی تان، باید به این دو سوال اساسی پاسخ دهید: «هدف من از تولید این محتوا چیست؟» (مثلا افزایش فروش، جلب اعتماد، افزایش آگاهی از برند؟) و «مخاطب من کیست و به چه چیزی اهمیت می دهد؟». بدون دانستن پاسخ این دو سوال، تمام تلاش های شما مانند پخش یک برنامه تخصصی نجوم در یک شبکه مختص کودکان بی نتیجه و هدر رفته خواهد بود.
اتاق فکرتان را راه اندازی کنید
هیچ شبکه تلویزیونی موفقی ۲۴ ساعته فقط یک نوع برنامه پخش نمی کند. در جدول پخش آن، از اخبار و برنامه های تحلیلی گرفته تا سریال های درام، کمدی های سرگرم کننده و مسابقات هیجان انگیز، همه چیز پیدا می شود. این تنوع باعث می شود که مخاطبان مختلف جذب شوند و از تماشای شبکه خسته نشوند.
تقویم محتوایی شما هم باید متنوع باشد. یک جلسه توفان فکری منظم با خودتان یا تیم تان برگزار کنید و تمام ایده هایی که به ذهن تان می رسد را روی کاغذ بیاورید. به چه سوالاتی می توانید پاسخ دهید؟ چه مشکلاتی را می توانید حل کنید؟ چه داستان های جالبی برای تعریف کردن دارید؟ سپس، این ایده ها را در قالب های مختلف بگنجانید. مقالات وبلاگ، ویدئوهای کوتاه، پادکست های صوتی، اینفوگرافیک های جذاب، نظرسنجی ها و مسابقات، همگی برنامه های مختلفی هستند که می توانید در جدول پخش محتوایی خود قرار دهید تا مخاطبان تان همیشه منتظر یک شگفتی جدید از طرف شما باشند.
زمان بندی دقیق، کلید ساختن عادت
یکی از دلایلی که سریال های تلویزیونی پرطرفدار می شوند ثبات در زمان پخش آنهاست. شما می دانید که هر هفته در یک روز و ساعت مشخص، قسمت جدید سریال مورد علاقه تان پخش می شود و برای دیدن آن برنامه ریزی می کنید. این ثبات، عادت و وفاداری ایجاد می کند. در دنیای محتوا هم همین قانون پابرجاست. مشخص کنید که قرار است چند بار در هفته یا ماه، محتوای جدید منتشر کنید و به این برنامه پایبند باشید. لازم نیست هر روز ده ها پست منتشر کنید. حتی اگر هفته ای یک مقاله وبلاگ جامع یا دو پست اینستاگرام هدفمند منتشر کنید، اما این کار را به طور منظم و مستمر انجام دهید، بسیار مؤثرتر از یک فعالیت پراکنده و نامنظم خواهد بود. تقویم محتوایی به شما کمک می کند تا این نظم و استمرار را حفظ کنید و به مخاطبان تان نشان دهید که می توانند روی شما حساب کنند.
مطلب مرتبط: طراحی تقویم محتوا: صفر تا صد بازاریابی با برنامه!
مناسبت های خاص را از دست ندهید
شبکه های تلویزیونی برای مناسبت های خاص مثل تعطیلات سال نو یا رویدادهای بزرگ ورزشی، همیشه برنامه های ویژه ای تدارک می بینند. این کار به آنها کمک می کند تا با جریان عمومی جامعه همراه شوند و محتوایی مرتبط و به موقع ارائه دهند. شما هم در تقویم محتوایی خود، حتما مناسبت ها و رویدادهای مهم مرتبط با حوزه کاری تان یا حتی تعطیلات عمومی را علامت گذاری کنید. از قبل برای این روزهای خاص، محتوایی خلاقانه و جذاب برنامه ریزی کنید. این کار به شما کمک می کند تا از فرصت هایی که برای جلب توجه بیشتر وجود دارد، نهایت استفاده را ببرید و نشان دهید که کسب وکاری به روز و فعال هستید.
پس از پخش، تازه کار شروع می شود
یک شبکه تلویزیونی، فقط یک فیلم را پخش نمی کند. از هفته ها قبل، با پخش تیزرها و آنونس های جذاب، آن را تبلیغ می کند و پس از پخش هم، میزان بینندگان و بازخوردها را به دقت تحلیل می کند تا برای برنامه های آینده، تصمیمات بهتری بگیرد.
شما هم برای هر قطعه محتوایی که تولید می کنید، باید یک برنامه تبلیغاتی داشته باشید. وقتی یک مقاله جدید در وبلاگ تان منتشر می کنید، حتما آن را در شبکه های اجتماعی مختلف به اشتراک بگذارید یا شاید خلاصه ای از آن را در خبرنامه ایمیلی خودتان برای مشترکین ارسال نمایید.
پس از انتشار کار شما تمام نشده است. با استفاده از ابزارهای تحلیلی، ببینید کدام محتواها بیشتر مورد استقبال قرار گرفته اند، کدام ها باعث افزایش بازدید از سایت شما شده اند و کدام ها کمتر دیده شده اند. این تحلیل ها، چراغ راه شما برای پر کردن هوشمندانه تر تقویم محتوایی در ماه های آینده خواهد بود.
سخن پایانی
شاید فکر کنید داشتن یک برنامه از پیش تعیین شده، جلوی خلاقیت لحظه ای شما را می گیرد، اما حقیقت کاملا برعکس است. وقتی شما از دغدغه و استرس روزمره «امروز چه چیزی منتشر کنم؟» رها می شوید، ذهن شما آزادتر می شود تا به ایده های بزرگ تر، کمپین های خلاقانه تر و بهبود استراتژی کلی کسب و کارتان فکر کند.
مطلب مرتبط: تقویم محتوا: 4 ابزار کاربردی + دانلود نمونه رایگان
تقویم محتوایی، یک ابزار استراتژیک برای تبدیل هرج و مرج به یک فرآیند آرام، منظم و نتیجه بخش است. این ابزار به شما کمک می کند تا داستانی یکپارچه و جذاب در مورد برندتان تعریف کنید و به جای اینکه یک شرکت کننده منفعل در دنیای دیجیتال باشید، به یک کارگردان قدرتمند تبدیل شوید که صحنه را با هوشمندی و خلاقیت مدیریت می کند. پس همین امروز دست به کار شوید و با طراحی جدول پخش برنامه های تان، فرمانروایی بر دنیای محتوای کسب و کار خود را آغاز کنید.
منابع: