جمعه, ۳۱ فروردین(۱) ۱۴۰۳ / Fri, 19 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

وزیر صنعت، معدن و تجارت در آخرین اظهارنظر خود، به ضرورت تک‌نرخی‌شدن ارز و تاثیر آن بر خروج از رکود تولید اشاره کرده‌اند. در این زمینه باید گفت به غیر‌از سیاستمداران کسی با تک‌نرخی شدن ارز مخالف نیست. کسانی‌که نظر کارشناسی دارند، همواره با سیاست‌های دستوری و دو نرخه بودن ارز مخالف بوده‌اند.

دو نرخی بودن ارز، خود به خود ایجاد تقاضای کاذب می‌کند، زیرا رانتی در گرفتن ارز بدون هیچ‌گونه فعالیتی نهفته است و هر کسی می‌تواند به نام تولیدکننده از تفاوت قیمت ارز مبادله‌ای و ارز آزاد سود ببرد و هیچ سرمایه‌گذاری نمی‌تواند چنین سودی را، یعنی به ازای هر یک دلار 600 تومان، حاصل کند. از سوی دیگر، به دلیل کثرت تقاضا و جذاب بودن این سرمایه‌گذاری کاذب، به تولیدکنندگان اصلی، ارز با نرخ دولتی نمی‌رسد و همین موضوع موجب شکل‌گیری واسطه‌گری می‌شود.

شکاف موجود میان نرخ ارز دولتی و نرخ آزاد به این واسطه‌گری‌ها دامن زده و تولیدکننده را ناچار می‌کند که در بازار سیاه و با نرخ بالاتر برای رفع نیاز خود، ارز تهیه کند. همین موضوع باعث بالاتر رفتن هزینه تمام شده، سپس افزایش قیمت و در پی آن کاهش قدرت خرید مردم می‌شود.

دو نرخی بودن ارز حاصل تقاضای بیش از عرضه است که بازار رقابتی را نیز از بین می‌برد، زیرا اگر فرض را بر این بگیریم که گروه اول یاد شده در بالا نیز تولید‌کننده هستند، در اینجا یک دو دستگی ایجاد می‌شود، زیرا گروهی از تولیدکنندگان توانسته‌اند ارز دولتی دریافت کنند و گروهی نتوانسته‌اند، بنابراین گروهی می‌تواند قیمت قابل رقابتی روی محصول خود بگذارد و گروهی نمی‌تواند.

موضوع دیگری که در دو نرخی بودن ارز نهفته است، بزرگ‌نمایی در واردات است. یعنی واردکنندگان می‌توانند از طریق افزایش فاکتورها ارز بیشتری دریافت کرده و نسبت به تولیدکنندگان بیشتر متقاضی ارز دولتی باشند. همچنین تولیدکنندگان با کوچک‌نمایی از صادرات می‌توانند سود بیشتری را دریافت کنند، به این صورت که قیمت کالای صادراتی را بیش از آنکه به مشتری خارجی می‌فروشند، نشان می‌دهند و با برگرداندن ارز باقیمانده به بازار داخل، سود می‌برند.

سردرگمی و روشن نبودن آینده یکی دیگر از معایب چند نرخی بودن ارز است، زیرا تولیدکنندگان با توجه به جهش‌های ناگهانی نرخ ارز نمی‌توانند برای آینده خود سرمایه‌گذاری کنند. موارد ذکر شده، بخشی از معایب ارز دو نرخی است بنابراین، با در نظر گرفتن همه این فرضیه، تک‌نرخی شدن ارز در صورت امکان را می‌توان گام مثبتی برای تولید دانست.

* کارشناس بانکی

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/qDr752Qx
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کاردستگاه برش لیزرابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورتقویم رومیزیقیمت ورق گالوانیزهخرید قسطیتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرام
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه