روند کاهشی شاخص کل بورس در معاملات روز سه شنبه متوقف شد و با 184واحد رشد به رقم 72 هزار و 799 واحد ارتقا یافت. گروههای بانکی نقش اصلی را در رشد شاخص کل در معاملات روز گذشته بازی کردند، به طوری که افزایش شاخص کل مدیون رشد نمادهای بانک صادرات ایران، بانک ملت، بانک پاسارگاد و پالایش نفت بندرعباس بود.
تنها شاخص منفی دیروز در بازار سهام، شاخص بازار دوم بود که 452 واحد افت کرد. روز گذشته بعد از وعدههای پیدرپی بانک مرکزی سرانجام سود سپردههای بانکی تا ۱۵ درصد کاهش یافت و با این اقدام انتظارات افرادی که معتقد بودند این اقدام میتواند سرمایههای بیشتری را روانه بورس اوراق بهادار تهران کند به سر رسید. آن هم در شرایطی که شاخص کل بورس در هفتههای اخیر کاهش قابل توجهی یافته و از کانال 76 هزار به کانال 72 هزار واحدی افت کرده است.
درباره راههای برون رفت از این وضعیت و بهبود شاخص کل بورس، کاهش سود بانکی میتواند امیدواری را به بازار سهام تزریق کرد و جذابیت سرمایهگذاری در بورس را افزایش دهد.
تحرک دوباره حقوقیها
روز گذشته بازار سهام همپای بازارگردانها و صندوقهای سرمایهگذاری شاهد حضور حقوقیها در طرف تقاضا بود. اقبال برای خرید سهام ارزان شده با انگیزه حمایت از بازار سهام در حالی به بازار اندکی شادابی داد که هنوز حجم معاملات بورس چنگی به دل نمیزند. در این میان خودروییها همچنان با افزایش تقاضای سهام با وجود حضور فروشندگان سهام روبهرو هستند. روز گذشته بانک ملت در حالی با انبوه تقاضا مواجه شد که در پایان معاملات، این شرکت با صف خرید بیش از 20میلیون سهمی مواجه بود. در بانک ملت شنیده میشود برای تسویه مطالبات با کارخانه آزمایش بنا است نیمی از زمینهای این شرکت به تملک بانک ملت درآید. به طور کلی دیروز بازار سهام بازاری پرتحرک و متعادل بود که با افزایش تقاضا از سوی سهامداران عمده حقوقی و بازارگردانها توانست بازار سهام را جان دوبارهای بخشد.
7درصد افت در یک ماه
شاخص کل فرابورس ایران (آیفکس) در سومین ماه امسال با ۷ درصد افت روبهرو شد و ۶۱ واحد کاهش یافت. نگاهی به کارنامه فرابورس ایران در سومین ماه معاملاتی امسال نشان میدهد در این مدت تعداد 10هزار و 270میلیون ورقه بهادار در 754هزار نوبت به ارزش 37هزار و 139میلیارد ریال در بازارهای فرابورس خریدوفروش شده است که به ترتیب نشان از رشد 32، 48 و 15 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.
همچنین بازار اول فرابورس در ماهی که گذشت تغییر مالکیت 1387 میلیون ورقه بهادار به ارزش 2806میلیارد ریال و بازار دوم مبادله 1989میلیون ورقه بهادار به ارزش 9هزار و 598میلیارد ریال را به خود دیدند که این ارقام به ترتیب بیانگر رشد 119و 56 درصدی حجم و ارزش معاملات در بازار اول و افزایش 13 و 56درصدی حجم و ارزش معاملات بازار دوم در مقایسه با خرداد سال 94 است.
در سومین ماه امسال طی 21 روز معاملاتی هر روز به طور میانگین 489میلیون ورقه بهادار به ارزش یک هزار و 769میلیارد ریال معامله شده است و شاخص فرابورس ایران (آیفکس) نیز با افت 61واحدی و کاهش 7 درصدی، در پایان این ماه در کانال 758واحد ایستاد. همچنین در بازار ابزارهای نوین مالی تعداد 153 میلیون ورقه بهادار به ارزش 16هزار و 12 میلیارد ریال معامله شده که از رشد 489 و 21درصدی حجم و ارزش معاملات این بازار در خرداد امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت میکند.
افزون بر این؛ بالغ بر 14 میلیون ورقه صکوک به ارزش 13843 میلیارد ریال، 138 میلیون صندوق سرمایهگذاری قابل معامله به ارزش 1148میلیارد ریال و یک میلیون و 21هزار ورقه تسه به ارزش 1021میلیارد ریال در ماه گذشته در این بازار مورد معامله قرار گرفته است. از سوی دیگر بررسی ارزش معاملات خرد بازار سهام (اول، دوم و پایه) به تفکیک گروههای صنعت نشان میدهد در خردادماه گذشته گروه فلزات اساسی صدرنشین صنایع فرابورسی با بیشترین ارزش معاملات سهام به میزان یک هزار و 789میلیارد ریال بوده است و این رقم 19 درصد از ارزش کل معاملات سهام در سه بازار اول، دوم و پایه را نشان میدهد.
همچنین گروههای عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم و حملونقل، انباریداری و ارتباطات به ترتیب با 15 و 12 درصد از ارزش کل معاملات سهام در این سه بازار، در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. عرضه اولیه سهام شرکتهای سرمایهگذاری مسکن الوند (10 درصد)، حملونقل ریلی پارسیان (5 درصد)، مدیریت انرژی امید تابان هور (10 درصد) و سرمایهگذاری توسعه گوهران امید (5 درصد) هم از رویدادهای مهم بازارهای فرابورس ایران در خردادماه امسال هستند.
ارتباط با نویسنده : [email protected]