کلانژیوکارسینوما یا همان سرطان مجرای صفراوی یکی از نادرترین انواع سرطان است که اغلب افراد مسن را درگیر می کند. روش های درمانی این بیماری اکثر اوقات به شیمی درمانی، جراحی یا پرتو درمانی ختم می شود. ما امروز قصد داریم که در این مطلب بیشتر در مورد این بیماری، ماهیت آن، روش های درمانی و تشخیص این عارضه صحبت کنیم. همراه ما باشید.
قبل از هر چیز باید ببینیم که این بیماری چیست و کدام بخش بدن را درگیر می کند.
مجاری صفراوی لوله های بسیار باریک و نازکی هستند که حاوی صفرا هستند. صفرا همان مایعی است که به هضم غذا کمک می کند. این لوله ها شریان هایی هستند که این مایع را از کبد و کیسه صفرا به سمت روده کوچک هدایت می کنند.
بد نیست بدانید که این بیماری بیشتر افراد بالای 50 سال را تهدید می کند. با این حال احتمال اینکه در هر سنی دیده شود وجود دارد. با اینکه روش های درمانی و بهبود از بیماری محدود و گاها هم دشوار هستند، اما این روزها متدهای متنوع و کارآمدی وجود دارند که به بهتر کردن شرایط کمک می کنند. جلوتر از روش های درمانی هم صحبت خواهیم کرد.
سوال این است که آیا اصلا کلانژیوکارسینوما مدل های مختلفی دارد؟ بله، سه نوع کلانژیوکارسینوما داریم.
هنوز علت و دلیل قطعی برای این بیماری تشخیص داده نشده است. با این حال عوامل خطرناکی مانند التهاب طولانی مدت در این مجرا می تواند در ایجاد سرطان نقش داشته باشد. به علاوه اینکه التهاب می تواند باعث تغییرات DNA هم شود. تا جایی که نحوه رشد، تقسیم و حتی رفتار سلول ها تغییر پیدا می کند. با اینکه این تغییرات ارثی نیستند و از والدین به فرد نمی رسند اما احتمال اینکه در آینده و با گذر زمان در وضعیت سلامتی فرد تغییر ایجاد کنند وجود دارد.
همان طور که گفتیم علت این بیماری مشخص نیست. با این حال فاکتورهایی هستند که می توانند احتمال ابتلا به این عارضه نادر را افزایش دهند. از این فاکتورهای پرخطر می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کلانژیوکارسینوما یک بیماری نادر است. سالانه در آمریکا حدود 8 هزار نفر به این بیماری مبتلا می شوند.
از علائم و نشانه های این بیماری می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
هر زمان که علائمی مانند خستگی مداوم، درد شکم و سایر علائمی که در بالا نام بردیم را دارید، تا جایی که درد برایتان غیر قابل تحمل است و همچنین مدت زمان طولانی هم درگیر این درد هستید پیشنهاد می کنیم که سریعا به یک فوق تخصص گوارش مراجعه کنید. پروسه درمانی این بیماری بسیار طولانی است. در نتیجه هر چقدر زودتر اقدام کنید بهتر است.
زمانی که برای معاینه به متخصص مراجعه می کنید پزشک شما علائم و سابقه پزشکی تان را بررسی می کند. همچنین یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. در کنار تمامی این ها آزمایش هایی هم هستند که به تشخیص این بیماری کمک می کنند:
در کنار تمامی این روش های تشخیص بیماری یک روش دیگر هم وجود دارد که به آن بیوپسی گفته می شود. در این متد مقداری از بافت ارگان مورد نظر نمونه برداری می شود. در نهایت هم یک پاتولوژیست این بافت را به منظور پیدا کردن سرطان مورد بررسی قرار می دهد.
روش های درمانی به میزان گسترش سرطان و محل آن بستگی دارد. اکثرا یکی از روش هایی که برای سرطان در مراحل اولیه جواب می دهد جراحی است. اما متاسفانه زمانی که بیماران به پزشک مراجعه می کنند اغلب بیماری آن ها توسعه پیدا کرده و در بخش های زیادی گسترش یافته است. در چنین شرایطی پزشک به سراغ روش های متعددی از جمله پرتودرمانی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و... می رود.
در این بیماری برخی از سلول های سرطانی حاوی پروتئین هستند که جلوی حمله سلول های ایمنی به سلول های بیمار را می گیرند. در ایمونوتراپی پروتئین ها غیر فعال می شوند تا سلول ها بتوانند از بدن محافظت کنند.
پرتو درمانی هم یکی دیگر از شیوه های درمان است. در این متد هدف از بین بردن تومورها با استفاده از پرتوهای قدرتمند است. حتی گاهی اوقات بعد از جراحی هم به منظور از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده از پرتو درمانی کمک گرفته می شود.
شیمی درمانی با استفاده از دارو منجر می شود که توده های سرطانی از بین بروند یا اینکه کوچک تر شوند. کوچک شدن توده های سرطانی کمک می کند تا جراحی راحت تر انجام شود. از طرفی در صورتی که سرطان پیشرفته باشد تنها با استفاده از شیمی درمانی علائم را کمتر می کنند.
دیدیم که این بیماری جز سرطان های نادر است و تنها در افراد مسن شایع می باشد. با این حال اگر که سلول های ویروسی یا التهاب مزمن داشته باشید احتمال بروز بیماری در شما بالا خواهد بود. علاوه بر این ها، برای درمان فرد اغلب ترکیبی از روش های درمانی استفاده می شود. اگر که قصد مراجعه به پزشک را دارید می توانید سوالات زیر را در جلسه معاینه مطرح کنید:
همچنین اگر به دنبال متخصص گوارش هستید می توانید نگاهی به سایت درمانکده بیندازید. درمانکده یک پایگاه اطلاعاتی کامل از پزشکان در حوزه های مختلف است. از بهترین دکتر ارتوپد در تهران گرفته تا متخصص کودکان و...