فرصت امروز: دریافت مالیات برای خرید بیشتر از ۲۵ سکه! این شاید مهمترین خبری بود که بسیاری از خریداران سکه مدت ها منتظرش بودند و دیروز سیدکامل تقوی نژاد، رئیس سازمان امور مالیاتی در نشست خبری اعلام کرد و از معافیت خرید کمتر از ۲۵ سکه و مالیات ۳۵درصدی برای ۱۰۰۰ سکه خبر داد.
در واقع، نشست خبری دیروز رئیس سازمان امور مالیاتی بیشتر تحت الشعاع التهاب بازار سکه، ارز و خودرو بود و تقوی نژاد خبرهای مهمی برای مخاطبانش داشت. او درباره آخرین وضعیت دریافت مالیات از خرید و فروش ارز، سکه و خودرو گفت: اطلاعات خریداران حقیقی ارز در هر میزان از سوی ما دریافت می شود، اما برای اشخاص حقیقی حد آستانه گذاشتیم و بیش از رقم آستانه را تعیین کردیم.
تقوی نژاد درباره مالیات خریداران سکه نیز گفت: جدولی تنظیم کردیم و طبق آن خریداران سکه تا ۲۵ عدد را از مالیات معاف کردیم، اما بیش از این رقم مشمول مالیات می شود.
به گفته وی، در صورت تصویب، کسانی که بیش از هزار سکه بخرند، تا ۳5درصد مشمول پرداخت مالیات می شوند.
رئیس سازمان امور مالیاتی درباره مالیات خودرو نیز گفت: آنچه که ما می خواستیم این است که تمام واردکنندگان خودرو در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ علاوه بر مالیات معمول ۶۰درصد مالیات دیگر نیز پرداخت کنند که پیشنهاد این موارد درخصوص سوداگران ارز، سکه و خودرو در اختیار شورای عالی اقتصاد کشور قرار گرفته است.
رئیس سازمان امور مالیاتی اضافه کرد: در مورد خودرو مشخص نبود که ردیف درآمدی برای مالیات اخذشده مربوط به کدام سازمان است چرا که در بودجه، گمرک به عنوان سازمان اخذکننده مالیات ذکر شده بود که ما در این خصوص به دولت نامه نوشتیم که در صورتی که ما به عنوان سازمان اخذکننده مالیات شناسایی شویم، می توانیم مالیات خودرو را نیز دریافت کنیم.
بدهی مالیاتی میلیاردی یک لحاف دوز
معاون وزیر اقتصاد به سوءاستفاده از کارت های بازرگانی اجاره ای و تشکیل شرکت های صوری نیز اشاره کرد و گفت: در بررسی ها به افراد بعضا فقیری برخوردیم که بدهی های کلان مالیاتی دارند. این افراد با تشکیل شرکت صوری توسط سودجویان یا اجاره کارت بازرگانی مورد سوءاستفاده قرار گرفته بودند.
او در توضیح این مطلب از بدهی مالیاتی میلیاردی یک لحاف دوز خبر داد و گفت: به عنوان مثال، یک لحاف دوز ۳۰ میلیارد تومان بدهی مالیاتی داشت.
به گفته وی، همچنین ۶۰۰۰ مودی از کارت بازرگانی غیر استفاده می کردند و حتی در موردی یکی از مودیان با پرداخت تنها ۳ میلیون تومان به شخصی از شناسنامه وی برای واردات استفاده کرده بود که در مورد شناسایی کارت های بازرگانی ۵ هزار میلیارد تومان مالیات شناسایی شد.
رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه پدیده تشکیل شرکت های صوری یکی از مسائل مهم کشور در حوزه مالیات است، گفت: بیش از ۶۰۰۰ مورد شرکت صوری تشخیص داده شده است که ۴۰۰۰ شرکت مورد شناسایی نهایی قرار گرفته و در لیست سیاه سازمان امور مالیاتی قرار گرفته اند و اگر کسانی با این افراد معامله انجام دهند قطعا متضرر می شوند.
تقوی نژاد با هشدار به سوءاستفاده کنندگان ادامه داد: عواقب تشکیل این شرکت ها ناگوار است، چراکه علاوه بر مجازات مالی، مشمول جرایم کیفری نیز می شود. این افراد باید بدانند که از طریق سامانه ها اطلاعاتی به ما می رسد که شناسایی این افراد را ممکن می کند. در همین پرونده ۸۸۰ میلیارد تومان موجودی بانکی با تراکنش ها تطابق یافت و مودی واقعی مالیاتی شناسایی شد.
۳۶ هزار میلیارد تومان مالیات تا پایان مردادماه
رئیس سازمان امور مالیاتی همچنین از وصول ۳۶هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان مالیات در پنج ماهه نخست امسال خبر داد و گفت: تا پایان مردادماه برای ۲۲ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی برگ تشخیص صادر شده است.
رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مالکان خانه های خالی و سازندگان ملک نیز باید مالیات بدهند، تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی مکلف است که سامانه املاک را تهیه کرده و اطلاعات مربوط به منازل مسکونی خالی را در اختیار ما قرار دهد که تاکنون این کار انجام نشده است. آنچه که ما شنیده ایم وزیر راه اعلام کرده که این کار از عهده وزارت راه و شهرسازی خارج است و پیشنهاد داده که به شهرداری ها واگذار شود و مالیات این منازل نیز توسط خود شهرداری ها اخذ شود.
به گفته تقوی نژاد افرادی که در حوزه مسکن سرمایه گذاری می کنند و به نوعی در ساخت و ساز دست دارند، باید مانند صنعت همان ۲۵درصد مالیات را پرداخت کنند.
تقوی نژاد همچنین درباره اخذ مالیات از سپرده های بانکی نیز تصریح کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا از سپرده های بانکی مالیات اخذ می شود و ما نیز به دنبال این هستیم که اگر دولت این موضوع را بپذیرد از سپرده های بانکی از طریق اطلاعاتی که از بانک مرکزی دریافت می کنیم مالیات اخذ کنیم.
وی افزود: در حال حاضر تمامی اطلاعات مربوط به تسهیلات بانک ها در اختیار ما قرار دارد و اطلاعات مربوط به سپرده ها و گردش مالی به جز یک بانک و یک موسسه که در آستانه ادغام قرار دارند در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته که پس از تجمیع بانک مرکزی آن ها را به ما ارائه کند که فکر می کنم طی همین ماه این کار اجرایی شود.
رئیس سازمان امور مالیاتی اضافه کرد: از سوی دیگر هر شخص حقیقی که بیش از ۵ هزار دلار خرید و فروش ارز داشته باشد، اطلاعاتش در اختیار ما قرار می گیرد و باید برای آن مالیات پرداخت کند.
مالیات، سکه را گران می کند یا ارزان؟
در همین حال و با خبر رئیس سازمان امور مالیاتی درباره دریافت مالیات برای خرید بیش از ۲۵ سکه، عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر گفت: این اقدام حباب قیمت سکه را می شکند و عدالت برای خرید آن برقرار می شود.
محمد کشتی آرای درباره تاثیرگذاری این تصمیم بر بازار سکه به ایسنا، گفت: این اقدام می تواند حباب قیمت سکه را بشکند و ارزانی آن را در پی داشته باشد، چراکه دیگر کسی نمی تواند با پول های بادآورده تعداد زیادی سکه بخرد و با قیمت و بازار آن بازی کند.
او ادامه داد: گرچه تصمیمات اتخاذشده در شرایط اصلاح وضعیت اقتصادی که امروز نیز در آن قرار داریم ممکن است تلاش برای سعی و خطا کردن روش ها و راهکارهای گوناگون باشد اما باید منتظر باشیم و ببینیم که تاثیر واقعی این اقدام که البته پیش از این نیز اعلام شده بود بر بازار سکه چیست؟
کشتی آرای گفت: آنچه مسلم است اینکه عدالت در بازار سکه رعایت می شود و همه مردم می توانند به عنوان متقاضی در این بازار اقدام به خرید و فروش کنند، چراکه دیگر کسی نمی تواند ۳۵ هزار سکه بخرد و به کس دیگری حتی یک سکه هم نرسد. البته از سوی دیگر نیز با توجه به شفاف شدن خرید و فروش معاملات در بازار سکه می تواند تاثیر مثبتی روی این حوزه بگذارد و امیدوار باشیم که قیمت سکه با این سیاستگذاری متعادل شود.