نمایشگاه ملی صنایعدستی که در سالهای گذشته روز بیستم خرداد مصادف با روز ملی صنایعدستی کلید میخورد، امسال پیش از ماه مبارک رمضان و در روزهای پنجم تا دهم خردادماه برگزار خواهد شد. اما این تنها تغییر در این رویداد مهم نیست. به گفته مدیرکل دفترصادرات معاونت صنایعدستی کشور، هنرمندان شرکتکننده در این نمایشگاه ملی تسهیلات کم بهره میگیرند و ارزش این تسهیلات تا 5 میلیون تومان اعلام شده است. تغییرات نمایشگاه بیست و ششم فقط به این موارد ختم نمیشود.
هنرمندان این حوزه از جزییات بیشتری خبر میدهند. ناهید خالو احمدی، هنرمند و متخصص پارچه دستباف معتقد است که شرایط شرکت در نمایشگاههای قبل بهتر بود. او جایگزین کردن اجارهغرفه را به جای ارائه رایگان غرفهها که در سالهای گذشته رایج بود، یکی از تغییرات نمایشگاه امسال وآن را مشکلی برای ورود بسیاری از صنعتکاران میداند. به گفته او، غرفههای کوچکتر که 6 متری هستند معمولا خیلی سریع اجاره میشوند و اجاره غرفههای 12 و 18 متری با متری 150هزار تومان برای هنرمندان سخت است. این کارشناس امسال جنبه تجاری را در نمایشگاه غالب میداند. خالو احمدی از تغییر دیگری نیز حرف میزند.
او به «فرصتامروز» میگوید: در سالهای قبل در بخش دولتی که هیچ هزینهای نداشت و رایگان بود، حضور کارگاههای زنده اجباری بود و این کار در جذب مخاطب و فروش تولیدات خیلی موثر بود. به گفته این کارشناس از آنجا که هنرمندان در نمایشگاه امسال تمامی هزینهها را متحمل میشوند و وجود کارگاه زنده اجباری نیست و به نظر میرسد این شرایط هنرمند را به همراه داشتن کارگاه زنده در نمایشگاه ترغیب نمیکند. به گفته این صنعتگر حمایت کامل دولت از هنرمندان و شرکتکنندگان در نمایشگاه، در سالهای گذشته، حضور بسیاری از هنرمندان صنایعدستی را امکانپذیر میکرد، اما شرایط نمایشگاه امسال بار مالی زیادی برای صنعتکاران دارد و کار را برای هنرمندان شهرستانی سختتر میکند.
موضوع دیگری که خالو احمدی مطرح میکند زمان برگزاری نمایشگاه است. او میگوید: 20خرداد بهعنوان روز ملی صنایعدستی و زمان شروع نمایشگاه در ذهنیت همه ثبت شده و به نظر برای این برگزاری زودهنگام باید اطلاعرسانی و تبلیغات قابل توجهی انجام شود، این احتمال وجود دارد که اگر اطلاعرسانی و تبلیغات کافی نباشد عدهای این ماجرا را از دست بدهند.
خالو احمدی میگوید: همه این مشکلات را بگذارید کنار این مسئله که دربرخی شهرستانها به دلیل سهمیهبندی و اینکه فقط میخواهند روی برخی رشتهها در نمایشگاه مانور بیشتری بدهند، در حق هنرمندان رشتههای دیگر ممکن است اجحاف شود.
از سویی دیگر، محمد عطریان قلمکار اصفهانی حمایت را نه ارائه تسهیلات کمبهره که ارائه رایگان غرفهها به هنرمندان میداند. او معتقد است شرکت کردن برای هنرمندانی که از شهرستانهای دور میآیند و هزینههای بیشتری را متحمل میشوند، سخت است و این تسهیلات آنها را ترغیب به تحمل این راه نخواهد کرد.
محمد عطریان به «فرصتامروز» میگوید: این یک مسکن موقتی است و اثر جامعی ندارد و به نظر من اگر هم نباشد خیلی اوضاع برای برخی هنرمندان تغییر نمیکند، چون ناچیز است. اگر در نمایشگاه داخلی این گونه حمایتها را هم نکنند سنگینترند.
شهرزاد علی یاری، دیگر هنرمند صنایع دستی اما از زاویه دیگری به این ماجرا نگاه میکند. او معتقد است اگرشرکت در نمایشگاه برای هنرمندان بدون هزینه بود به مراتب حمایت بهتری از صنعتکاران میشد. وی به «فرصت امروز» میگوید: امسال تسهیلات کم بهره گذاشتند و در کنارش غرفهها باید اجاره شود، در حالی که هزینه غرفهها از 900هزار تومان شروع شده و تا 3میلیون تومان ادامه دارد، تسهیلات از 3 تا 5میلیون تومان است و هزینههای دیگر را هم باید اضافه کرد.
به گفته این هنرمند طی سالهای گذشته در بخش رایگان هنرمندانی که از شهرستانهای دور میآمدند، هیچ هزینهای را متحمل نمیشدند. همچنین در بخشی که غرفهها اجاره داده میشد، هزینه غرفه از امسال کمتر بود. علییاری معتقد است وقتی برای غرفهها هزینه میگذارند، شرکت در نمایشگاه جنبه دیگری پیدا میکند. او توضیح میدهد: آنها که سالها خوب کار کردند و پیش رفتند و کسبوکار خوبی دارند، بیدردسر میآیند اما کسانی که خوب شروع کردند و اما هنوز کسبوکارشان هنوز راه نیفتاده، برایشان سخت است که بیایند.
این هنرمند که در نمایشگاههای برلین، میلان و چندین نمایشگاه بینالمللی شرکت کرده، معتقد است در کنار شرایطی که امسال گذاشتند باید جایی برای دانشجویان باشد، بخشی که به آنها اجازه دهد رایگان شرکت کنند. او میگوید: من فکر میکنم همیشه باید از هنرمندان نوپا حمایت شود تا کسبوکارشان راه بیفتد.
به گزارش «فرصت امروز» و به گفته مدیر کل دفتر صادرات معاونت صنایعدستی، سازمان میراثفرهنگی کشور طی توافق به عمل آمده میان معاونت صنایعدستی و هنرهایسنتی کشور و صندوق کارآفرینی امید مقررشد تسهیلات کمبهره تا سقف 5میلیون تومان با شرایط ویژه دراختیار هنرمندان و صنعتگران این حوزه قرار گیرد تا این افراد با سهولت بیشتری در نمایشگاه امسال حاضر شوند. به گفته وی تعاونیهای مختلف در زمینه صنایعدستی در نمایشگاه امسال حضور خواهند داشت، همچنین زمینه لازم برای حضور مجموعههای صنایعدستی مرتبط به سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز مهیا شده است. بیست و ششمین نمایشگاه ملی صنایع دستی ایران از پنجم تا دهم خردادماه به مدت شش روز در مصلای بزرگ امام خمینی(ره) با ساعات بازدید طولانیتر از گذشته برگزار خواهد شد.
ارتباط با نویسنده : [email protected]