جمعه, ۱۰ فروردین(۱) ۱۴۰۳ / Fri, 29 Mar(3) 2024 /
           
فرصت امروز

ایتالیا چطور بیمار اروپا شد؟

7 سال پیش ( 1395/9/23 )
پدیدآورنده : سارا گلچین  

ایتالیای امروز نسبت به گذشته ضعیف تر شده است. کشوری که با کسب و کارهای خانوادگی سرپاست برای رهایی از بیماری اقتصادی اش نیاز به تلاش همگانی بیشتری دارد

نخستین روز سال 2002 میلادی بود که ایتالیایی ها در رم دور هم جمع شدند تا لیرهای شان را به فواره معروف تروی بریزند. آنها آن زمان خوشحال بودند که پول شان مثل سایر کشورهای اروپایی یورو می شود و می توانند از اسکناس ها و سکه های یورویی استفاده کنند.

اما امیدها برای اینکه یک پول واحد بتواند شروع تازه ای برای اقتصاد اروپا باشد، رنگ باخت. رشد عملکرد حوزه یورو به طورکلی ضعیف بود، اما کار ایتالیا از ضعف گذشت و به مرحله دلسردکننده رسید.

یونان و اسپانیا دست کم پیش از اینکه به مشکلات اساسی در اقتصادشان بربخورند، روزهای رشد و شکوفایی را به خود دیدند. آلمان و فرانسه هم توانستند پس از بحران مالی جهانی سال های 2008 و 2009، اوضاع را مدیریت کرده و به روزهای اوج بازگردند.

قصه ایتالیا اما با سایر قدرت های اروپا تفاوت داشت. در این کشور تولید ملی به ازای هر خانوار تنها 4درصد بالاتر از آن چیزی است که 15 سال پیش بود. اقتصاد امروز ایتالیا همچنان کوچک تر از میزان سال 2008 آن است. نرخ بیکاری در این کشور 6/11 درصد و مشارکت نیروی کار کم است. نرخ زاد و ولد در سال 2014 به پایین ترین حد خود از زمان تأسیس ایتالیای امروز در سال 1861 رسید.

بنابراین اگر رقابتی وجود داشت که قرار بود در آن عنوان نخستین مرد بیمار اروپا را به یک کشور در قرن بیست ویکم دهند، قطعاً ایتالیا همه شرایط لازم را برای کسب این عنوان داشت.

سومین اقتصاد بزرگ اروپا یک مشکل اساسی دارد، کالاها و خدماتی که در این کشور تولید می شود، گران تر از نمونه های مشابهی است که رقبا تولید می کنند. این باعث رقابت ناپذیری می شود و نبود رقابت پذیری یعنی ایتالیا باید رنج بیشترین کاهش در سهم صادرات به کشورهای توسعه یافته را تحمل کند.

دلایلی برای این مشکل وجود دارد: اول از همه اینکه بخش تولید در ایتالیا به طورسنتی در دستان شرکت های کوچک است که بسیاری از آنها خانوادگی اداره می شوند. این کسب وکارها رغبتی به سرمایه گذاری نشان نداده اند، در نوآوری ضعف دارند و در استفاده از مزایای فناوری اطلاعات عصر حاضر پویایی لازم را از خود نشان ندادند. همین شد که بهره وری در این کشور با سرعت بسیار کمتری نسبت به آلمان و فرانسه پیش رفت.

دلیل دوم این است که ایتالیا تمایل داشته به سمت تخصصی کردن کالاهای تولیدشده با هزینه کم برود؛ کالاهایی که تولید آنها پس از عضویت چین در سازمان تجاری جهانی در سال 2001 تمام و کمال در اختیار و قبضه این کشور قرار گرفت.

مشکل ایتالیا در رقابت پذیری، مسئله تازه ای نیست. از زمان جنگ جهانی دوم، هزینه ها و تورم همواره در این کشور بیشتر از سایر رقبا بود. اما وقتی به حوزه یورو پیوست، توانست با پایین آوردن ارزش لیر، صادرات را ارزان تر کرده و به  این  ترتیب رقابت پذیری را احیا کند، با این گزینه که البته دیگر وجود خارجی ندارد، متئو رنتسی، نخست وزیر مستعفی ایتالیا تلاش می کرد رویکرد متفاوتی را امتحان کند؛ اصلاحات ساختاری بازار کار.

این رویکرد اما محبوبیت لازم را نداشت و باعث شد همه پرسی تغییر قانون اساسی در این کشور با شکستی بزرگ برای متئو رنتسی همراه شود.

همه پرسی تغییر قانون اساسی در ایتالیا روز یکشنبه 4 دسامبر  (14 آذر) برگزار شد. در این همه پرسی از مردم خواسته شد تا بگویند آیا با کاهش نقش مجلس سنا و دادن قدرت بیشتر به دولت مرکزی موافق هستند یا خیر. حدود 60 درصد ایتالیایی ها به این همه پرسی نه گفتند.

متئو رنتسی، نخست وزیر ایتالیا، پس از اینکه از نتایج همه پرسی آگاه شد، طبق قولی که داده بود استعفای خود را تقدیم رئیس جمهور کرد. این همه پرسی درحالی برگزار شد که ده ها هزار نفر از مردم این کشور پیش از برگزاری آن در رم، پایتخت، دست به تظاهرات زدند.

اقتصاد ایتالیا از سال 2007 میلادی تا به امروز 10درصد کوچک تر شده است. در این دوره زمانی کشور چکمه ای اروپا سه شیب اقتصادی تند را پشت سر گذاشت. صدمه ای که این شیب های تند اقتصادی به ایتالیا زده، در درازمدت ادامه خواهد داشت. یکی از این صدمات از میان رفتن 15 درصد از ظرفیت صنعتی این کشور بوده است. این آسیب باعث شد میزان اشتغال و رشد بالقوه این کشور نیز کاهش یابد.
پس از همه پرسی یک ترس بزرگ برای اقتصاد ایتالیا وجود دارد و آن اینکه اعتماد سرمایه گذاران به وضعیت این بیمار کمتر شده و امیدشان به بهبودی آن کاهش یافته است.

«نه» به اصلاحات در قانون اساسی برای بازار سهام و سیستم بانکداری ایتالیا هم آسیب رسان بوده است. قدیمی ترین بانک جهان یعنی مونته پاچی، مدت ها بود که با مشکلاتی روبه رو بود که مشکلاتش پس از مشخص شدن نتایج نظرسنجی بیشتر از پیش شد.

به هر حال نظام اقتصادی ایتالیا یک بار دیگر با آزمونی بزرگ روبه رو شده که باید دید دولت تازه و مردم توان مقابله با آن را دارند یا خیر. آنچه اکنون در این کشور رخ می دهد نشانی از بهبود اوضاع ندارد و حتی به گفته رسانه ها ممکن است درگیری هایی هم به دنبال داشته باشد.

اما آنچه برای دولت جدید مهم است اینکه در کوتاه مدت اوضاع را مدیریت کند. اگر ایتالیا هم بخواهد از حوزه یورو خارج شود، اروپا باز هم ضعیف تر شده و مشکلاتش دوچندان خواهد شد.

منبع : گاردین
برچسب ها : قاب اقتصاد
لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/PCEqf2xL
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کاروکیلقطعات لیفتراکدستگاه برش لیزرابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورلیفتراکپرس لاین ساخت پرسشنامهرمان پرطرفدارسررسید 1403طراحی سایت فروشگاهشیر برقی گازتیزهوشان پایه ششمخرید نرم افزار حسابداریخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلتقویم رومیزیقیمت ورق گالوانیزهخرید قسطیتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتا
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه