رئیس کل بانک مرکزی در اجلاس کشورهای عضو سازمان همکاری های اسلامی (OIC) در ترکیه تأکید کرد که سیستم بدون ربا، تسهیل کننده مبادلات مالی است.
بــه گزارش «فرصت امروز» از بانک مرکزی، ولی الله سیف در سخنرانی خود در این اجلاس با اشاره به ظرفیت های بانکداری اسلامی گفت: عملکرد بهتر بانک های اسلامی در مواجهه با بحران اخیر جهانی، توجه بسیاری را به سمت چگونگی و سازوکار این نوع از بانکداری جلب کرده است، چراکه سیستم بدون ربا در بانکداری اسلامی می تواند به عنوان یک محافظ برای تسهیل مبادلات مالی عمل کرده و از ریسک های شدید جلوگیری کند.
او با بیان اینکه توسعه و تعمیق مالی، پیش شرط لازم برای دستیابی به رشد اقتصادی است، ادامه داد: نظام های مالی با کارکردهایی نظیر کسب اطلاعات در مورد فرصت های سرمایه گذاری، نظارت بر سرمایه گذاری ها، توزیع ریسک، تجمیع پس اندازها و همچنین تسهیل مبادله کالاها و خدمات باعث کاهش هزینه های معاملاتی و بهبود تخصیص منابع و در نهایت رشد اقتصادی می شوند.
سیف افزود: سیاست گذاران پولی و مالی و بانک های مرکزی به مقوله توسعه و تعمیق مالی و استفاده از ظرفیت های موجود در این حوزه به منظور تقویت رشد اقتصادی، توجه ویژه ای دارند و برگزاری اجلاس بانک های مرکزی و مقامات پولی کشورهای اسلامی و حضور کارشناسان و صاحب نظران مالی می تواند فرصتی مغتنم برای طرح مباحث فنی و رفع مشکلات موجود باشد.
او گفت: اگرچه توسعه مالی نقش پررنگی را در تقویت تأمین مالی و دستیابی کشورها به رشد اقتصادی مناسب ایفا کرده است، لیکن تجربه بحران های مالی در دو دهه گذشته به خوبی گواه این است که توجه صرف به توسعه نظام مالی و غفلت از ریسک های موجود در این زمینه، می تواند منجر به بی ثباتی در نظام های مالی و سرایت بحران از بخش مالی به بخش واقعی و به تبع آن ایجاد هزینه های مالی، اجتماعی و سیاسی زیادی شود.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: پس از وقوع بحران های مالی جهانی، بانک های مرکزی علاوه بر حفظ ثبات پولی و کنترل تورم، در ایفای ماموریت های خود، بر پایش تحولات بازارهای مالی و حفظ ثبات مالی تمرکز ویژه ای داشته اند. از سوی دیگر، تجربه بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ به افزایش چشمگیر قوانین و مقررات در حوزه مالی و پولی منجر شده است.
وی افزود: نتیجه این رویکرد از طریق افزایش هزینه تجهیز سرمایه بانک ها، کاهش دامنه فعالیت و حذف خدمات با ریسک بالاتر بانک ها، به شکل کاهش خدمات دهی بانک های بزرگ در بازارهای کوچک و نوظهور نمود داشته است؛ به بیان دیگر، برقراری مقررات سخت گیرانه با هدف ایجاد ثبات در بازارهای مالی باعث شکل گیری روند نگران کننده ای به نام ریــسک زدایی (de-risking) بانک ها شده که به معنای کاهش یا حذف روابط بانک های بزرگ با بانک های کوچک و کشورهای در حال توسعه است. حتی اگر به اصلاح این رویکرد در بلندمدت امیدوار باشیم، لیکن در میان مدت هزینه آن به صورت کاهش سطح دسترسی به نظام مالی توسط کشورهای در حال توسعه پرداخت می شود.
رئیس شورای پول و اعتبار ادامه داد: با توجه به تهدیدات و بی ثباتی جریانات مالی در بازارهای مالی بین المللی به ویژه اقتصادهای توسعه یافته، تقویت روابط مالی چند جانبه و منطقه ای می تواند به عنوان یک استراتژی مناسب جهت تأمین مالی پایدار و دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار در سطح ملی و منطقه ای مورد توجه قرار گیرد. در چنین شرایطی نقش کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به عنوان دومین سازمان بزرگ بین الدول (بعد از سازمان ملل متحد) جهت برقراری روابط مالی قوی و پایدار از اهمیت زیادی برخوردار است.
سیف گفت: دستیابی به این مهم با توجه به مشترکات فراوان فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و موقعیت مناسب جغرافیایی کشورهای عضو امکان پذیر بوده و می تواند افزایش جریان مبادلات و سرمایه گذاری های بین کشورهای مزبور را به دنبال داشته باشد. روابط مالی فیمابین می تواند از طریق توسعه همکارهای مالی و اقتصادی دو یا چند جانبه، گسترش روابط تجاری، ارتقای نظام های پرداخت، ایجاد نهادهای مالی و بانکی مشترک و نظایر آن تقویت شود.
سیف افزود: سیستم بدون ربا در بانکداری اسلامی می تواند به عنوان یک محافظ برای تسهیل مبادلات مالی عمل کرده و از ریسک های شدید جلوگیری کند. تمرکز بانک های اسلامی بر تأمین مالی فعالیت های بخش واقعی اقتصاد و اتکای کمتر به درآمد حاصل از سهام و اوراق بهادار، علت آسیب پذیری کمتر این بانک ها در مقایسه با بانکداری متعارف بوده و همین امر باعث شده بی ثباتی مالی اخیر تأثیر محدودی بر بانک های اسلامی داشته باشد.