بورس اوراق بهادار تهران در نخستین روز معاملاتی هفته و از ساعات اولیه شروع معاملات با روندی افزایشی روبهرو شد، بهطوری که شاخص کل ۱۳۹ واحد رشد کرد و تا رقم ۷۴ هزار و ۱۶ واحد بالا رفت اما پس از این افزایش بازار دوباره وارد فاز کاهشی شد و تا کانال ۷۳ هزار و ۹۰۶ واحد سقوط کرد.
در مجموع شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته گذشته ۲۹ واحد رشد کرد و با این رشد اندک توانست تا حدودی جو منفی این روزهای بازار را تلطیف کند. بورس اوراق بهادار تهران چندی است که وارد روند کاهشی شده بهطوری که تنها در هفته گذشته شاخص کل نقدی و بازده قیمتی ۲ هزار واحد افت کرد اما روز گذشته بعد از پنج روز کاری کاهش، بورس توانست تا حدودی خود را بالا بکشد.
افتهای این روزهای بازار سهام در حالی به وقوع میپیوندد که بازیگران بازار از یک طرف با گذشت زمان از اجرایی شدن برجام انتظار شان از توقف وضعیت رکودی اقتصادی بیشتر میشود و از طرفی با محقق نشدن این انتظار، ناامیدیها بیشتر بروز میکند و همین ناامیدیها میتواند دلیلی باشد برای صفهای طولانی فروش.
تأثیر فصل مجامع بر بازار
درصد کمی از عوامل کاهش این روزهای بازار را میتوان به فصل مجامع و سوددهی شرکتها ربط داد. با این حال عدم اعتماد سرمایهگذاران بازار سهام به قیمتگذاری سهام در بورس و صحبتهایی از احتمال درز اطلاعات شرکتها قبل از درج در کدال، خود از مواردی است که به جو منفی بازار سهام در این روزها دامن زده است.
جدای از موضوع گزارشهای نه چندان مناسب شرکتها، میتوان گفت همواره در فصل مجامع بهطور سنتی بازار سهام روند ریزشی در پیش میگیرد که این روزها بیشتر سهامداران به دلایلی از قبیل تقسیم سود اندک، ترجیح شرکتها به عدم تقسیم سود نقدی برای انباشته کردن سود و در مواردی چون افزایش سرمایه و همچنین تأخیر در سود پرداختی شرکتها ترجیح میدهند قبل از برگزاری مجامع از سهم خارج شوند و اقدام به فروش سهام خود کنند که این موضوع موجب افزایش فشار فروش در بورس و در پی آن کاهش قیمتها و در نهایت افت شاخص میشود. با شرایط فوق و در هفته جاری، بازار سهام در انتظار اخبار و تحولات مثبت مینشیند و بر این اساس، گزارشهای مجامع شرکتها و اخبار اقتصادی کشور را رصد میکند. در صورت وجود اخبار مثبت، بازار رشد میکند اما در صورت انتشار اخبار منفی و ناخوشایند، احتمالا در دو یا سه هفته آینده، شاخص کل بورس، دوباره افت میکند.
افت و خیزهای آیفکس
در پایان معاملات 29 خردادماه 1395 بازار فرابورس، 414 میلیون و 860 هزار ورقه بهادار به ارزش 851 میلیارد و 770 میلیون ریال در 21 هزار و 153 نوبت معامله شد. بیشترین حجم معاملات فرابورس مربوط به خریدوفروش 22 میلیون و 570 هزار سهم بانک دی و بیشترین ارزش معاملات در اختیار پالایش نفت تهران با رقم 68 میلیارد و 900 میلیون ریال بود، ضمن آنکه بانک دی، پالایش نفت تهران و لاوان پربینندهترین نمادها بودند. در عین حال، آیفکس با افت و خیز همراه بود و در پایان با افت بیش از 3 واحدی، عدد 773. 94 را نمایش داد و نماد هلدینگ خاورمیانه، ذوبآهن اصفهان و پتروشیمی مارون بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص داشتند.
بیشترین افزایش قیمت در نخستین روز هفته به سهام شرکتهای فرآوری زغال سنگ پروده طبس، بیمه سامان و فولاد آلیاژی یزد اختصاص یافت و در مقابل، بیشترین افت قیمت نصیب شرکتهای نیرو سرمایه، سرمایهگذاری مسکن پردیس و بیمه کوثر شد. بازار اول شاهد خریدوفروش 25 میلیون و 560 هزار اوراق بهادار به ارزش 51 میلیارد ریال بود و در بازار دوم 79 میلیون اوراق بهادار به ارزش 215 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.
بالاترین حجم و ارزش معاملات ETF مربوط به صندوق سرمایهگذاری آرمان آتی کوثر با معامله یک میلیون و 710 هزار سهم به ارزش 18 میلیارد و 440 میلیون ریال بود و پس از آن صندوق سرمایهگذاری اعتماد آفرین پارسیان و آسام بیشترین حجم معامله را داشتند. علاوه بر این، بیشترین حجم معاملات در اوراق با درآمد ثابت مربوط به دادوستد بیش از 121 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا3» بود؛ ضمن آنکه در مجموع، 127 میلیارد ریال معامله در چهار نماد اسناد خزانه اسلامی انجام شد.
همچنین، هر برگه حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در محدوده 853 تا 887 هزار ریال معامله شد و بیشترین افزایش قیمت اوراق مربوط به نماد آذرماه 94 بود. روز گذشته شاهد بازگشایی نمادهای معاملاتی شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان و بیمه میهن پس از ارائه اطلاعات واقعی بودیم و در پایان معاملات هم، نماد معاملاتی شرکت آهن و فولاد ارفع جهت برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام و نماد معاملاتی شرکت تولید برق عسلویه مپنا جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز دوشنبه متوقف شد.
ارتباط با نویسنده : [email protected]