بازار سهام روز گذشته باوجود شرایط بیاثری که در شاخص کل تجربه کرد اما با تحرک خوب حقوقیها در سهمهای مهم و تاثیرگذار روبهرو بود. در گروه خودرو پس از اصلاح و ریزش چند روز گذشته سهمهای مهم گروه، سایپا با حمایت حقوقی به صف خرید رسید و توانست نوسان خوبی را نصیب سهامداران خود کند. البته سهم خودرو که سهمی تاثیرگذار در این گروه است با وجود نزدیک شدن به منطقه حمایتی مهم هنوز نتوانسته است از پتانسیل کافی برای بازگشت برخوردار شود.
علاوه بر گروه خودرو در گروه معدنی هم شاهد تحرک خوب نقدینگی بودیم. این تحرک بیش از هر چیز تحت تاثیر قیمتهای جهانی محصولات معدنی صورت گرفت. شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز با افزایش 12 واحدی به رقم 78هزار و 281 واحد رسید.
شاخص کل هموزن نیز با رشد 37 واحدی عدد 13هزار و 459 واحد را تجربه کرد. شاخص سهام آزاد شناور اما با 60 واحد افزایش به رقم 87هزار و 288 واحد رسید. شاخص بازار اول نیز در حالی با کاهش 14 واحدی عدد 54هزار و 825 واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با 169 واحد افزایش به رقم 170هزار و 928 واحد دست یافت. دیروز همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) با رشد یک واحدی به عدد 794 واحد دست یافت.
نمادهای تاثیرگذار
معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت صنعتی و معدنی چادرملو با 75 واحد، گروه سایپا با 59 واحد و سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با 19 واحد افزایش، بالاترین تاثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت گروه مدیریت سرمایهگذاری امید با 53 واحد، سرمایهگذاری گروه توسعه ملی با 37 واحد و بانک ملت با 22واحد کاهش، بالاترین تاثیر منفی را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات هم به بیش از 248میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن یکمیلیارد و 37میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 77هزار و 798 نوبت دادوستد بود.
نمادهایی که بسته شدند
این تحولات در بازار در حالی است که قرار گرفتن در فصل مجامع تعداد سهمهایی را که بسته میشوند افزایش داده است. بر این اساس طی معاملات دیروز، نماد معاملاتی شرکتهای معدنی و صنعتی چادرملو، حق تقدم خرید سهام بیمه ملت، حق تقدم خرید سهام ایران یاسا تایر و رابر، بیمه دانا، فنرسازی خاور، سرمایهگذاری گروه صنایع بهشهر ایران، سیمان هگمتان، سیمان کردستان، سیمان فارس و خوزستان، حملونقل بینالمللی خلیج فارس، اوراق گواهی سپرده عام بانک گردشگری، از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای هنکل پاکوش، کارخانه فارسیت درود، حق تقدم خرید سهام صنایع لاستیکی سهند متوقف شدند. از سوی دیگر در نماد معاملاتی حق تقدم بانک آینده اندکی کمتر از 160میلیون برگه حق تقدم به ارزش بیش از 1.5میلیارد تومان توسط سهامدار عمده حقوقی به کدهای درون گروهی جابهجا شد. در نماد معاملاتی ایرانخودرو نیز دیروز 12میلیون سهم به ارزش کمتر از 4هزار میلیارد تومان کد به کد شد. نماد معاملاتی گسترش صنایع انرژی آذرآب نیز دیروز از سوی سهامدار عمده خود با کد به کد شدن 8میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد تومان روبهرو بود. همچنین 5میلیون سهم پتروشیمی مبین به ارزش بیش از 2میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد.
رفتار بازار هیجانی است
حسن خضوعی، کارشناس سرمایهگذاری شرکت کاتوز آرمان پارس درباره اصلاح شاخص کل در دو هفته گذشته گفت: اتفاق خاصی در کشور ما نیفتاده است. بورس کشور در زمستان سال گذشته تحت تاثیر خبرهایی که از مذاکرات هستهای رسید روندی رو به رشد را تجربه کرد و در حال حاضر هم که آن دستاوردها از سوی برخی گروهها زیر سوال رفته، هیجان ناشی از آن خبرها در حال فروکش کردن است. هنوز اتفاق خاصی در جنبه واقعی اقتصاد ما نیفتاده است.
وی افزود: هم رشدی که از زمستان سال گذشته آغاز شد هیجان بود و هم ریزش فعلی هیجان است. برای ایجاد یک رشد باثبات در بازار سرمایه باید اتفاق مهمی در اقتصاد کشور بیفتد و رکود فعلی را تحت تاثیر قرار دهد. کاهش نرخ سود بانکی تنها یکی از اتفاقاتی است که میتواند صعود پایدار بورس را تضمین کند. کاهش نرخ سود بانکی میتواند نقدینگی را به سمت بازار سرمایه بکشاند اما همین موضوع هم میتواند موجب ایجاد حباب در قیمت سهمها شود.
خضوعی تاکید کرد: صعود منطقی شاخص کل به این معنا است که به معنای واقعی تولید در کشور صورت بگیرد و اقتصاد از این رکود فاصله بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اصلاح فعلی شاخص کل میتواند به خاطر انتشار گزارشهای شرکتها و برگزاری مجامع باشد؟ گفت: چنین ارتباطی میان شاخص کل و فصل مجامع وجود ندارد. مثلا در سال گذشته فصل مجامع بازار سرمایه هم پربازده بود و هم پر معامله.
وی در مورد سمت و سوی شاخص کل در ماههای آینده گفت: پاسخ به این پرسش سخت و دشوار است چون عوامل بسیار مهمی در اینباره تاثیرگذار هستند که هنوز قطعیت آنها معلوم نیست. از یک طرف موضوع کاهش نرخ سود بانکی مطرح است و از طرف دیگر تحولات سیاسی که میتواند بر سرنوشت بازار تاثیر بگذارد.
خضوعی اظهار کرد: سال 95 سال آخر دولت روحانی است، بنابراین انتظار این است که دولت تحت هر شرایطی با استفاده از برنامههای کوتاهمدت بازار سرمایه را مثبت نگه دارد. این برنامهها میتواند در بخشهایی مثل معافیتهای مالیاتی شرکتها یا نظایر آن باشد، بنابراین انتظار میرود که سال 95 در بازار سهام سال رو به رشدی باشد.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]