فرصت امروز: تقریبا روزی نیست که خبر جدیدی در خصوص فناوری بلاک چین و کاربرد آن در نظام بانکی به گوش نرسد؛ چنانچه بسیاری از مدیران بانکی، فناوری بلاک چین را عاملی برای تحول نظام مالی می دانند و معتقدند که موفقیت آینده صنعت بانکداری در گروی استفاده از این فناوری است. براساس تعاریفی که از این فناوری ارائه شده، بلاک چین یک پایگاه داده توزیع شده است که به عنوان یک دفتر اطلاعاتی توزیع شده شناخته می شود. ویژگی این پایگاه داده آن است که نیازی به واسطه مرکزی نداشته و کاربر مجبور نیست به هیچ موسسه ای اعتماد کند. در واقع، این پایگاه داده، متعلق به هیچ فرد یا سازمانی نیست. این سیستم شبیه به یک دفتر حسابداری در دنیای واقعی است که حسابدار شرکت می تواند مانده حساب ها و هر تراکنشی که تا به حال انجام شده را در آن مشاهده کند. با این حال، از آنجا که بلاک چین هایی مانند بیت کوین و اتریوم عمومی هستند، هر کاربری می تواند داده های تراکنشی را مشاهده کند.
به بیان بهتر، هر جا برای ایجاد اعتماد بین افراد به شخص سومی نیاز باشد که بتواند با تجمیع انحصاری اختیار، قدرت و اطلاعات، مشکل اعتماد افراد به یکدیگر را رفع کند، بلاک چین راه حلی برای آن است. مثال متداول این موضوع، نظام بانکی و سیستم نقل و انتقالات مالی است. در سیستم سنتی، بانک ها به عنوان شخص سوم مورد اعتماد، نقش واسطه تبادلات مالی را بازی می کنند؛ نقشی که می توان آن را به بلاک چین واگذار کرد.
در این میان و تا چندی دیگر، هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت با موضوع انقلاب بلاک چین در ایران برگزار می شود. این همایش مجالی برای بحث و تبادل نظر در خصوص آخرین تحولات صنعت بانکداری الکترونیک با ابزار بلاک چین است؛ همچنین فناوری زنجیره بلوک و دفاتر توزیع شده، رمزارزها، سامانه های پرداخت جایگزین، فناوری های مالی، پرداخت و بانکداری باز، تقلب، پولشویی، کلاه برداری و روش های مقابله با آن و تحول دیجیتال از دیگر محورهای هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک است که در دهه نخست بهمن ماه امسال و در مرکز همایش های برج میلاد برگزار می شود.
در همین ارتباط، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به برگزاری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک، گفت که تغییر زیرساخت های بانکی ایران با استفاده از فناوری بلاک چین می تواند نظام بانکی ایران را متحول کند.
به گفته وزیر ارتباطات، هشتمین همایش بانکداری الکترونیک با محور انقلاب بلاک چین و با توجه به گفت وگوی کارشناسان ارشد نظام فناوری، مالی و بانکی کشور می تواند تا در ایجاد موقعیت هم افزایی برای تحقق تحول در نظام بانکداری با استفاده از بلاک چین و بررسی دیدگاه ها موقعیت مناسبی را فراهم کند.
آذری جهرمی درباره به کارگیری فناوری بلاک چین در نظام اقتصادی و بانکی دنیا، گفت: نظام اقتصادی و مالی دنیا با استفاده از فناوری های نوین و کارآمد از جمله بلاک چین دچار تغییر و تحولاتی شده است و مسئولان نظام اقتصادی و مالی ایران نیز باید بلاک چین را به عنوان تکنولوژی و پروتکلی با نکات مثبت و در عین حال دارای تهدیداتی ناشی از تغییر بررسی و از آن استفاده کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه در مقابل بلاک چین بازگشت به عقب معنا ندارد، ادامه داد: بدون شک فناوری بلاک چین در چند سال آینده تحولاتی عظیم و زیرساختی در پیکره ارتباطات و نظام مالی و اقتصادی، اینترنت اشیاء و سایر حوزه ها ایجاد خواهد کرد و باید برای همگام شدن با این فناوری ساختارهای کشور با تغییرات منطبق شود که در غیر این صورت در حوزه فناوری عقب ماندگی خواهیم داشت.
آذری جهرمی گفت: یکی از مسائل مهم تحول نظام های پرداخت جهان و ایران، گسترش و استفاده از ارزهای رمزنگار است که همین مسئله توجه بانک مرکزی و نظام بانکی کشور را به خود جلب کرده و دستاورد آن پیشرفت و مطالعات مناسب است؛ باید بدانیم که بیت کوین همه کارکرد رمزارزها و فناوری بلاک چین نیست و باید موضوع ارزهای رمزنگار و بلاک چین را به صورت جدی پیگیری کنیم.
وزیر ارتباطات درخصوص تحول نظام بانکی نیز بیان کرد: نظام بانکداری الکترونیکی کشور ما تا به امروز براساس خدمات ابری بوده و تغییر زیرساخت های بانکی ما با استفاده از فناوری بلاک چین و کاربردهای متعدد و بی نظیر آن می تواند نظام بانکداری ایران را متحول کند و با استفاده از زیرساخت های نوین به سوی بانکداری دیجیتال گام برداشت.
کشورها ارز دیجیتالی ایجاد کنند
با این همه، سیاستگذاری در این زمینه برعهده بانک های مرکزی است و باید دید که بانک مرکزی ایران چه سیاستی در زمینه فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتالی در کشور پی می گیرد. همین چند روز قبل بود که کریستین لاگارد رئیس صندوق بین المللی پول در کنفرانس فین تک سنگاپور 2018، کشورها را به ایجاد ارزهای مجازی و دیجیتالی تشویق کرد.
رئیس صندوق بین المللی پول در کنفرانس فین تک سنگاپور 2018 اعلام کرد کشورها می توانند با حمایت بانک های مرکزی خود ارزهای مجازی و یا دیجیتالی ایجاد کنند.
به گزارش ایرنا، کریستین لاگارد روز چهارشنبه گذشته در سومین کنفرانس و جشنواره فین تک سنگاپور که همزمان با سی و سومین اجلاس بین المللی سران اتحادیه جنوب شرق آسیا « آسه آن» در این کشور برگزار شد، گفت که کشورها می توانند با ایجاد پول های دیجیتالی ویژه خود و تدوین قوانین و سیستم مالی مرتبط با آن، تقلب و پولشویی این نوع پول ها را کاهش بدهند.
«لاگارد» که در راس یک هیات عالی رتبه از صندوق بین المللی پول در اجلاس سالانه آسه آن و کنفرانس و نمایشگاه فین تک سنگاپور 2018 شرکت کرده بود، در جمع رهبران کشورهای جهان افزود: بانک های مرکزی کشورها با توجه به گسترش پول های دیجیتالی در جهان و خطرات ناشی از بی ثباتی این نوع ارزها باید برای کاهش این تهدیدات تلاش کنند.
به گفته لاگارد، بانک های مرکزی به پردازش معاملات می پردازند درحالی که تامین کننده های بخش های خصوصی عمدتا خدمات نوآورانه به مشتریان خود ارائه می دهند.
وی افزود: پرداخت سریع، امن و ارزان به صورت نیمه ناشناس از مزیت های ارزهای دیجیتالی است .
نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز در کنفرانس فین تک در سخنانی با اشاره به پیشرفت های هند در زمینه فناوری نو، از کشورهای جنوب شرق آسیا خواست تا سرمایه گذاری های خود را در هند افزایش دهند.
وی تاکید کرد هند از فناوری های مالی مرتبط با فین تک در سیستم های مالی پولی خود استفاده می کند .
مودی گفت هند با بیش از 1.3 میلیارد جمعیت بهترین مقصد برای فعالیت شرکت های فناوری است.
گزارش رسانه های مختلف حاکی است احتمالا پیشنهاد صندوق بین المللی پول توسط بسیاری از اپراتورهای ارز خارجی دیجیتال مورد توجه قرار گیرد زیرا بخش قابل توجهی از معاملات مالی در شرایط کنونی در جهان خارج از جریان اصلی سیستم های مالی و پولی در جریان است. برخی از رسانه های دیگر نیز معتقدند دخالت بانک مرکزی می تواند مقررات سنگینی را تحمیل کند که باعث کند شدن معاملات مالی و افزایش هزینه ها می شود.