دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Mon, 29 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

بررسی وضعیت تورم ازسال 69 نشان می دهد تورم در سال 95 به پایین ترین میزان خود در خلال این سال ها رسیده است. 

به گزارش «فرصت امروز» براساس اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی که در جدول مشاهده می کنید نرخ تورم سالانه در سال 69 به 9 درصد رسیده بود. در خلال دهه 70 تورم وضعیت تورمی خود را حفظ و از شتاب قابل ملاحظه ای برخوردار شد. در سال 74 تورم قله 49.4 درصدی را تجربه کرد اما از این سال دوباره از شدت رشد تورم کاسته شد و رو به افول نهاد، چنانکه در سال 76 به 17.3 درصد و در سال 84 به 10.3 درصد رسید.

کاهش بی نظیر تورم پس از ربع قرن

تورم از نیمه دهه 80 دوباره یک خیز بلند را تجربه کرد و از پله 11.9 درصدی در سال 85 خود را به نقطه 34.7 درصد در سال 92 رساند؛ اتفاقی که در این سال رمق بسیاری از بازارها را از شتاب رشد قیمت ها گرفت و دولت بعدی را واداشت تا با اتخاذ سیاست های سخت گیرانه در خرج کرد بودجه، تورم را به مسیر نزولی بکشاند، چنانکه در سال 95 در تورم نقطه به نقطه شهریور به کمترین نقطه خود در خلال دو و نیم دهه گذشته رسیده است.

تورم چگونه شکل می گیرد؟

دکتر محمد کهن دژ، کارشناس اقتصادی در این باره به «فرصت امروز» گفت: تورم همواره یکی از پارامترهای مهم اقتصادی است که به سبب تاثیراتی که در زندگی عمومی مردم بر جای می گذارد، مورد توجه آنهاست. مردم در دوره های مختلف عمر دولت ها این پارامتر را ملاک رضایت از عملکرد اقتصادی دولت ها در نظر می گیرند. البته این تنها پارامتر اقتصادی نیست و مردم به گزینه هایی چون سرعت توسعه اقتصادی و میزان پروژه های عمرانی و مواردی از این دست هم اهمیت بسیار می دهند، اما بدون شک یکی از مهم ترین گزینه های تعیین کننده در نزد عموم شهروندان تورم است.

کهن دژ در پاسخ به این پرسش که تورم تحت تاثیر چه عواملی افزایش یا کاهش می یابد، اظهار کرد: زمانی که میزان عرضه پول از رشد اقتصادی پیشی می گیرد و میزان و ارزش کالا و خدماتی که در اقتصاد عرضه می شود با حجم پول در گردش تناسب نداشته باشد تورم رو به افزایش می گذارد. زمانی که دولت ها با تعریف مخارجی بیش از درآمدهای شان اقدام به خرج کرد نقدینگی موجود و افزایش میزان آن از طریق چاپ اسکناس کنند تورم واکنش نشان داده و رو به صعود می گذارد.

وی افزود: پروژه مسکن مهر در دولت پیشین نمونه بارز خرج کرد دولتی است که بیش از درآمدها و توان بودجه ای بود. دولت در این دوره به دلیل اهدافی که در بخش اجتماعی برای خود تعریف کرده بود، گامی را برداشت که در توانش نبود و به همین دلیل بانک مرکزی به عنوان تامین کننده نقدینگی دولت در مسیری مجبور بود با چاپ اسکناس اهداف دولت را تامین کند و همین موضوع به رشد تورم کمک کرد.

اقتصاد نفتی تورم زاست

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: به طورکلی در اقتصاد نفتی باید منتظر بازی تورم بود. در چنین اقتصادی تورم تحریک پذیر است. همین که دولت بانک مرکزی را موظف می کند تا ارز به دست آمده از طریق فروش نفت را در بازار به فروش برساند موجب می شود ارزش ریال در برابر دلار کاهش پیدا کند و پول ملی تضعیف شود و به دنبال این موضوع نمی توان انتظار داشت که تورم واکنش نشان ندهد.

وی ادامه داد: ما در دوره های مختلفی شاهد بی انضباطی بودجه ای دولت ها بوده ایم. کسری بودجه به دلیل نظام بودجه ریزی ناکارآمد ما پدیده رایجی است یعنی دولت ها و مجلس های دوره ها مختلف برآورد دقیقی از شرایط اقتصادی ندارند و به گونه ای بودجه را می بندند که در آخر سال با کسری مواجه می شوند، در چنین شرایطی این کسری از چه طریقی باید جبران شود، باز این بانک مرکزی است که یا باید از دارایی های خود این کسری را جبران کند که موجب افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی می شود یا دوباره پول بدون پشتوانه چاپ کند که آن هم تورم را تحریک می کند.

چرا نقدینگی افزایش یافت؟

دکتر کهن دژ درباره عملکرد دولت در بخش تورمی گفت: در مجموع عملکرد دولت یازدهم در بخش کنترل تورم موفقیت آمیز بوده است. دولت یازدهم توانست با ایجاد انضباط مالی در بودجه سنواتی تورم را مهار کند. دولت به دلیل اینکه درآمدهایش از بخش فروش نفت به شدت کاهش یافته بود بودجه اش را با نهایت دقت مصرف کرد و تا جایی که می شد تلاش کرد از تزریق نقدینگی به جامعه خودداری کند.

افزایش نقدینگی در دوره دولت یازدهم یک افزایش شدیدی نبوده و به همین دلیل بر پایه پولی تاثیرچندانی نداشته است. بخشی از موسسات مالی و اعتباری که پیش از این غیر مجاز بودند تحت نظر بانک مرکزی قرار گرفتند و به همین دلیل دارایی ها و سپرده های آنها در نقدینگی لحاظ شد که موجب رشد نقدینگی در یکی از سال ها شد، در غیر این صورت ما بی انضباطی خاصی را از دولت در چاپ بی رویه پول از دولت یازدهم سراغ نداریم.

کاهش بی نظیر تورم پس از ربع قرن

ارتباط با نویسنده : nasim64najafi@gmail.com

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/rkvsEOhg
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهنهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوست
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه