طراحی لوگو حرفه ای، یکی از اقداماتی است که هر کسب و کاری برای رسیدن به موفقیت باید طی کند. لوگو یک نماد گرافیکی یا نوشتاری است که نمایانگر نام، ماهیت، و ارزش های یک برند است. این نماد می تواند شامل تصویر، نوشته، یا ترکیبی از هر دو باشد و اغلب به عنوان نقطه شروع تعامل بین برند و مشتریان عمل می کند. ما در دنیایی زندگی می کنیم که در هر صنعتی شاهد رشد تعداد زیادی کسب و کار هستیم. پس داشتن یک تصویر برند حرفه ای و ماندگار برای هر کسب و کاری ضرورت دارد. لوگو هم یکی از مهم ترین اجزای هویت بصری یک برند محسوب می شود که نقش مهمی در ایجاد اولین برداشت در ذهن مخاطب را برعهده دارد. به همین دلیل طراحی لوگو باید حرفه ای و اصولی انجام شود.
به چند دلیل طراحی Logo برای همه کسب و کارها اهمیت زیادی دارد که همین موضوع بسیاری از مشاغل را به فکر ایجاد یک لوگو انداخته است. در اینجا هم قصد داریم به دلایلی بپردازیم که نشان می دهد برای شروع کسب و کارتان به لوگوی حرفه ای نیاز دارید.
لوگو اولین چیزی است که مخاطب از یک کسب و کار می بینند. به طوری که حتی قبل از دیدن محصول یا خدمات ابتدا لوگو را مشاهده می کند. با این توصیف می توان خیلی قاطعانه گفت یک طراحی حرفه ای می تواند حس اعتماد، اعتبار و کیفیت را به مخاطب منتقل کند. اگر لوگو تکراری یا ضعیف طراحی شده باشد، مخاطب هیچ واکنشی نسبت به آن نشان نمی دهد.
یکی دیگر از دلایل اهمیت لوگو این است که شخصیت و ارزش های یک برند را به جامعه مصرف نشان می دهد. نکته مهم اینکه، به شکل نمادین و فشرده این کار را انجام می دهد که درک آن برای مخاطبان بسیار ساده است. برای مثال یک لوگوی مینیمالیستی و ساده، نشانه ای از مدرن بودن یک برند است و نشان می دهد کسب و کار، خدمات یا محصولات جدیدی را به بازار عرضه می کند.
حتی رنگی هم که برای لوگو استفاده می شود، می تواند به شکل دیگری هویت برندتان را نشان دهد. فرض کنید برای یک لوگو از رنگ های زنده و فرم پویا استفاده شده باشد؛ در این صورت حس جوانی و خلاقیت را به ذهن مخاطب منتقل می کند.
یکی دیگر از دلایل اهمیت طراحی لوگو، جدا کردن یک برند از سایر رقباست. فرض کنید شما صاحب یک کارخانه تولید رب گوجه فرنگی هستید و برای تولید محصولات خود هم تلاش زیادی کرده اید و با هزینه زیاد برای تبلیغات سعی دارید فروشتان را بیشتر کنید.
در این صورت وقتی مشتریان وارد فروشگاه می شوند، برای پیدا کردن رب گوجه فرنگی تولید برند شما به برند توجه می کنند؛ چون همانطور که می دانید همه قوطی های رب گوجه قرمز رنگ هستند و تشخیص برند مورد نظر برای مصرف کننده کمی دشوار می شود. اما لوگوی حک شده روی محصول تشخیص آن را ساده می کند. از طرف دیگر لوگو در ذهن مخاطب قرار می گیرد و آن را بعدها نیز به خاطر می آورد.
مردم بیشتر از اینکه کلمات را به ذهنشان بسپارند، تصاویر را به کنج حافظه خود می فرستند. وقتی لوگو قابل تشخیص و ساده باشد، بهتر می تواند در ذهن مشتریان جا باز کند. پس اگر دوباره برای خرید از محصولات برندتان تصمیم بگیرند، با کمک لوگو آن را تشخیص می دهند.
یکی از راه های تشخیص محصولات اصل از فیک، توجه به لوگو است. برای مثال برخی از برندها لوگو را به صورت سه بعدی روی بسته بندی یا خود محصول حک می کنند. در حالی که در محصول فیک، لوگو به صورت چاپی و تک بعدی روی محصول قرار می گیرد. بنابراین مصرف کنندگان از این طریق می توانند محصول اصلی را از فیک و تقلبی تشخیص دهند.
برندینگ یک پروسه بسیار گسترده است که بخش های زیادی از جمله فضای آنلاین و آفلاین را شامل می شود. در این بین لوگو در تمامی کمپین های بازاریابی، از شبکه های اجتماعی گرفته تا تبلیغات چاپی بر روی بنر و بیلبوردهای سطح شهر، کاربرد زیادی دارد. با این توصیفات سفارش لوگو و طراحی مناسب آن می تواند به افزایش بازدهی تبلیغات و جذب مشتریان جدید کمک کند.
ویژگی های یک لوگوی موفق عبارتند از:
برای بررسی میزان تاثیر لوگوهای حرفه ای بر روی میزان موفقیت کسب و کار، سعی کردیم با مثال های ملموس را ذکر کنیم. این لوگوها در همان ابتدای راه حرفه ای طراحی شده اند تا توانسته اند به جایگاه امروز برسند.
همان طور که می دانید این لوگو یک سیب گاز زده است که تشخیص آن کار سختی نیست و همه مردم دنیا با آن آشنایی دارند. آنچه این لوگو را خاص و منحصر به فرد می کند، طراحی مینیمال و ساده آن است. از سوی دیگر هم راستا با فلسفه شرکت اپل طراحی شده است و سادگی، نوآوری و زیبایی را به خوبی نشان می دهد. این لوگو حالا نه فقط یک برند محصولات تکنولوژی، بلکه نمادی از سبک زندگی است.
دومین لوگویی که در دنیا تاثیر زیادی از خودش به جا گذاشته، مربوط به شرکت نایک است. در بسیاری از مکان ها و حتی جدیدا بر روی محصولات این برند دیگر خبری از نوشته NIKE نیست و فقط یک خط منحنی ساده را مشاهده می کنید.
با این حال همین خط ساده قدرت زیادی دارد و متناسب با حس حرکت، سرعت و انرژی محصولات نایک طراحی شده است. به نحوی که می تواند ورزش و فعالیت را در ذهن مخاطب تداعی کند.
مک دونالد را هم به خوبی می شناسید و می دانید که این شرکت آمریکایی هم برای لوگو از حرف M طلایی رنگ استفاده کرده است. این لوگو به قدری شناخته شده است که بسیاری از کودکان قبل از یادگیری مهارت خواندن، به راحتی آن را تشخیص می دهند.
دو طاق زرد رنگ در کنار رنگ قرمز پایه، حس گرما و اشتها را در مخاطب تحریک می کند و در افزایش فروش و جذب مشتری نقش مستقیم دارد.
استارباکس در سال 1971 تنها یک فروشگاه کوچک قهوه فروشی بود و شاید آن زمان مؤسسان آن فکرش را هم نمی کردند روزی این برند در دنیا مشهور شود. با این حال تمام تلاششان را کرده بودند تا تجربه ای خاص برای طرفداران قهوه ایجاد کنند.
در همین زمان هم به فکر طراحی لوگو حرفه ای افتادند و یک پری دریایی (سیرن) را در نظر گرفته بودند که همین طرح از افسانه های دریایی الهام می گرفت. جالب این است که در آن زمان، بیشتر فروشگاه های قهوه از لوگوی ساده یا فقط نوشتاری استفاده می کردند. اما استارباکس به فکر استفاده از یک طرح گرافیکی خیلی خاص افتاد تا برای همیشه در ذهن مخاطب ماندگار شود.
یکی از اشتباهات رایج برخی از کسب و کارها این است که تصور می کنند لوگو فقط برای برندهای بزرگ کاربرد دارد. خوشبختانه فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بسیاری از این مشاغل را به اشتباهشان آگاه کرده است و این روزها شاهد قرار گرفتن لوگوها بر روی پروفایل صفحات در شبکه های اجتماعی هستیم.
به طور کلی برندهای بزرگ از قدرت لوگو برای حفظ جایگاه و وفاداری استفاده می کنند، اما برندهای کوچک از لوگو برای ساختن این جایگاه و ایجاد اعتبار بهره می برند. با این توصیف همه کسب و کارها به لوگو نیاز دارند و لوگو نه تنها یک عنصر زیبایی شناسی بلکه جزئی از استراتژی برندینگ و بازاریابی هم محسوب می شود.
برندهای داخلی بزرگ مثل اسنپ، دیوار، کافه بازار، دیجی کالا، آپارات و .... همگی دارای لوگو هستند و در بسیاری از مواقع کاربران شبکه های اجتماعی از طریق لوگو آن ها را می شناسند. به همین دلیل است که گفته می شود سعی کنید در همان ابتدای شروع کسب و کار به فکر طراحی یک لوگوی حرفه ای باشید. چون تغییر هم می تواند باعث واکنش های منفی کاربران و مصرف کنندگان نسبت به یک برند شود.
در زیر به چند نمونه شرکت بزرگ که لوگوهای خود را به مرور تغییر دادند، اشاره کرده ایم:
فراموش نکنید تغییر لوگو حتی برای این شرکت ها هم با چالش های زیادی همراه بوده است. اما برای شرکت های کوچک می تواند ریسک بزرگتری را به دنبال داشته باشد. پس در همان ابتدا به فکر طراحی حرفه ای لوگو باشید.
هیچ یک از برندهایی که در ایران یا در جهان شناخته شده اند، شاید در همان ابتدای مسیر به امروز خودشان فکر نمی کردند و این حجم از ماندگاری، برایشان یک رویای دست نیافتنی بود. با این حال تلاششان را برای طراحی یک لوگوی حرفه ای کرده اند و حالا که به نام و نشانی رسیده اند، لوگو به موفقیت بیشتر آن ها کمک کرده است.
در جدول زیر سعی کرده ایم ویژگی ها و تاثیر لوگو برای برندهای بزرگ و کوچک را با هم مقایسه کنیم:
ویژگی / تأثیر |
برندهای بزرگ |
برندهای کوچک |
شناخت مخاطب |
نماد قدرتمند و شناخته شده |
شناسایی برند در بازار |
نقش در اعتمادسازی |
تقویت اعتبار برند در سطح ملی و حتی جهانی |
ایجاد اعتماد اولیه در ذهن مشتری جدید |
ارتباط با هویت برند |
بازتاب تاریخچه، ارزش ها و جایگاه بازار یک برند |
معرفی شخصیت و هدف برند از ابتدا |
وابستگی به کمپین های بازاریابی |
کمتر؛ لوگو خودش به تنهایی الهام بخش است. |
بسیار زیاد؛ لوگو باید پیام را منتقل کند. |
هزینه طراحی و بازطراحی |
صرف هزینه بالا |
محدود و اقتصادی، گاهی توسط فریلنسر |
تغییر لوگو |
بسیار حساس و پرهزینه |
راحت تر؛ اما نیازمند برنامه ریزی دقیق |
اثر احساسی بر مخاطب |
خاطرات، سبک زندگی و وفاداری را بیدار می کند. |
باید حس اولیه خوبی ایجاد کند. |
نمونه معروف |
نایک، اپل، دیجی کالا |
بسیاری از فروشگاه محلی، استارتاپ نوپا و پیج اینستاگرامی |
طراحی لوگو برای هر کسب و کاری (اعم از کوچک، متوسط و بزرگ) ضرورت دارد. اما لوگو باید در همان ابتدای مسیر، حرفه ای طراحی شود. چون در صورتی که برند بزرگ و مشهور شود، تغییر لوگو (ری بریندینگ) با واکنش منفی بازار مواجه می شود. آرمکده یکی از شرکت های حرفه ای در زمینه طراحی لوگو است که می تواند یک تصویر ماندگار از برندتان را ایجاد کند و خیالتان را از بابت طراحی لوگو حرفه ای برای کسب و کارتان راحت کند.