تا همین چند هفته قبل بخش بزرگی از بازار درباره زمان کاهش نرخ بهره آمریکا بحث می‌کرد. امروز تصویر کاملاً تغییر کرده است. تازه‌ترین نظرسنجی رویترز نشان می‌دهد ۸۵ درصد اقتصاددانان انتظار دارند فدرال رزرو در نشست ۱۵ و ۱۶ سپتامبر نرخ بهره را ۰.۲۵ واحد درصد افزایش دهد و به محدوده ۳.۷۵ تا ۴ درصد برساند.

این تغییر بسیار سریع پس از انتشار داده‌های تورمی قوی‌تر از انتظار رخ داده است. بیش از نیمی از اقتصاددانانی که درباره مسیر بعدی پاسخ داده‌اند، دست‌کم یک افزایش دیگر تا پایان مارس ۲۰۲۷ را نیز پیش‌بینی می‌کنند. بازار قراردادهای آتی نیز احتمال افزایش نرخ در همین هفته را نزدیک ۹۰ درصد قیمت‌گذاری کرده است. نفت بالای ۱۰۰ دلار و رشد انتظارات تورمی از عوامل اصلی این تغییر هستند.

برای ایران، اثر این تحول از خودِ نرخ بهره آمریکا وسیع‌تر است. نرخ بالاتر می‌تواند دلار را تقویت کند، هزینه تأمین مالی جهانی را بالا ببرد، بر قیمت فلزات و کالاهای پایه فشار وارد کند و جریان سرمایه به بازارهای پرریسک را کاهش دهد. برای شرکتی که تجهیزات وارد می‌کند یا قیمت محصولاتش به دلار و بازار جهانی وابسته است، این تغییر مستقیماً وارد بودجه می‌شود.

اقدام امروز: در بودجه ارزی سه‌ماهه آینده، دیگر سناریوی «کاهش سریع نرخ بهره آمریکا» را سناریوی پایه قرار ندهید. سناریوی نرخ بالاتر، دلار قوی‌تر و تأمین مالی گران‌تر باید وارد محاسبات قیمت تمام‌شده و سرمایه در گردش شود.