فرصت امروز: اعلام رئیس کل بانک مرکزی درباره افزایش عرضه ارز وارداتی در روزهای آینده، تمهیدات بانک مرکزی و تخصیص یکصد هزار دینار برای زائران اربعین حسینی، رشد ۱۲درصدی تسهیلات پرداختی بانک ها در نیمه نخست امسال و همچنین وظیفه بانک مرکزی در ارائه پیشنهادات اجرایی برای اصلاح نظام بانکی ازجمله مهم ترین خبرهای بانکی در روز گذشته بود.
رئیس کل بانک مرکزی دیروز از فراهم شدن زمینه برای افزایش عرضه ارز در بازار ثانویه خبر داد و اعلام کرد: از ابتدای امسال بیش از ۲۷میلیارد دلار از طریق بانک مرکزی و سامانه نیما برای واردات تامین شده است. عبدالناصر همتی معتقد است که با مجوز اخذ شده از سران قوا مبنی بر خرید و عرضه ارز صادرکنندگان غیرنفتی توسط بانک مرکزی، عرضه ارز در بازار ثانویه شتاب بیشتری بگیرد.
همتی با اشاره به ابلاغ مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تأکید بر عرضه ارز ناشی از صادرات غیرنفتی به سامانه نیما و یا وارد کردن آن به چرخه اقتصاد کشور به ترتیبی که بانک مرکزی مشخص می کند، در هفته های آینده شاهد شتاب گرفتن و افزایش عرضه ارز برای تأمین واردات خواهیم بود.
وی تأکید کرد: ظرف هفته جاری ضوابط مربوط در کارگروهی با مشارکت وزارتخانه های ذی ربط و بانک مرکزی و نمایندگان تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی بررسی و تصمیم گیری خواهد شد. رئیس کل بانک مرکزی حجم مبادله (خریدوفروش) در بازار ثانویه را طی حدود دو ماه گذشته معادل ۷.۳ میلیارد یورو اعلام کرد و پیش بینی کرد با مجوز اخذ شده از سران قوا مبنی بر خرید و عرضه ارز پتروشیمی ها و سایر صادرکنندگان غیرنفتی توسط بانک مرکزی، عرضه در این سامانه شتاب بیشتری بگیرد و برخی از مسائل مطرح در حاشیه آن نیز مرتفع شود.
همتی با اشاره به تأمین بیش از ۲۷ میلیارد دلار از ابتدای سال برای واردات کشور از طریق بانک مرکزی و سامانه نیما که ۹.۵ میلیارد دلار از مبلغ اختصاصی بابت ۲۵ قلم کالاهای اساسی و ضروری بوده است، اولویت بندی و توجه به نیازهای واقعی وارداتی در شرایط فعلی کشور را در هنگام ثبت سفارش وظیفه خطیری دانست که وزارت صمت با هماهنگی وزارتخانه های دیگر بایستی به آن توجه کند.
رئیس کل بانک مرکزی عدم ارائه ارز ناشی از صادرات به کشورهای همسایه نظیر عراق و افغانستان، تحت عنوان صادرات ریالی را غیرقابل قبول دانست و تأکید کرد صادرات ریالی مفهومی جز خروج سرمایه ندارد و ارز ناشی ازاین گونه صادرات، خصوصاً صادرات عمده، هم باید به چرخه اقتصاد کشور برگردد.
وی ضمن تقدیر از تلاش فعالان اقتصادی و بازرگانی در توسعه صادرات کشور تأکید کرد مصوبه سران قوا اختیارات لازم به بانک مرکزی برای پیگیری قضایی جهت اعمال این مصوبه، یعنی آوردن ارز صادرات غیرنفتی به چرخه اقتصاد، داده است و امیدوارم بانک مرکزی به هیچ وجه مجبور به استفاده از این اختیار خود نباشد.
بانک مرکزی موظف به ارائه پیشنهادات اجرایی برای اصلاح نظام بانکی شد
همچنین براساس تازه ترین نشست اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی، بانک مرکزی موظف به ارائه پیشنهادات اجرایی برای اصلاح نظام بانکی به جلسه سران شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی در جلسه صبح شنبه به ریاست حسن روحانی رئیس جمهور، پس از ارائه گزارش رئیس کل بانک مرکزی در مورد چالش های نظام بانکی، بر حمایت از اقدامات بانک مرکزی در زمینه اصلاح نظام بانکی تاکید کردند.
در این جلسه بانک مرکزی نیز موظف شد که پیشنهادات اجرایی برای اصلاح نظام بانکی را به جلسه سران ارائه کند.
همچنین در این جلسه، اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی بر تسریع در روند واگذاری سهام موسسات دولتی و عمومی غیردولتی به بخش خصوصی در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی و تاکیدات مقام معظم رهبری تاکید کردند.
تمهیدات بانک مرکزی برای زائران اربعین حسینی
همچنین بنابر تهمیدات اندیشیده شده در بانک مرکزی زائران اربعین حسینی می توانند مبلغ یکصد هزار دینار عراق را از طريق ساز و کار طراحی شده در بانک ملی ایران خریداری و اسکناس دینار را در سه شهر عراق و سه نقطه مرزی( مجموعا پنجاه نقطه) تحویل گیرند.
بانک مرکزی اعلام کرد که در راستای تسهیل زیارت حضرت ابا عبدالله حسین (ع) در ایام اربعین حسینی، زائران می توانند از طریق بانک ملی ایران مبلغ یکصد هزار دینار عراق را با نرخ هر دینار ۹۶ ریال و با پرداخت معادل ریالی آن خریداری کنند و اسکناس دینار را در نقاط مشخص شده شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و همچنین سه نقطه مرزی مقابل مرزهای مهران، چذابه و شلمچه (در داخل کشور عراق) تحویل گیرند.
بر همین اساس ضمن تاکید بر اینکه نیاز به مراجعه حضوری به هیچ یک از شعب بانک ملی نیست، تصریح می شود زائران می توانند با مراجعه به پایگاه اطلاعاتی بانک ملی ایران به آدرس WWW.BMI.IR از آخرین جزییات و شیوه اجرایی موضوع اطلاعات لازم را کسب کنند.
رشد ۱۲درصدی تسهیلات پرداختی بانک ها
بانک مرکزی روز گذشته از رشد ۱۲درصدی تسهیلات پرداختی بانک ها در نیمه نخست امسال خبر داد و اعلام کرد: تسهیلات پرداختی بانک ها به بخش های اقتصادی در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۷ در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۱۲.۱درصد افزایش یافته است.
طبق گزارش بانک مرکزی، مجموع تسهیلات پرداختی بانک ها به بخش های اقتصادی در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۷ مبلغ ۳۰۳۲.۱ هزار میلیارد ریال بوده که این میزان در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، مبلغ ۳۲۷.۹ هزار میلیارد ریال (معادل ۱۲.۱درصد) بیشتر شده است.
بر این اساس سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخش های اقتصادی در شش ماهه سال جاری مبلغ ۱۸۶۱.۲ هزار میلیارد ریال معادل ۶۱.۴درصد کل تسهیلات پرداختی است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۱۳۶.۶ هزار میلیارد ریال معادل ۷.۹درصد رشد داشته است.
همچنین سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در شش ماهه نخست سال جاری معادل ۶۹۴.۴ هزار میلیارد ریال بوده که حاکی از تخصیص ۳۷.۳درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه در گردش کلیه بخش های اقتصادی (مبلغ ۱۸۶۱.۲ هزار میلیارد ریال) است.
خاطرنشان می شود از مجموع ۸۴۶.۷ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن، مبلغ ۶۹۴.۴ هزار میلیارد ریال (معادل ۸۲درصد) برای تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است که بیانگر توجه و اولویت دهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانک ها در سال جاری است.
براساس این گزارش تعداد ۱۳۴۱۴۶ فقره تسهیلات به بخش صنعت و معدن با میانگین پرداختی هر فقره ۶.۳ میلیارد ریال پرداخت شده که بیشتر از میانگین پرداختی سایر بخش ها است. در بخش خدمات نیز تعداد ۲۴۱۲۹۸۴ فقره تسهیلات با میانگین پرداخت هر فقره ۰.۵ میلیارد ریال پرداخت شده است.