در ستون ستارههای تبلیغات تا بدینجا، شرکتهایی با ریشه آمریکایی، اروپایی و ژاپنی را مورد نقد و بررسی قرار دادیم. در این شماره قصد داریم شما را با بزرگترین شرکت تبلیغاتی کشور کرهجنوبی یعنی چل (Cheil) آشنا کنیم. شاید یکی از نکات جالب توجه در مورد چل شکلگیری این شرکت زیر سایه شرکت سامسونگ است. همانگونه که میدانیم بهصورت سنتی شرکت سامسونگ یکی از شرکتهای پیشران اقتصاد کره است و طبق این قانون نانوشته چل نیز در سال 1973 بهعنوان یکی از شرکتهای تابعه سامسونگ پا به منصه ظهور گذاشت و توسط آقای «لی بینگ چول» کارآفرین برجسته کرهای که گروه سامسونگ را تاسیس کرده است، بهعنوان نخستین شرکت تبلیغاتی کشور کرهجنوبی بنا نهاده شد.
به نام سامسونگ، به کام دیگر سازمانهای مطرح جهان
همانطور که انتظار میرود، شرکتی که توسط سامسونگ تاسیس شده است، باید بخش اعظم کارهای سامسونگ را در اقصی نقاط جهان انجام دهد. این گمان کاملا صحیح است. یک استراتژی و سیاست غیرخلاق ممکن بود، این شرکت را در همین سطح نگاه – مجری کارهای سامسونگ- نگه دارد. البته انجام اغلب کارهای بازاریابی و تبلیغاتی این غول کرهای در نگاه اول بسیار چشمگیر و وسوسه انگیز است اما کارآفرین خوشفکر کرهای – آقای لی بینگ چول- راه را برای توسعه این شرکت باز گذاشت و شرکت تبلیغاتی چل را به رقابت و گاهی همراهی با شبکههای بزرگ بازاریابی و تبلیغات وا داشت.
ثمره این نگاه صحیح و علمی حضور شرکت چل در عرصههای مختلف بازاریابی و تبلیغاتی در جهان بود.فعالیت 42 ساله این شرکت باعث جذب مشتریان بزرگی چون وودافون، پیتزا هات، جنرال موتورز، 3com، یونیسف، کوکاکولا، ESPN و مخابرات کشور امارات شد. فروش نزدیک به 800 میلیون دلاری در سال 2001 و ارائه خدمات بازاریابی ورزشی در المپیک سیدنی از دیگر نکات برجسته این شرکت تبلیغاتی قابل احترام است.
همانطور که اشاره شد، این شرکت تبلیغاتی (in-house ad agency) سعی زیادی کرد تا از زیر سایه شرکت سامسونگ بهعنوان مشتری عمده خود خارج شود.در اوایل قرن حاضر چل توانست به این مهم نائل شود و در حدود 60 درصد از درآمدهای خود را از شرکتها و سازمانهایی بهغیر از سامسونگ کسب کند.در زمینه دریافت جوایز بینالمللی نیز چل از سایر رقیبان خود کم ندارد. دریافت جوایز متعدد در بازه سالهای 1977 تا 2015 میلادی، نشان دیگری از موفقیت این مجموعه تبلیغاتی است.
کلید موفقیت
شاید بتوان موفقیت شرکت تبلیغاتی چل را در سه محور خلاصه کرد:
1- تاسیس شرکت با هدف حضور در بازارهای بینالمللی و رقابت با بزرگان این صنعت علاوه بر انجام پروژههای تبلیغاتی گروه سامسونگ
2- فرستادن پرسنل شرکت در بدو تاسیس به شرکت تبلیغاتی هاکوهدوی ژاپن برای کارآموزی و کسب مهارت در صنعت تبلیغات و سایر رشتههای مرتبط
3- همکاری و ایجاد ارتباط نزدیک با شرکتهای شناخته شدهای مثل افسیبی(FCB)
چل؛ الگویی برای تاسیس شرکتهای تبلیغاتی داخل مجموعهای
مطالعه تاریخچه و نحوه فعالیت شرکت تبلیغاتی چل برای دست اندرکاران تبلیغات کشور از آن جهت میتواند حائز اهمیت باشد که در سالهای اخیر شاهد شکلگیری شرکتهای تبلیغاتی در برخی شرکتهای بزرگ و هلدینگها در داخل کشور بودهایم. اما متاسفانه اکثر این شرکتهای تبلیغاتی تنها با هدف کاهش هزینهها و متمرکز ساختن فعالیتهای تبلیغاتی شکل گرفتهاند و معمولا با یک شروع خوب، پس از مدتی یا از کارایی آنها کاسته شده و در تولید تبلیغات و بحث مهم خلاقیت درجا زده و به یک مجری صرف یا دلال تبلیغاتی، تبدیل شدهاند یا پس از چندی کلا برچیده شدهاند.
مطالعه آسیبشناسی چنین شرکتهایی ما را به این مسئله رهنمون میسازد که قابلیتهای رقابتی در این شرکتها ایجاد نشده یا صرفا با نگاه مالی و حسابداری به تاسیس چنین شرکتهایی اقدام میشود و کلا موسسان آن شناختی از مدل رفتاری – کارکردی شرکت بازاریابی و تبلیغاتی ندارند. امیدواریم با الگوبرداری از شرکتهای موفقی چون چل، زمینه رشد شرکتهای تبلیغاتی درونسازمانی ایجاد شود.
تبلیغ منتخب
بیماری اوتیسم یک اختلال رشدی شخصیتی است که کودکان بسیاری را درگیر خود کرده است. دغدغهها و نگرانی در زمینه سلامت این کودکان خانواده آنان را درگیر خود کرده است و مسئله تاسف برانگیزتر اینکه این بیماری هنوز درمان قطعی و موثری ندارد. این مسئله دستمایه ساخت تبلیغی اجتماعی شده است تا با بیان مشکلات این قشر از جامعه بهصورت ضمنی به تبلیغ محصولات سامسونگ نیز بپردازد. نقطه قوت این تبلیغ را شاید بتوان شیوه روایت آن و عدم دلزدگی مخاطب از تجاری بودن آن دانست. جالب است بدانیم این تیزر بخشی از کمپین «LOOK AT ME» است که 12 جایزه را از مراجع معتبر دریافت کرده است.
تماس با نویسنده:[email protected]
مشاور تبلیغات و برندسازی