شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان دادوستدهای آخرین روز معاملاتی هفته جاری ۵۲۴ واحد کاهش را به ثبت رساند. روز گذشته بازار سهام زیر سایه برخی ابهامها و انتظارات برجامی گامبرمیداشت.
تلاش برای تحقق برخی وعدههای داده شده از بابت تحقق قراردادهای جدید با سرمایهگذاران خارجی در کنار ابهام ناشی از افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها باعث شده تا همچنان معاملهگران بازار برای قدم برداشتن جدی در تالار شیشهای با گامهایی محتاطانه قدم بردارد. چنان که در گروه خودروییها بازار سهام شاهد شکلگیری صف فروشهای پایدار سهام با وجود تداوم بازارگردانی و حمایت برخی صندوقها بود. در این گروه مصوبه جدید دولت در خصوص تجدید ارزیابی باعث شده تا ایران خودرو را به نماد معاملهگران اغلب نوسانگیر و خوشبین بازار سهام در گروه خودروییها تبدیل کند.
گرچه تلاش برای جمعآوری صفهای فروش نمادهای خودرویی تا اواخر بازار همچنان ادامه داشت، در این میان تلاش مذکور برای نمادهای گروه بهمن، پارس خودرو، ایران خودرو و سایپا تا حدودی موفق بود و پیشبینی میشود با گرفته شدن بخش اعظم زهرفروش، در هفته پیش رو گروههای خودرویی و جو بازار، حداقل متعادلتر دنبال شوند. وضعیت بنیادی شرکتهای خودروسازی نشان میدهد تنها جو روانی حاصل از انتشار خبر رسیدن به توافق و امضا قراردادهای جدید با خودروسازان خارجی موجب رشد نمادهای این گروه شده است و تاثیرپذیری واقعی آنها از برجام به گذر زمان نیاز دارد. زیان انباشته و صورتهای ضعیف مالی یکی از مشکلات پیش روی معاملهگران سهام گروه خودروسازی است.
اصلاح موقتی شاخص کل
به طور کلی با کاهش قیمت نمادهای خودرویی کلیت بازار نیز از آن تاثیر خواهد گرفت که البته این اصلاح موقتی است و دیگر شاهد ریزش شدید قیمتها و شاخص در بورس نخواهیم بود. افت شاخص کل بازار سهام ایران در حالی رقم خورد که طی روزهای گذشته شاهد رشد چشمگیر قیمتهای جهانی بودهایم. بازار سهام در عین حال اگرچه با معاملات به نسبت پرحجم سهام روبهرو است، اما عطش آن برای جذب نقدینگی پرحجم و جدید به خوبی قابل لمس است.
فصل مجامع شرکتها یکی از اتفاقات مهم پیش روی بازار در هفتههای آینده است که با اعلام سودهای تقسیمی شرکتها میتوان به رشد بازار امیدوار بود. ادامه رشد قیمتهای جهانی نفت سبب افزایش تقاضا و شروع مثبت گروه پالایشگاهی شد تا جایی که نمادهای پالایش نفت شیراز و سرمایهگذاری صنعت نفت با صف خرید به کار خود پایان دادند اما گروه پتروشیمی اکثرا منفی دنبال شدند. اما با وجود رشد قیمتهای جهانی فلزات پایه در بازارهای بینالمللی اکثرا نمادهای گروه فلزی همچون ذوبآهن اصفهان منفی به کار خود پایان دادند.
سقوط شاخص کل به کانال 79 هزار واحد
در دادوستدهای واپسین روز کاری هفته بورس تهران، ارزش معاملات از 4 هزار و 506 میلیارد ریال عبور کرد. در معاملات روز چهارشنبه سهامداران بیش از یک میلیارد و 687 میلیون برگه سهم و حق تقدم به ارزش 4هزار و 506 میلیارد ریال در 86 هزار نوبت معاملاتی دست بهدست کردند. شاخص کل در پایان معاملات به عدد 79 هزار و 588 واحد رسید. همچنین در این روز شاخصهای بازار اول و دوم به ترتیب 504 و 308 واحد افت کردند. در چهارمین هفته فروردینماه گروههای بانکی، خودرو و سرمایهگذاریها با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروههای صنعتی قرار گرفتند.
همچنین بیشترین رشد قیمتها نیز متعلق به نمادهای سرامیک صنعتی اردکان، کارخانجات شهید قندی، سرمایهگذاری توسعه آذربایجان، تکنوتار، نیروکلر و قند قزوین بود. در مقابل نمادهای کارتن ایران، ایران خودرو دیزل، فرآوردههای نسوز آذر، افست، مس شهید باهنر، سیمان تهران و پلاسکو کار با بیشترین کاهش قیمت در انتهای جدول معاملات قرار گرفتند. طولانیترین صفهای خرید هم متعلق به نمادهای اوراق مشارکت شهرداری سبزوار، اوراق مشارکت صنعت نفت، کارخانجات شهید قندی، سرامیک صنعتی اردکان، تولید محور خودرو، معادن بافق و اوراق مشارکت سایپا بود.
در مقابل سهامداران ایران خودرو دیزل، سرمایهگذاری سایپا، گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو، ایران خودرو، سرمایهگذاری رنا و کنتورسازی ایران برای خروج از این نمادها سنگینترین عرضهها را داشتند. در پایان معاملات 440 میلیون سهم بانک ملت به ارزش یک میلیارد و 98میلیون ریال جابهجا شد که بیشترین حجم و ارزش معاملات متعلق به این نماد بود.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]