جمعه, ۱۰ فروردین(۱) ۱۴۰۳ / Fri, 29 Mar(3) 2024 /
           
فرصت امروز

تاخت و تاز عربستان در مسیر پسانفت

7 سال پیش ( 1395/8/22 )
پدیدآورنده : سارا گلچین  

بازار سهام در عربستان از نیمه دوم سال 2014 به این سو درحال طی کردن یک روند رو به بالا است و سرمایه گذاری در آن دیگر به اندازه قدیم خطرساز نیست. همین باعث شده جریان نقدینگی در این کشور حاشیه خلیج فارس کمترشود و پول های نقد راه خود را راحت تر پیدا کنند.

از زمانی که عربستان به عنوان بزرگ ترین کشور صادرکننده نفت، تصمیم گرفت اقتصادش را از وابستگی محض به نفت خارج کرده و در آن تنوع ایجاد کند، این نشانه بسیار خوبی است. مقامات عربستان روی قول خود ماندند و برای نخستین بار سهام شرکت های خود را در سطح بین الملل عرضه کردند.

عرضه 17/5 میلیارد دلاری سهام در ماه اکتبر از سوی عربستان که بزرگ ترین میزان در میان بازار کشورهای نوظهور است، بخشی از طرح های متنوع عربستان برای چندوجهی کردن اقتصاد، مقابله با کاهش شدید قیمت نفت و توسعه غیرنفتی اقتصاد 646 میلیارد دلاری این کشور است.

ریچارد سگال، تحلیلگر ارشد مؤسسه مدیریت دارایی های Manulife در لندن دراین باره گفت: «حالا نه تنها سرمایه گذاران تعهد این کشور به اصلاحات را باور کرده اند، بلکه این کشور حالا آنقدر پول دارد که بتواند برخی معضلات از جمله تسویه حساب با پیمانکاران را به سرانجام برساند.»

فروش سهام وضعیت بازارهایی را که به خاطر اقدامات ریاضتی دولت تحت فشار بودند، کاملاً عوض کرد. پیش از عرضه سهام، بازار سهام عربستان یکی از بدترین بازارها از نظر عملکرد در سال جاری بود، میزان وام هایی که بانک ها به هم می دادند در بالاترین سطح از سال 2009 تا به امروز بود و از نظر ریسک اعتباری این کشور از دبی فراتر رفته است.

ریسک اعتباری را می توان به عنوان ضرر محتمل که در اثر یک رخداد اعتباری اتفاق می افتد، بیان کرد. ریسک اعتباری یکی از مهم ترین عوامل تولید ریسک در بانک ها و شرکت های مالی است. این ریسک از این جهت ناشی می شود که دریافت کنندگان تسهیلات توانایی بازپرداخت اقساط بدهی خود را به بانک نداشته باشند. طبق اعلام صندوق بین المللی پول ریسک اعتباری عربستان 7/7 درصد است درحالی که دبی ریسک اعتباری برابر 125 درصد دارد.

اما با کسری بودجه نزدیک به 90 میلیارد دلاری امسال، بورس به تنهایی نمی تواند مشکل عربستان را حل کند. این کشور هنوز به نفت وابسته است، در یمن جنگ به راه انداخته و از ابتدای سال 2015 حدود 178 میلیارد دلار از ذخایر ارزی خارجی اش را خرج کرده است. صندوق بین المللی پول سال گذشته هشدار داد که اگر عربستان سعودی در عادت های هزینه ای خود تجدیدنظر نکند، تا سال 2020 ذخایر ارزی اش خالی از ارز خواهد شد.

عربستانی ها این هشدار صندوق بین المللی پول را جدی گرفته و راهکارهایی برای فرار از این بحران درنظر گرفتند. یکی از کارهای انجام شده از سوی عربستان تغییر تقویم این کشور از قمری به میلادی بود که باعث شد تعداد روزهای حقوق دادن به کارمندان کمتر شود.

عربستان پیش از این طبق ماه های قمری به کارمندانش حقوق می داد که به این ترتیب مجبور بود هر سال 11 روز بیشتر حقوق بپردازد. دولت با این کار صرفه جویی بزرگی در هزینه هایش کرد. بخش بزرگی از کارمندان در عربستان، کارمند بخش عمومی یا همان کارمند دولت هستند.

از دیگر اقدامات این کشور برای مقابله با کسری بودجه میلیارد دلاری، تغییر و تحول در نحوه ویزا دادن در راستای گسترش گردشگری در این کشور بوده است. این کشور به جز میلیون ها زائری که هر سال در موسم حج می پذیرد، قصد کرده گردشگرانی از کشورهای دیگر را هم به کشورش راه داده و آنها را برای بازدید به آثار تاریخی و صحرای این کشور ببرد. از جمله کارهایی که عربستانی ها برای توسعه گردشگری غیرزیارتی و صرفاً سیاحتی انجام دادند، برگزاری جشنواره تحت عنوان «زندگی صحرایی هالی» در ماه سپتامبر همین امسال بود.

عربستان در قوانین ویزایش هم تغییراتی ایجاد کرده است. این کشور حالا چند نوع ویزا صادر می کند تا خارجی ها حق انتخاب بیشتری داشته باشند.

طرح «چشم انداز 2030» در این کشور یکی از مهم ترین اقدامات در عربستان است که به سردمداری محمد بن سلمان، فرزند ملک سلمان، پادشاه عربستان درحال اجرا است. اگرچه در این طرح ایرادهای بزرگی دیده می شود، اما مقامات عزم خود را جزم کرده اند که با جوان گرایی و میدان دادن به شاهزادگان جوان بازی بزرگ نفت را به نفع خود تمام کنند.

برکناری وزیر پابه سن گذاشته اقتصاد عربستان که 20 سال بر این مسند تکیه زده بود نیز در راستای همین جوان گرایی است که قرار است عربستان را از یک اقتصاد نفتی رها کرده و کسری بودجه اش را جبران کند.

منبع : فوربس
برچسب ها : قاب اقتصاد
لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/eJ8ovc4D
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کاروکیلقطعات لیفتراکدستگاه برش لیزرابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورلیفتراکپرس لاین ساخت پرسشنامهرمان پرطرفدارسررسید 1403طراحی سایت فروشگاهشیر برقی گازتیزهوشان پایه ششمخرید نرم افزار حسابداریخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلتقویم رومیزیقیمت ورق گالوانیزهخرید قسطیتعمیر کاتالیزورخرید گوشی آیفون 13نهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتا
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه