چهارشنبه, ۵ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Wed, 24 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

اهمیت مهندسی خرید

5 سال پیش ( 1397/10/9 )
پدیدآورنده : مجتبی غلامی  

در این مقاله سعی شده است به طور خلاصه و کاربردی در مورد اهمیت خرید و مهندسی آن پرداخته شود. تاکنون بیشتر آنچه خوانده یا شنیده‎ایم از بازاریابی و فروش و تکنیک‎های آن بوده است و کتاب‎ها و مقالات زیادی در این باره نوشته شده است، اما در مورد خرید کمتر صحبت به میان آمده است. به نظر می‏رسد برای اینکه خریدار خوبی باشیم باید اطلاعاتی در مورد فروش و فروشندگی وتکنیک‎های آن داشته باشیم که شرح آن در این مقاله نمی‎گنجد از آنطرف چنانچه بخواهیم فروشنده خوبی باشیم باید ابتدا خریدارخوبی باشیم و این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. خرید کردن فرآیندی است که در همه ابعاد زندگی کاربرد دارد.

از خرید کالای معمولی در زندگی شخصی تا کالای تخصصی که در یک شرکت یا سازمان را شامل می‎شود. وقتی واژه مهندسی خرید را به کارمی‏بریم در واقع به طور خاص به کالاهایی ورود پیدا می‎کنیم که جنبه سرمایه‎ای و تخصصی دارند. همه ما در زندگی تجربه خرید کردن را داریم اگر چنانچه نتوانیم خرید را مدیریت کنیم هم به اقتصاد خانواده و هم به اقتصاد جامعه آسیب رسانده‎ایم.

 اهمیت مهندسی خرید

با مهندسی و اداره کردن در خرید می‏توان از خیلی از ضررهای احتمالی جلوگیری کرد. این امر خود منجر به بخشی از اقتصاد مقاومتی می‎شود. در مهندسی خرید ایجاد تعادل در دخل و خرج که همراه با دانش مالی می‎باشد منجر به نوعی سرمایه ‎گذاری می‎شود. دانش مالی خود بحث مفصلی است که در این مقاله نمی‎گنجد اما به صورت خیلی خلاصه و مهم یعنی توانایی حفظ پول به علاوه توانایی رشد پول که به سرمایه‏ گذاری منتهی می‏شود. وقتی قصد خرید کالایی را داریم باید بتوانیم در سریع‎ترین زمان هم تصمیم درست و هم عملکرد خوبی داشته باشیم. به دست آوردن اطلاعات و تحقیق در مورد کالایی که قصد خرید آن را داریم شرط اصلی ورود به خرید است اما باید مشخص کنیم آیا خرید ما براساس نیاز و ضرورت است یا قرار است جنبه تفریحی و از روی احساس باشد؟ تفاوتی هم نمی‎‏کند که کالای ما از نوع سرمایه‎ای و مصرفی است یا کالای لوکس است. در درجه اول مهم نیازسنجی است. نکته بعد اینکه قرار است چه میزان بودجه و برای چه نوع مصرف یا نیازی کالا را تهیه کنیم؟

و دیگر اینکه چطور از اصل بودن کالا اطمینان حاصل کنیم؟ واقعیت این است در شرایط فعلی اقتصاد و جامعه که متاسفانه خیلی از فروشندگان با اصول حرفه‎ای فروشندگی فاصله دارند و و تمرکزشان فقط روی سود و فروش کالا است و در فروش صداقت ندارند و یا اطلاعات درستی در مورد کالا ندارند و یا در اختیار خریدار قرار نمی‎دهند پی می‎بریم که خرید کردن می‎تواند از فروختن سختتر باشد. از طرفی امروزه در کشور ما متاسفانه کنار هر کالای اصلی یک کالای تقلبی و یا غیراصلی وجود دارد و گاهی نیز در کالای اصلی دست برده می‎شود و تقلب ایجاد می‎گردد. وقتی قصد خرید کالایی را داشتید که هیچ اطلاعاتی در مورد آن نداشتید کافی است به محل بورس آن کالا مراجعه کنید. وقتی حداقل از پنج یا شش فروشگاه دیدن کنید و از فروشنده در مورد آن کالا کسب اطلاع نمایید به راحتی می‎توانید از اطلاعات به دست آمده و تجزیه و تحلیل آنها تصمیم و انتخاب درستی داشته باشید. در این بین بعضی از فروشندگان در یک رقابت ناسالم یکدیگر را تخریب می‎کنند تا کالای خود را به فروش برسانند این کار آنها باعث می‏شود که ماهیت خیلی از چیزها برای شما روشن شود و چیز مبهمی دیگر برای‏تان باقی نمی‎ماند.

و با آسودگی انتخاب خود را می‎کنید.چند عامل بسیار مهم در خرید مورد توجه است:

1-قیمت کالا 2- کیفیت کالا یا محصول 3- ضمانت کالا و خدمات پس از فروش 4- کشور و یا کارخانه سازنده 5- نوع استفاده و مصرف آن کالا 6- برند یا غیر برند بودن کالا

کالاها به طور کلی یا داخلی و یا خارجی هستند. در مورد کالاهای داخلی می‎توان تمام عوامل بالا را هنگام خرید کالا لحاظ کرد و اینکه با مقایسه و تجزیه تحلیل موارد فوق می‎توان کالای مناسب را انتخاب کرد اما در مورد کالای خارجی شرایط پیچیده‎تر است. کالای وارداتی به دو صورت وارد کشور می‎شوند یا به صورت قانونی و یا غیرقانونی و غیررسمی وارد می‎شود. کالایی که غیرقانونی وارد شود نمی‎تواند هیچ‎گونه ضمانتی داشته باشد مگر کالایی که مسافری و شخصی باشد کالای وارداتی می‎تواند به صورت انحصاری توسط شخصی در غالب شرکت با مجوز قانونی وارد شود و یا می‏تواند به صورت رسمی توسط چندین شخص یا شرکت وارد شود که در این صورت قیمت و ضمانت و شرایط دیگر تفاوت خواهد داشت و شرایط رقابتی ایجاد می‎شود. یکی از راه‎های تشخیص اطمینان از اینکه کالا توسط چه کشوری ساخته شده است از طریق یک کدینگ بین‎المللی است که به صورت بارکد یک عدد 12 یا13 رقمی در روی کالاها و بسته‎بندی‎ها مشخص شده است.

مطلب مرتبط: اهمیت مهندسی فروش در بازار

از روی سه رقم وگاهی دو رقم سمت چپ می‎توان فهمید که کالا متعلق به چه کشوری است به طور مثال عددهای 690 تا 695 مربوط به کشور چین است و یا 626 مربوط به کشور ایران است. این کدینگ ها به صورت یک جدول همراه با نام اختصاری کشورها در اینترنت قابل مشاهده است. همچنین به صورت نرم‎افزار قابل نصب در گوشی همراه قابل دسترس است. پس از طریق بارکد به راحتی می‎توان کشور سازنده را بیابیم و دیگر نیازی نیست نوشته‎های کوچک و انگلیسی و یا زبان‎های دیگر را جست‎وجو کنیم تا بفهمیم ساخت کدام کشور است. لازم است چند نکته مهم را بدانید. به عنوان مثال گاهی کالایی ساخت کشور فلان است اما به سفارش یک کشور دیگر ساخته می‎شود که روی آن کالا بارکد کشور سفارش دهنده درج می‎شود. گاهی یک کالا تحت لیسانس است یعنی تحت کنترل و نظارت و با فناوری کشور سازنده در کشور ایکس ساخته می‎شود. سوال اینکه آیا می‎توان صرفا با بارکد پی به اصل بودن آن کالا برد؟

جواب منفی است چون دیده شده است با تقلب کالایی را کپی کرده و با بارکد کشور سازنده به عنوان کالای اصلی فلان کشور به فروش می‎رسانند. گاهی با کالایی خارجی در زمینه موادغذایی مواجه می‎شویم که تاریخ انقضای آن گذشته است و با تقلب تاریخ آن را پاک کرده و تاریخ جدید لاتین روی آن درج می‎کنند. گاهی نیز اتفاق می‎افتد شرکتی در زمینه مواد غذایی کالایی را که وارد نموده است به دلیل انتظار در سیر مراحل قانونی و گمرکی که در انبار گمرک معطل مانده است و تاریخ انقضای آن رو به اتمام و یا مدت کمی از آن باقی مانده است به دلیل اینکه آن محصول فاسدشدنی و خراب شدنی نیست با اجازه کشور تولیدکننده تاریخ آن را تمدید می‎نمایند و با ضمانت شرکت به فروش می‎رسانند. مثالی دیگر:

برندی مشهور در کشوری مدادی را تولید می‎کند که این مداد تحت لیسانس در چند کشور دیگر تولید می‎شود. وقتی می‎روید آن مداد را به قصد اینکه ساخت کشور اصلی است بخرید متوجه می‎شوید که برند و ظاهر همان است اما بارکد تفاوت دارد و فروشنده مدعی است کالا مثلا آلمانی است اما تحت لیسانس است. خوب او راست گفته است اما در عمل می‎بینیم که کیفیت آن دو متفاوت است و فروشنده هر دو مداد را تحت یک برند و قیمت به فروش می‎رساند. در همین مثال مداد یا مداد رنگی ممکن است شما مداد اصلی را بخرید اما باز متوجه می‎شوید کیفیت رنگ خوبی ندارد اشکال کار کجاست؟ می‎بینیم در روی جعبه مداد تاریخ مصرف وجود ندارد در ظاهر مداد خراب شدنی نیست اما در اصل مداد یک عمر مفیدی دارد و در اصل تاریخ مصرف دارد اما روی مداد یا جعبه آن تاریخی قید نمی‎شود و ما نمی‎دانیم چه مدت از تولید مداد گذشته است و چه مدت در انبار یا فروشگاه مانده است. فقط با آزمودن و مقایسه کردن متوجه کیفیت آن می‎شویم. اینها مثال‎هایی بود تا بدانیم فرآیند خرید پیچیدگی‎های خاص خودش را دارد که جز با دقت و مهندسی کردن نمی‎توان خرید با اطمینان انجام داد و در انتها یادمان باشد کالا را از مبداء اصلی در قبال فاکتور فروش معتبر سربرگ‎دار همراه با مهر فروشگاه و ذکر مشخصات کامل کالا و با ضمانت یا شرط کیفیت و تعهد فروشنده خریداری کنیم.

ارتباط با نویسنده: Km_ gholami@yahoo.com

مشاور کسب و کار و دانش‎آموخته ام بی ای*

برچسب ها : بازاریابی و فروش
لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/1sLYZelw
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کاردستگاه برش لیزرابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایل
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه