شاخص کل بورس اوراق بهادار در جریان معاملات روز یکشنبه بازار سهام با 275 واحد افت به ارتفاع 71 هزار و 118 واحدی عقبنشینی کرد. روز گذشته پس از ذخیره سود توسط برخی از سهامداران، عدهای فروشنده بودند اما نکته مهم در این میان حجم و ارزش قابل توجه معاملات در بازار سهام است. از دلایل روند نزولی در دو روز اخیر میتوان به تردید و نگرانی ناشی از تجربه دوباره دورههای گذشته همچون مذاکرات لوزان و وین میان فعالان بازار سهام و بهخصوص سهامداران حقیقی اشاره کرد. همچنین با توجه به شیب تند صعود در روزهای گذشته اصلاح قیمت امری طبیعی است و پس از اصلاح چند روزه انتظار میرود روند متعادل بر بازار بورس حاکم شود.
از طرفی رشد روزهای اخیر شاخص کل با توجه به اجرایی شدن برجام جنبه روانی دارد و نتیجه واقعی گشایشهای پس از برجام در چند ماه آینده بهصورت عملی در بازار سهام دیده میشود. از طرفی نگرانی پیش روی بازار بیش از همه معطوف به گزارشهای 9ماهه است که عمدتا خوب نبوده و همچنین ادامه این وضعیت برای پیشبینیهای پایان سال شرکتها میتواند مشکل ایجاد کند. علاوه بر این موضوع اختلاف بین نرخ سود بانکی و تورم با توجه به اینکه در حال حاضر رقمی حدودا 8 درصد را نشان میدهد برای بورس بهعنوان تهدید محسوب میشود.
نگاه پالایشیها به رشد قیمت جهانی نفت
از سوی دیگر نفت در چند روز اخیر با رشد مناسبی مواجه شده و در عرض 10روز رشد قیمت را تجربه کرده است که میتواند چشمانداز مثبتی را بهخصوص برای گروه پالایشی رقم بزند. چنان که روز گذشته گروه پالایشی مورد استقبال سهامداران حقیقی قرار گرفته است. گروه قطعهسازان نیز به یکی از جذابترین گروههای بورسی تبدیل شده است، چراکه سودآوریهای خوبی را برای سهامداران کوتاهمدت خود فراهم کردهاند.
در بازار دیروز بهرغم افت سراسری قیمت سهام در اغلب نمادهای معاملاتی، شاهد تمرکز معاملهگران حرفهای در گروههای کوچک بازار سهام و از جمله شرکتهای برخوردار از سهام شناور پایین بودیم.در عین حال در اکثر نمادهای پیشرو بازار از جمله خودروییها و بانکها روند عرضه سهام تا جایی پیش رفت که با توجه به تکاپوی بازارگردانهای سهام برای متعادل کردن جریان معاملات، روندی متعادل اما در شیب منفی را بر بازار سهام حاکم کرد.
افزایش تقاضای قندیها همگام با رشد عرضهها
در گروه قند و شکر و در اوایل بازار شاهد افزایش عرضه در کلیت بازار و افزایش تقاضا در گروه قند و شکر بودیم به طوری که تمام نمادهای گروه قند و شکر تا بازه مثبت صعود کردند. اما این روند ادامه نیافت و کمکم شاهد نزول قیمتها در این گروه بودیم به طوری که اکثر نمادها تا کف قیمت نزول کردند و قند شیرین خراسان و کارخانجات قند قزوین تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. با معامله 11.7 میلیون سهم، قند ثابت خراسان بیشترین حجم معاملات گروه را داشت. در گروه محصولات دارویی، دارویی رازک که با قیمتهای بیش از 3100 تومانی، هفتمین سهم گران بورس به شمار میرود، در تدارک افزایش سرمایه 100درصدی از محل سود انباشته برآمده است.
افت 2.7 واحدی شاخص آیفکس
معاملات 11 بهمن فرابورس در حالی به پایان رسیدکه 256 میلیون و 890 هزار ورقه بهادار در 30 هزار نوبت به ارزش یک هزار و 800 میلیارد و 620 میلیون ریال خریدوفروش شد. در آغاز معاملات آیفکس بیش از یک واحد بالا رفت اما پس از آن رو به کاهش گذاشت و با افت 2.7 واحدی نمایشگر عدد 757.75 شد.معاملهگران فرابورسی بیشترین حجم معاملات خود در بازار سهام را به دادوستد 32 میلیون سهم بیمه اتکایی امین پس از بازگشایی نماد این شرکت اختصاص دادند و نماد شرکتهای ذوبآهن اصفهان، بانک دی و پالایش نفت تهران پربینندهترین نمادها بودند.
همچنین، تولید برق عسلویه مپنا با دادوستدهایی به ارزش بیش از 95 میلیارد ریال بیشترین ارزش معاملات روزانه سهام را به نام خود کرد. بیشترین افزایش قیمت مربوط به سهام روان فن آور و پس از آن پالایش نفت شیراز و سرمایهگذاری سبحان بود و در سوی دیگر بازار هم صنعتی مینو، تدبیرگران فارس و خوزستان و کوثر مرکزی با بیشترین افت قیمت روبهرو شدند.
ارتباط با نویسنده: [email protected]