فرصت امروز: سمینار «توسعه بیمه های زندگی» صبح دیروز در پژوهشگاه نیرو برگزار شد و این همایش مجالی بود تا وضعیت نامطلوب بیمه های زندگی در ایران از نگاه دست اندرکاران صنعت بیمه مورد نقد و بررسی قرار بگیرد. در این سمینار، غلامرضا سلیمانی، رئیس کل بیمه مرکزی از وضعیت نامطلوب ایران در بیمه زندگی و سهم ۱۴.۴درصدی بیمه زندگی در کل بازار بیمه ای کشور خبر داد، معصوم ضمیری، مدیرعامل بیمه پاسارگاد مهم ترین پیش نیازها و الزامات توسعه بیمه های زندگی را تشریح کرد و خلیل حسن زاده کمند، مدیرعامل بیمه خاورمیانه از لزوم توسعه شرکت های تخصصی بیمه و ضرورت بازنگری آیین نامه ها سخن گفت.
مهجوریت صنعت بیمه
رئیس کل بیمه مرکزی در سمینار «توسعه بیمه های زندگی» با اشاره به وضعیت نامطلوب بیمه های زندگی در ایران از سهم ۱۴.۴درصدی بیمه زندگی در کل بازار بیمه ای ایران خبر داد و با اشاره به مهجوریت صنعت بیمه در ایران گفت: از سال ۱۲۶۹ بحث بیمه در ایران مطرح شده و از همان زمان نیز بیمه عمر وجود داشته، اما ما از بیمه عمر باید به بیمه زندگی برسیم.
غلامرضا سلیمانی با بیان اینکه ما از نظر بیمه زندگی نسبت به کشورهای دیگر وضعیت مطلوبی نداریم، گفت: میزان ضریب نفوذ بیمه زندگی نسبت به ضریب نفوذ بیمه در ایران نسبت پایینی است که باید آن را ارتقا دهیم. برای مثال در کشور هند، ضریب نفوذ بیمه ۳.۶۹ و ضریب نفوذ بیمه زندگی ۲.۷۶ است. همچنین ضریب نفوذ بیمه در ایتالیا، ۸.۳۴ و ضریب نفوذ بیمه زندگی در این کشور ۶.۲است.
به گفته سلیمانی، ضریب نفوذ بیمه در انگلستان ۹.۵۸ و ضریب نفوذ بیمه زندگی در این کشور ۷.۲۲است و این در حالی است که ضریب نفوذ بیمه در ایران ۲.۲۳ بوده و ضریب نفوذ بیمه زندگی در کشورمان تنها ۰.۳۱درصد است.
به گزارش ایسنا، او با بیان اینکه از سال ۱۳۹۲ به بعد رشد نسبتا خوبی در بیمه های زندگی داشتیم، ادامه داد: در سال ۱۳۹۰ تنها ۱۰درصد از نمایندگان به صورت تخصصی در بیمه های زندگی فعالیت می کردند و اما در سال ۱۳۹۶ به ۰.۳۹درصد رسیده است. از سوی دیگر در آن زمان تنها سه شرکت بیمه ای با سهم بیش از ۲۰درصد پورتفوی در بیمه زندگی، فعال بودند اما در حال حاضر تعداد این شرکت ها به ۱۰ شرکت رسیده و در چهار مورد نیز بیش از ۵۰درصد از پورتفوی آن شرکت مربوط به بیمه زندگی است.
رئیس کل بیمه مرکزی با اشاره به دلایل اقبال و عدم اقبال مردم به بیمه های زندگی گفت: معمولا در زمانی که تورم افزایش پیدا می کند، مردم به سمت سرمایه های بانک ها و سایر کالاهای سرمایه ای می روند، اما در زمان کاهش تورم تقاضا برای بیمه های عمر افزایش می یابد.
سلیمانی با تاکید بر اینکه آیین نامه های بیمه های زندگی باید بازنگری شود، اظهار کرد: در بیمه مرکزی سیاستی اتخاذ شده که فعلا به بیمه های عمومی مجوز ندهند و شرکت ها به سمت بیمه های تخصصی بروند که در حال حاضر پنج شرکت در حال بررسی درخواست هستند و دو شرکت نیز تقریبا کار خود را آغاز کرده اند.
او با اشاره به ارتباط شرکت های بیمه ای داخلی و خارجی تصریح کرد: پس از برجام با شرکت های خارجی ارتباطی برقرار کردیم که در نهایت قراردادهایی بین این شرکت ها بسته شد، اما با خروج آمریکا از برجام برخی بیمه های اتکایی از ایران خارج شدند.
رئیس کل بیمه مرکزی با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه باید به ۵۰درصد رشد نسبت به بیمه پایه برسیم، ادامه داد: این رقم درصد بالایی است و رسیدن به آن نیاز به برنامه ریزی دارد. از سوی دیگر در حال حاضر صنعت بیمه خیلی در اقتصاد کشور جایی ندارد و محصولات بانکی رقیب ما هستند. بنابراین بهتر است در بازار سرمایه که رقیب ما نیست و می توانیم هم راستا با آن توسعه پیدا کنیم، ورود کنیم.
به گفته سلیمانی در حال حاضر درصد رشد بیمه زندگی در دنیا بین ۵۵ تا ۶۰درصد و در ایران ۱۴.۴درصد است، بنابراین ما نسبت به کشورهای پیشرفته خیلی عقب هستیم و حتی در منطقه نیز میانگین بیمه زندگی ۲۵درصد است که ما انتظار داریم با همکاری شرکت های بیمه ای نمایندگی ها و کارگزاری ها بتوانیم به رشد خوبی در بیمه های زندگی برسیم.
مهم ترین پیش نیازهای توسعه بیمه زندگی
همچنین معصوم ضمیری، مدیرعامل بیمه پاسارگاد در این سمینار، ارتباط بیمه با بازار سرمایه، حفظ ارزش پول ملی و توسعه فرهنگ بیمه زندگی در جامعه را از مهم ترین عوامل توسعه بیمه های زندگی در ایران دانست و با اشاره به پیش نیازها و الزامات توسعه بیمه زندگی در ایران گفت: بخشی از این پیش نیازها به بیرون صنعت بیمه و بخشی به درون آن مربوط می شود.
ضمیری با اشاره به مهم ترین پیش نیازهای بیرون صنعت بیمه ادامه داد: ورود به یک بازار سرمایه مطمئن و کارآمد از پیش نیازهای مهم رشد بیمه زندگی و همچنین ثبات نسبی در ارزش پول ملی و توسعه فرهنگ بیمه در جامعه از دیگر موارد تاثیرگذار در گسترش بیمه های زندگی هستند.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد افزود: از سوی دیگر در داخل صنعت بیمه، اولین اقدام ایجاد یک اراده جمعی با همکاری بیمه مرکزی برای رشد بیمه های زندگی است.
ضمیری با بیان اینکه بسیاری از محصولات تولید شده در داخل کشور ابتدا به مرحله تولید می رسند و بعد بازار عرضه در آن مشخص می شود اما در صنعت بیمه ما باید اول نیاز جامعه را مشخص کرده و براساس آن محصول طراحی کنیم و بازار فروش ما بتواند آن را در اختیار مردم قرار دهد.
او با بیان اینکه یکی دیگر از الزامات بیمه توسعه زندگی سازمان فروش تخصصی در شرکت های بیمه ای است، اظهار کرد: فروش بیمه زندگی نیاز به معرفی چهره به چهره این محصول دارد و نمی توان به صورت مجازی یا روش های دیگر آن را فروخت.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد ادامه داد: در بیمه های زندگی و پوشش های تکمیلی باید یک شرایط عمومی کامل و مورد توافق شرکت های بیمه و بیمه مرکزی ایجاد شود و از سوی دیگر برخی آیین نامه ها از جمله آیین نامه ۶۸ نیاز به بازنگری دارد.
ضمیری ایجاد مشوق های فروش برای بیمه های زندگی را یکی از موارد مهم دانست و گفت: لزوم تاسیس شرکت های بیمه تخصصی مورد توافق همه است و باید مشوق هایی در این زمینه ایجاد شود.
وی با بیان اینکه یکی از موانع توسعه بیمه های زندگی نبود برنامه جامعی است که بتواند مورد استفاده تمام شرکت های بیمه ای قرار بگیرد، تصریح کرد: در حال حاضر شرکت ها به صورت جداگانه برنامه هایی را برای خودشان دارند اما باید یک برنامه جامع برای همه شرکت ها تدوین شود.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد همچنین با اشاره به جزییات فعالیت بیمه پاسارگاد در حال حاضر گفت: در بیمه پاسارگاد ۵۵.۸درصد از تولید در بخش بیمه های زندگی است و اگر ما استاندارد جهانی را بین ۵۵ تا ۶۰درصد قرار می دهیم، باید این شرکت های بیمه این هدف را برای خود بگذارند که ما تقریبا به این هدف رسیده ایم.
به گفته ضمیری، تا پایان سال ۱۳۹۶ حدود 2میلیون و ۵۰۰ هزار بیمه توسط بیمه پاسارگاد صادر شده که ۸۵درصد از این بیمه نامه ها در حال حاضر فعال هستند. به طور کلی از نظر صدور بیمه نامه براساس سن مشتریان، حدود ۸۴درصد از تولید بیمه نامه ها مربوط به افراد زیر ۴۰ سال است که نشان می دهد در کشور ما بیمه شده های جوان داوطلب خرید بیمه های زندگی هستند چرا که در آنها تمایل به سرمایه گذاری بیشتر است.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد در پایان گفت: ما اصلا خود را رقیب سیستم بانکی نمی بینیم چرا که محصولی که می فروشیم، محصولی است که بانک نمی تواند آن را طراحی کرده و در اختیار مردم قرار دهد.
بازنگری آیین نامه ها
خلیل حسن زاده کمند، مدیرعامل بیمه خاورمیانه نیز در سمینار «توسعه بیمه های زندگی» بر گسترش شرکت های بیمه تخصصی و بازنگری آیین نامه ها متناسب با این شرکت ها تاکید کرد و با اشاره به عوامل تاثیرگذار بر روی توسعه این نوع بیمه ها گفت: عوامل بیرونی از جمله عوامل سیاسی و اجتماعی را نمی توان در این صنعت تاثیرگذار ندانست، چراکه حتی مشکلات ارزی و دیگر مشکلات اقتصادی را اگر تاثیرگذار نبینیم و برای آنها چاره ای پیدا نکنیم، اثر منفی در کار ما خواهد گذاشت.
حسن زاده کمند ادامه داد: در مورد مسائل اجتماعی شاید هنوز خیلی از مردم ما به این دید نرسیده اند که بسیاری از مسائل و مشکلات را می توان از طریق بیمه حل کرد و از سوی دیگر عوامل جمعیتی همراه با یک آینده پژوهی درست از جمله موارد تاثیرگذار در رشد بیمه های زندگی در ایران است.
مدیرعامل بیمه خاورمیانه با بیان اینکه ما در عین حال باید به عوامل درونی صنعت بیمه نیز بپردازیم، اظهار کرد: یکی از این عوامل خود شرکت های بیمه هستند. برای مثال زمانی که ما به عنوان اولین شرکت بیمه تخصصی به وجود آمدیم، بسترها برای این کار فراهم نبود و تمام آیین نامه با دید بیمه های عمومی تدوین شده بودند.
کمند با بیان اینکه ما در ماه های گذشته جلسه ای را برای تغییر آیین نامه ۵۴ بیمه تشکیل دادیم، ادامه داد: اگر سیاستی در بیمه مرکزی برای توسعه بیمه های تخصصی وجود دارد که به نظر می رسد این سیاست هست، باید با یک نگاه تخصصی در آیین نامه به سمت توسعه این بیمه ها برویم.
وی اضافه کرد: بحث تفکیک ذخایر در شرکت ها بحث درستی است که بیمه مرکزی مطرح کرده اما باید خود متولیان توضیح دهند که تا چه حدی این برنامه عملیاتی شده است، چرا که ما قرار است تعهدات بلندمدت دهیم و با توجه به شرایط ناپایدار اقتصادی می تواند مشکلات زیادی برای ما به وجود آورد.
مدیرعامل بیمه خاورمیانه با توجه به مشکلات زیرساخت بیمه ای، گفت: نرم افزارهای موجود ما، انعطاف پذیری لازم را ندارند چرا که ما باید هر محصولی را بتوانیم حداکثر ظرف مدت دو روز در نرم افزار تعریف کنیم.
کمند اضافه کرد: ما شبکه فروش خوبی داریم، اما برای اینکه شبکه خروج بتواند موفق باشد باید سه نگرش را در دستور کار خود قرار دهیم. شبکه فروش باید حرفه ای باشد یعنی افرادی که این کار را انجام می دهند باید با رفتار حرفه ای برخورد کنند از سوی دیگر نگرش شبکه فروش به مشتری ها که بسیار باهوش هستند و نگرش بعدی در حوزه سیستم فروش مربوط به محصولات بیمه ای است که چه محصولی را برای کدام مشتری ارائه دهیم.