جمعه, ۲۸ شهریور(۶) ۱۴۰۴ / Fri, 19 Sep(9) 2025 /
           
فرصت امروز

فرصت امروز: بازار ارز، سال نو را توفانی شروع کرد و بعد از چند روز تعطیلات ابتدایی ابتدای سال یک باره چشم بازار به دلار بالای ۵۰۰۰ تومان روشن شد. سکه هم از قافله ارزی جا نماند و رکوردهای جدیدی برجای گذاشت و تا ۱۲۰ هزار تومان گران شد.

اما در بازارهای جهانی، هرچند برخورد دلار و یورو یک بازار متعادل را ایجاد کرده، ولی شرایط برای افزایش ین و طلا فراهم شده است. در همین زمینه، مرتضی ایمانی راد، اقتصاددان و تحلیلگر اقتصاد بین الملل در تازه ترین یادداشت تلگرامی خود نوشت: «سه ماه از سال ۲۰۱۸ می گذرد، ولی نه دلار حریف یورو شده است و نه یورو حریف دلار. به نظر می رسد که بانک های مرکزی هر دو ارز در نقطه ای که نرخ برابری قرار گرفته است، راضی هستند.

در بازارهای جهانی بیشترین مبادله در بازار جهانی ارزها با این جفت ارز انجام می شود. در نتیجه همه نگران شکست یکی از این دو ارز و رونق دیگری هستند. بازار کالاها نیز منتظر اتفاقات آتی این جفت ارز است. برای بازار سهام نیز مهم است که آینده این دو ارز چگونه خواهد شد. طبیعی است که در بازار بدهی هم هر روز در این مورد التهاب وجود دارد.

نهادی که می تواند بیشترین اثر را روی این دو جفت ارز بگذارد، فدرال رزرو در آمریکا و بانک مرکزی منطقه یورو است. رفتار و گفته های مسئولان این دو نهاد قدرتمند نشان می دهد که هیچ یک به دنبال تقویت و یا تضعیف ارز خود نیست.

در نشست مطبوعاتی اخیر رئیس بانک مرکزی اروپا، ماریو دراگی به شفافیت و در عین حال غیرقابل پیش بینی، پشت یورو را خالی کرد تا انتظارات بازار را در افزایش یورو سرکوب کند. وی در این زمینه موفق شد و یورو نه تنها افزایش نیافت بلکه بیش از 100 پیپ کاهش هم یافت.

در نشست مطبوعاتی فدرال رزرو هم تلاشی برای گران تر کردن دلار به عمل نیامد. جالب است که هرچه آمارهای اقتصادی از این طرف یا آن طرف بهبود نشان می دهد و نرخ ارز مربوطه را بالا می برد، بانک مرکزی یا فدرال رزرو تلاش می کند که میزان بالا رفته با گفته هایی که بازار در آن حساس است، جلوی این افزایش را بگیرد و مانع تبدیل شدن این افزایش به یک جهت گیری قدرتمند تمایلات بازار market sentiment شود.

با این وضعیت پیش بینی می شود که این دو ارز کماکان همپای هم تغییر کنند و در نتیجه می توان پیش بینی کرد که در ماه های آینده نیز همانند سه ماهه اول سال، نرخ برابری یورو به دلار در کانال قدرتمند 20.1- 25.1 باقی بماند. برخورد ارزهای این دو منطقه هرچند که یک بازار متعادل ایجاد کرده است، ولی شرایط را برای افزایش ین و طلا فراهم کرده است.»

اوضاع نه چندان به سامان بازار ارز و سکه

با اینکه بعد از چند روز تعطیلات ابتدای سال، یکباره چشم بازار به دلار بالای ۵۰۰۰ تومان روشن شد و سکه هم به تبعیت تا ۱۲۰ هزار تومان گران شد، اما وضعیت بازار ارز و سکه اکنون تا حدودی مبهم است.

به گزارش ایسنا، ماجرای نوسان بازار ارز و سکه به سال جدید هم کشیده شد و درحالی که دلار سال ۱۳۹۶ را با نرخ حدود ۴۸۰۰ تومان و سکه تمام تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به پایان برده بودند در آغاز رسمی معاملات در سال ۱۳۹۷ نرخ های جدیدی ثبت شد. ششم فروردین همزمان با شروع روزهای کاری، معامله دلار با نرخ ۵۰۰۰ و ۵۰۳۰ تومان آغاز شد و تا ۵۱۰۰ تومان پیش رفت که نشان از رشد بیش از ۳۰۰ تومانی آن بعد از تعطیلات چند روزه داشت. در همین روزها سکه هم که قیمت آن از تغییرات نرخ دلار تبعیت می کند رشد قابل توجهی داشت و حدود ۱۲۰ هزار تومان در چند روز ابتدایی سال جاری گران شد و تا بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورده است.

این در حالی است که کارشناسان تا حدودی پیش بینی کرده بودند سال جدید می تواند آبستن جریان تازه ای برای ارز باشد و قیمت دلار به سمت واقعی تر شدن حرکت کند. دلار در نیمه دوم سال گذشته تا ۱۲۰۰ تومان هم رشد داشت و بانک مرکزی در روزهای آخر بهمن ماه دست به اجرای بسته سیاستی چندگانه برای کنترل بازار ارز زد که البته با انتقاداتی هم همراه بود.

انتشار اوراق گواهی سپرده ۲۰درصدی و پیش فروش سکه با شرایطی جذاب، برای جمع آوری نقدینگی سرگردان از جمله آن بود. در کنار این، در بازار ارز برای چند روز دلار چند نرخی شد؛ به طوری که بانک مرکزی قیمت دلاری که از طریق صرافی بانک ها به صرافی ها عرضه می کرد را تا ۳۰۰ تومان کمتر از نرخ بازار نگه داشت و عملا بازار ارز با دو نرخ حدود ۴۵۰۰ و ۴۸۰۰ تومان مواجه شد که خود تبعات دیگری به دنبال داشت و در نهایت متوقف شد؛ سیاستی که از نگاه تحلیلگران بازار ارز اشتباه بود و قابل پیش بینی. آنان معتقد بودند که بعد از رهایی بازار از این برنامه، قیمت ها دچار نوسان خواهد شد که بازار ارز در ابتدای سال ۱۳۹۷ هم تا حدی تأییدکننده این دیدگاه بود.

با این حال رئیس کل بانک مرکزی در اولین واکنش ارزی خود در سال جاری و به دنبال گرانی دلار تا ۵۱۰۰ تومان اعلام کرد که تقاضای کنونی بازار ناشی از مصارف واقعی نیست و انتظارات نقش مهمی در آن ایفا می کند.

به گفته وی حساسیت های زیادی به تحولات اقتصادی وجود دارد و عملا نوسان کوتاه مدت بازار را این بخش از تقاضا شکل می دهد.

سیف، اطمینان داد که وضعیت ارزی مناسب است و بازار در بلندمدت دچار کسری نمی شود.

گرچه رئیس کل بانک مرکزی به گونه ای بار دیگر وعده ارزانی دلار را داد، اما توضیحی در این باره نداد که اگر این وعده واقعی است چرا تاکنون عمدتا بازار خلاف این جریان حرکت کرده است. این در حالی است که در سوی دیگر کارشناسان و تحلیلگران بازار ارز معتقدند باید دلار در مسیر واقعی خود حرکت کند و سرکوب کردن قیمت آن در سال های اخیر خود موجب آسیب هایی شده که اکنون برخی از آثار آن در اقتصاد دیده می شود؛ درحالی که واقعی شدن قیمت دلار می تواند از جمله عوامل اثرگذار بر قدرت گرفتن تولید در داخل باشد.

در حال حاضر مخاطبان بازار و فعالان اقتصادی نیازمند شفاف سازی درباره سیاست های اعمالی بر بازار و ثبات برای هدف گذاری اقتصادی هستند.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/bYVeRAZs
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
تولید کننده پالت پلاستیکیirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگراممشاور مالیاتیخرید PS5خرید سی پی کالاف دیوتی موبایلاکستریم VXخرید از چینماشین ظرفشویی بوشکامیونت فورسموزبلاگخرید بلیط هواپیماخرید جم فری فایرهارد باکسقرص تنوییدتور ترکیهتور تایلند ؛ سفر رویایی به سرزمین لبخندهاسایت معتبر خرید طلاکابینت و کمد دیواری اقساطی
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه