با آغاز معاملات روز گذشته، بازار سهام در دومین روز اجرای توافق برجام و لغو همه تحریمهای مالی و بانکی ایران، با افت دستهجمعی نماگرهای خود مواجه شد. این اتفاق در حالی به وقوع پیوست که روز گذشته رئیسجمهور در نشست خبری خود در سالن اجلاس سران گفته بود: «در بورس دولت نقش چندانی ندارد.بورس گوش شنوایی دارد و حرکت میکند و شرایط اقتصادی کشور و منطقه را میبیند. شرایط بورس این روزها بهتر شده و قطعاً بهتر خواهد شد.» از نکات قابل توجه معاملات روز گذشته بازار سهام، نظارهگر بودن متولیان بورس به وضعیت فعلی است. این در حالی است که شاخص کل بورس تهران بهعنوان نماگر اقتصاد ایران این روزها توسط رسانههای خارجی و داخلی پیرامون شرایط حاصل از لغو تحریمها مرتبا رصد میشود و از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
ترس سهامداران از تکرار تجربه لوزان و ژنو، فروش سهم از سوی حقوقیها و همچنین حضور سهامداران کوتاهمدت در تالار شیشهای موجب روند منفی بازار سهام شده است. چنان که تمایل سهامداران به فروش سهم تا جایی پیش رفت که معاملات دیروز تالار شیشهای با روندی منفی آغاز شد. بنابراین سهامدارانی که طی روزهای گذشته در قامت خریدار ظاهر شده بودند، با شناسایی سودهای کوتاهمدت از این بازار خارج شدند و ترجیح دادند سهام خود را بفروشند و اندکی از زیانهای خود را از این طریق جبران کنند.
این اتفاق موجب شد تا بورس تهران بعد از دو هفته روند صعودی و با وجود پایان یافتن تحریمهای بینالمللی و سوییفت بانکی، مسیر نزولی در پیش بگیرد و شاخص بورس نیز افت ۳۰۴ واحدی را تجربه کند. این در حالی بود که در نیمه نخست بازار شاخص کل افتی 800 واحدی را تجربه کرد. اما با مثبت شدن برخی سهمها مانند فارس و اخابر این افت شاخص جبران شد و بازار با 304 واحد افت بسته شد. در صورتی که بازار با افت 800 واحدی بسته میشد رخدادی تلخ برای بازار سهام پس از لغو تحریمها رقم میخورد و شاخص کل حداقل تا کانال 63هزار واحد عقب مینشست.
ورود نقدینگیهای تازه به بازارسهام
در بازار با وجود روند منفی قیمتها، تعادل در عرضه و تقاضا مشاهده شد و صفهای سنگین فروش در بازار سهام وجود نداشت. با این حال در بازار روز گذشته، اکثر شرکتهای مطرح و مهم بازار سهام همچون پتروشیمیها، پالایشیها و بانکیها با وجود لغو تحریمهای سوییفت با افت قیمت مواجه شدند و تأثیر منفی بسزایی در کاهش شاخص کل بورس گذاشتند. از سوی دیگر در بازار دیروز بار دیگر شرکتهای خودرویی مورد توجه اهالی تالار شیشهای قرار گرفتند.
نکته قابل توجه اینکه در معاملات بورس تهران با وجود افت قیمتها و کاهش تقاضا، همچنان ارزش و حجم معاملات رشد کرد که این موضوع نشاندهنده این است که امیدواریها به بهبود اوضاع بورس وجود دارد و همچنان نقدینگی در حال وارد شدن به بازار سهام است. بهطور کلی فشار فروشی که از روز یکشنبه بر بازار بورس حاکم شده بود از اواسط بازار دیروز کاهش یافت.
هرچند ممکن است تا دو روز آینده با توجه به اینکه سرمایهگذاران با ترس تکرار گذشته و با توجه به اینکه رشد خوبی طی هفتههای گذشته در بازار سهام داشتیم از بازار خارج شوند، اما پیشبینی میشود از اوایل هفته آینده بازار بورس به حالت عادی برگردد. با توجه به اینکه بودجه دولت هنوز 25 درصد به درآمدهای نفتی وابسته است و برای قیمت جهانی نفت چشمانداز مثبتی وجود ندارد، امکان تأثیرپذیری بازار سهام از این متغیر همچنان وجود دارد و میتواند روند بسیاری از شرکتهای با ارزش بازار بالا در بورس را مشخص کند.
افت ۱۲ واحدی شاخص کل فرابورس
روز گذشته 276 میلیون ورقه بهادار در 29 هزار و 854 نوبت به ارزش یک هزار و 518 میلیارد و 280 میلیون ریال در بازارهای فرابورس مورد معامله قرار گرفت و شاخص کل با افت 12 واحدی در 711 واحد توقف کرد. سهام بیمه اتکایی امین با معامله 38 میلیون و 770 هزار سهم با رقم 70 میلیارد ریال، بیشترین حجم و ارزش معاملات سهام در فرابورس را به نام خود ثبت کرد؛ البته در پایان معاملات، نماد معاملاتی این شرکت برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز 30 دیماه متوقف شد.
روز گذشته، سهام گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان، بانک دی و نیرو سرمایه بیشترین افزایش قیمت و توسعه و عمران کرمان، شکال شرق شاهرود و بیمه میهن بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.همچنین، اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در اکثر نمادها با کاهش قیمت مواجه و در بازه 790 تا 880 هزار ریال خریدوفروش شد. ندوق سرمایهگذاری اعتماد بیشترین حجم معاملات ETF را با خریدوفروش 6 میلیون سهم رقم زد و دادوستد 755 هزار و 510 ورقه مشارکت مجد در صدر معاملات اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت. گفتنی است، نماد معاملاتی اسناد خزانه اسلامی با قیمت 965 هزار و 746 ریال بسته شد.
ارتباط با نویسنده: [email protected]