کارشناسان معتقدند که فناوری واقعیت مجازی طی سالهای آینده به یکی از ارکان مهم دنیای دیجیتال تبدیل خواهد شد و بسیاری از کاربران از کوچک و بزرگ به نوعی از این فناوری استفاده خواهند کرد. با متولد شدن عینک گوگل دریچه روشنی روبه فناوریهای مرتبط با واقعیت مجازی گشوده شد،
گرچه این عینک نتوانست آنطور که باید و شاید دربین کاربران محبوبیت کسب کند اما به گفته توسعه دهندگان این پروژه، عینک گوگل میتواند در نسلهای بعدی پیشرفتهای زیادی داشته باشد و بازهم به رشد فناوری واقعیت مجازی کمک کند. بعد از متولد شدن گوگلگلس، شرکت مایکروسافت هم تصمیم گرفت تا در پروژه عینک واقعیت مجازی خود سرمایهگذاری کند و با برطرف کردن کاستیهای گوگل گلس، به رقیبی جدی برای آن تبدیل شود.
عینک مایکروسافت که هولولنز (HoloLens) نام دارد توسط مخترعان مایکروسافت در مراحل توسعه قرار دارد و هنوز بهطور رسمی وارد بازار نشده است، اما با خبرها و ویدئوهایی که در رابطه با این پروژه از سوی مایکروسافت منتشر شده، میتوان گفت که هولولنز در رقابت با گوگل گلس کمی قدرتمندتر ظاهر شده است. ظاهر عینک مایکروسافت زیباتر از گوگل گلس است و بیشتر به یک عینک شباهت دارد. این دستگاه که توانایی بالایی در ترسیم و شناسایی اشیای سه بعدی دارد میتواند محیط کاملا مجازی را پیشروی چشمان کاربر به وجود بیاورد و خدمات خود را ارائه دهد.
با قراردادن هدست هولولنز روی چشمانتان، تمام تصاویر مقابل شما به شکل سهبعدی شبیهسازی میشوند و میتوانید ظاهر و ترتیب همه وسایل دنیای واقعی را که در دور و اطراف شما قرار دارند، تغییر دهید. هولولنز از دستورات صوتی نیز پشتیبانی میکند، تا محتوا را کپی کند یا یک ارگانیسم جدید بسازد. هولولنز به یک باتری قدرتمند و البته سبک مجهز است که میتواند به مدت 5.5 ساعت برق مورد نیاز دستگاه را تأمین کند. این عینک با هدست واقعیت مجازی قابلیت اتصال به انواع دستگاههای مجهز به بلوتوث را دارد و علاوه بر آن میتواند از طریق وایفای به اینترنت دسترسی پیدا کند.
دید کاربران نیز وسعت زیادی خواهد داشت و کاربر تصاویر را مانند وجود یک نمایشگر 15 اینچی در فاصله 60 سانتیمتری خود خواهد دید؛ البته ممکن است در آینده این وسعت دید تغییر کند. هولولنز به دوربینی با میدان دید ۱۲۰ در ۱۲۰ درجه مجهز است که محدوده به مراتب وسیعتری را نسبت به کینکت پوشش میدهد. این دوربین برخلاف دوربین گوگل گلس لزوما برای عکاسی نیست، بلکه گجت به این شیوه میتواند ماهیت و موقعیت اشیا را تشخیص دهد. مثلا فرق میز با صندلی را متوجه میشود. به این ترتیب میتواند تصویر مجازی را به جای زمین روی میز نمایش دهد.
۱۸ سنسور مختلف کنترلهای حرکتی هدست را پوشش میدهند. برخلاف گوگل گلس و دیگر هدستهای واقعیت مجازی، هولولنز صاحب پردازنده، کارت گرافیک و یک مجموعه کامپیوتر کامل است. هولولنز از این طریق میتواند مستقل از هر گجت دیگری تصاویر را به صورت هولوگرافیک پردازش کند، به اینترنت متصل شود یا تماس تصویری بگیرد. برای اینکه شما بتوانید تصاویر را با فاصله و عمق میدانی مشخص مشاهده کنید، لنزی چند لایه روبهروی چشمها قرار گرفته که عمق میدانی انعکاس تصاویر را جابهجا میکند. به این ترتیب بهجای آنکه همانند هدستهای واقعیت مجازی وارد دنیایی مجازی شوید، میتوانید همان دنیای مجازی را همزمان روی دنیای واقعی مشاهده کنید. یکی از ویژگیهای جالب هولولنز قابلیت اتصال این دستگاهها به یکدیگر است که میتواند بازیهای رایانهای را در چند سال آینده دگرگون کند.
به گفته یکی از محققان مایکروسافت، «اگر از دیدگاه بازی بخواهیم نگاه کنیم، اینکه بتوانید محیط دنیای واقعی خود را تبدیل به بخشی اساسی از تجربه دیجیتالی خود کنید، واقعا چیزی بسیار متفاوتتر از واقعیت مجازی به دست خواهید آورد.»کدو سونودا معتقد است که «هولولنز وقتی که نوبت به تعلیم و همکاری برسد، پتانسیل بسیار زیادی برای ایجاد تحول در زمینه گیمینگ و آموزش خواهد داشت. اینکه بتوانید وارد دنیای فرد دیگری که عینک هولولنز را بر سرش گذاشته شوید و هولوگرامهای دیجیتالی برایش بکشید، راه بسیار سریعی برای آموزش مهارتهای مختلف به مردم و فراهم ساختن زمینهای خواهد بود که بتوانند در آن بهگونهای با یکدیگر همکاری کنند.»
آنطور که مسئولان شرکت مایکروسافت اعلام کردهاند طی چند ماه آینده شاهد نسخه ویژه توسعهدهندگان هولولنز خواهیم بود که با قیمت 3هزار دلار عرضه خواهد شد. این دستگاه که با ویندوز 10 سازگار است تمامی نرمافزارهای ویندوزی را میتواند اجرا کند. این نسخه دارای دو گیگابایت رم، پردازندهای با معماری x86 و فرکانس نوسازی ۶۰ هرتز خواهد بود.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]