هر چند مدت زمان زیادی از آغاز به کار مجلس دهم نمیگذرد، اما در همین مدت کوتاه اتاق بازرگانی تلاشهایی را انجام داده تا بتواند تعامل و ارتباط خوب و مثمر ثمری را با مجلس برقرار کند. در همین رابطه چند روز پیش رئیس اتاق بازرگانی از مجلس خواست چارهای بیندیشد تا فضا، فضای کار باشد و مسائل و ارتباطات شخصی افراد کمتر مطرح شود.
این در حالی است که به گفته اعضای اتاقهای بازرگانی اگر مجلس و اتاق بازرگانی با هم همکاری خوبی داشته باشند و تجارب خود را با یکدیگر تبادل کنند، میتوانند بسیاری از مشکلات را از پیش پای امور اجرایی کشور بردارند و شاهد حرکت خوبی در فعالیتهای اقتصادی کشور باشیم و از رکود فعلی خارج شویم.
در عین حال برخی از اعضای اتاقهای بازرگانی بر این باورند که نتیجه بخش بودن این تعامل شروطی دارد که کارشناسی دقیق از سوی اتاق بازرگانی و استفاده از افراد صاحبنظر برای حل مشکلات و پذیرفتن این موضوع از سوی مجلس که بهترین کمک برای کشور و فعالیتهای اقتصادی میتواند بخش خصوصی باشد، از جمله این شروط است.
«فرصت امروز» در این گزارش چگونگی تعامل اتاق بازرگانی و مجلس دهم را مورد بررسی قرار داده است.
***
حمیدرضا صالحی:
تعامل مجلس و اتاق منجر به خروج از رکود میشود
حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران معتقد است که اگر مجلس و اتاق بازرگانی با هم همکاری خوبی داشته باشند و تجارب خود را با یکدیگر تبادل کنند، میتوانیم بسیاری از مشکلات را از پیش پای امور اجرایی کشور برداریم و شاهد حرکت خوبی در فعالیتهای اقتصادی کشور باشیم و از رکود فعلی خارج شویم.
از زمان آغاز به کار مجلس دهم، اتاق بازرگانی تلاشهایی را انجام داده تا تعاملاتی را با نمایندگان داشته باشد. به نظر شما تعامل میان اتاق بازرگانی و مجلس چه نتایجی را میتواند به دنبال داشته باشد؟
مجلس شورای اسلامی و اتاق بازرگانی در قانونگذاری میتوانند از تجربیات یکدیگر استفاده کنند، بهخصوص اینکه اعضای اتاق بازرگانی از فعالان عرصه صنعت و کشاورزی و بازرگانی هستند و ارتباط فعالان بخش خصوصی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتواند کمک بسیار خوبی برای روند بهتر امور قانونگذاری در مجلس باشد.
همانطور که در قانون بهبود محیط کسبوکار به صراحت به نقش اتاقهای بازرگانی و تشکلهای بخش خصوصی در قانونگذاری و نظارت بر قانون اشاره شده است و به نوعی تصویب هیچ قانونی را بدون حضور بخش خصوصی قبول ندارند و بر این موضوع تأکید شده است که باید بخش خصوصی در قانونگذاری مجلس حضور داشته باشد.
همانطور که میدانید یکی از وظایف اصلی مجلس، نظارت بر اجرای قوانین است. اتاق بازرگانی در این زمینه چه کمکها و مشاورههایی را میتواند به مجلس ارائه بدهد؟
بخش خصوصی میتواند در کنار مجلس نظارهگر اجرای قوانینی باشد که تاکنون به تصویب رسیده است. در واقع مجلس شورای اسلامی میتواند پایشگری قوانین را به تشکلها و اتاق بازرگانی بسپارد و به نظر من اگر چنین اتفاقی رخ دهد و شاهد یک همکاری و کار مشترک حساب شده و تعریف شدهای باشیم، شاهد تصویب قوانین بسیار خوبی در حوزه مجلس خواهیم بود.
به نظر شما پتانسیل همدلی و همراهی با بخش خصوصی و اتاق بازرگانی تا چه اندازه در مجلس دهم وجود دارد؟
مجلس دهم به لحاظ کارشناسی و نیروهای زبده و جوانی که دارد، میتواند یک پتانسیل قوی باشد برای نزدیک شدن بیشتر مجلس و اتاق بازرگانی و رسیدن به یک مفهوم مشترک در امور اقتصادی و امور جاری کشور. این موضوع یک مزیت است که حادث شده و میتواند در همکاری مجلس و دولت و بخش خصوصی مهم باشد.
ما باید در کشورمان مثلث دولت، مجلس و بخش خصوصی را تقویت کنیم تا بتوانیم هم مشکلات را شناسایی کنیم و برای مشکلات راهحل ارائه بدهیم و از طرفی بتوانیم ناظر خوبی برای اجرای قوانین باشیم. لذا به این ترتیب اگر این سه رأس مثلث با هم همکاری خوبی داشته باشند و تجارب خود را با یکدیگر تبادل کنند، میتوانیم بسیاری از مشکلات را از پیش پای امور اجرایی کشور برداریم و شاهد حرکت خوبی در فعالیتهای اقتصادی کشور باشیم که از رکود فعلی خارج شویم، زیرا عمده کار ما عبور از رکود است.
***
محمود تولایی:
اعضای اتاق مشکلات تولید را به مجلس منعکس میکنند
محمود تولایی، رئیس اتاق بازرگانی کاشان معتقد است که در حال حاضر بخش تولید وضعیت خوبی ندارد و رؤسا و اعضای اتاقهای بازرگانی میتوانند مشکلات و چالشهای موجود در بخش تولید را به نمایندگان مجلس منتقل کنند و در نهایت این تعامل و ارتباط منجر به تصویب قوانینی شود که بتواند معضلات و مشکلات موجود در بخش تولید را رفع کند.
با توجه به تغییراتی که در مجلس دهم نسبت به مجلس نهم به وجود آمده است، ارتباط تنگاتنگ میان پارلمان بخش خصوصی و قوه مقننه را تا چه اندازه مثبت ارزیابی میکنید؟
از آنجا که یکی از انتظارات اولیه از مجلس دهم، این است که اقدامات جدی در مورد موضوعات اقتصادی داشته باشد، انتظار طبیعی این است که نمایندگان جمعبندی مشخصی در خصوص مسایل اقتصادی داشته باشند. البته این جمعبندی باید با استفاده از نظرات و دیدگاههای بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی انجام شود تا مثمر ثمر باشد.
واقعیت این است که در حال حاضر بخش تولید کشورمان وضعیت خوبی ندارد و قاعدتا رؤسا و اعضای اتاقهای بازرگانی که برخی از آنان خود صنعتگر و تولیدکننده هستند، میتوانند مشکلات و چالشهای موجود در بخش تولید را به نمایندگان مجلس منتقل کنند و در نهایت این تعامل و ارتباط منجر به تصویب قوانینی شود که بتواند معضلات و مشکلات موجود در بخش تولید را رفع کند.
همچنین نظر فعالان اقتصادی و بخش خصوصی این است که در سالهای گذشته قوانینی در مجلس مصوب شده است که سنخیت و تناسبی با شرایط فعلی اقتصاد ندارد و از همین رو مشکلاتی را ایجاد کرده است، بنابراین باید مورد اصلاح و بازنگری قرار بگیرد. البته اعضای اتاق بازرگانی میتوانند خود یک دستهبندی از این قوانین داشته باشند و آن را در اختیار نمایندگان مجلس قرار دهند تا بررسیهای لازم را انجام دهند.
همانطور که میدانید در کشور ما قوانین متعدد و دست و پاگیری وجود دارد که موانع جدی را بر سر راه فعالان اقتصادی میگذارد. به زعم شما تعامل و ارتباط مؤثر و تنگاتنگ میان اتاق بازرگانی میتواند منجر به حذف یا اصلاح این قوانین شود؟
در حالی که ما در کشورمان با تراکم و تعدد بسیار زیاد قوانین مواجه هستیم، در سایر کشورها به هیچ عنوان چنین وضعیتی وجود ندارد. در چنین شرایطی که تغییراتی در مجلس دهم نسبت به مجلس نهم به وجود آمده است، این امیدواری در میان فعالان اقتصادی وجود دارد که قوانین دست و پاگیر کسبوکار را به نمایندگان مجلس منتقل کنند و با برشمردن مشکلاتی که این قوانین برای آنها به وجود آورده است، وکلای مردم را قانع کنند که نسبت به حذف یا اصلاح این قوانین اقدام کنند.
به نظر شما در فضای مجلس دهم تا چه اندازه پتانسیل و ظرفیت برای تعامل و ارتباط تنگاتنگ با اتاق بازرگانی وجود دارد؟
البته هنوز برای قضاوت در مورد این موضوع زود است، اما در مجموع به نظر میرسد با توجه به تغییراتی که در بدنه و ترکیب مجلس دهم نسبت به مجلس نهم به وجود آمده است، بتوان امیدوار بود که نمایندگان دوره فعلی مجلس تمایل بیشتری برای این تعامل و ارتباط با فعالان بخش خصوصی داشته باشند.
***
محمود نجفی سهی:
تعامل مجلس و اتاق بازرگانی میتواند بسیار سازنده باشد
محمود نجفی سهی، نایب رئیس اتاق بازرگانی سمنان معتقد است که تعامل مجلس و اتاق بازرگانی میتواند بسیار سازنده باشد زیرا اتاق بازرگانی و سایر تشکلها کاملاً به مشکلات بخش خصوصی آشنا هستند و میتوانند برای رفع این مشکلات به مجلس راه حل ارائه بدهند.
با توجه به تلاشهایی که اتاق بازرگانی ایران برای برقراری تعامل با مجلس دهم داشته است، این تعامل چقدر میتواند کمک کند و موجب شود که قوانین دست و پاگیر و زائد موجود در فضای کسبوکار بازنگری و اصلاح شود؟
این تعامل میتواند بسیار سازنده باشد زیرا اتاق بازرگانی و سایر تشکلها کاملاً به مشکلات بخش خصوصی آشنا هستند و مسئولان آنها میتوانند برای رفع این مشکلات راه حل ارائه بدهند. در نتیجه این تعامل میتواند بسیار مثبت باشد؛ البته دو شرط اساسی دارد، یک شرط این است که اتاق بازرگانی با دست پرتر و کار کارشناسی دقیقتری در این تعاملات حضور پیدا کند و از افراد صاحبنظری استفاده کند که بخواهند برای مشکلات راه حلی را پیدا کنند.
از سوی دیگر مجلس باید این موضوع را بپذیرد که بهترین کمک برای کشور و فعالیتهای اقتصادی میتواند بخش خصوصی باشد. در عین حال اتاق بازرگانی و مجلس به دور از برخی نگرشها باید به موضوعات نگاه کنند و به این نقطه برسند که بخش خصوصی همان منافعی را دارد که مجلس دارد و مجلس همان منافعی را دارد که دولت دارد و مجموع اینها به دنبال همان منافعی هستند که منافع کشور به حساب میآید.
گلایهای که همواره بخش خصوصی دارد این موضوع است که قوانین دست و پاگیری در مباحث مربوط به کسبوکار وجود دارد که باید حذف شود یا مورد اصلاح قرار بگیرد. به نظر شما تعامل بین مجلس دهم و اتاق بازرگانی چگونه میتواند منجر به این موضوع شود؟
ما نباید قوانین را تکه تکه اصلاح کنیم، باید در کشور ما یک فرصت ایجاد شود و کل قوانینی که به فعالیتهای اقتصادی مربوط میشود، مورد بازنگری قرار بگیرد، زیرا مدت زمان زیادی از عمر برخی قوانین میگذرد و در مقطع زمانی دیگری نوشته شده است و در زمان تهیه و تصویب این قوانین، شرایط اقتصادی و روابط بینالمللی دیگری وجود داشته است و باید عزم راسخی در کل حاکمیت برای اصلاح و بازنگری این قوانین به وجود بیاید.
امروز با شرایط اقتصادی جهان و آنچه ما میخواهیم سرمایهگذاران خارجی را جذب کنیم و به دنبال این هستیم که ارتباطات اقتصادی خود را با دنیا توسعه دهیم و از تک محصولی خارج شویم و صادرات خود را از نفت و گاز به محصولات صنعتی معطوف کنیم و بودجه خود را بر مبنای مالیات قرار دهیم تمام اینها عواملی است که ایجاب میکند قوانین ما مورد بازنگری کامل قرار بگیرد. البته منظور من این نیست که تمام قوانین مورد بازنگری قرار بگیرد بلکه باید مطالعه جامعی انجام شود و قوانینی که با شرایط امروز همخوانی ندارد، بدون هیچ کوتاهی مورد بازنگری قرار بگیرد.
این پتانسیل در مجلس دهم وجود دارد که همدلی و همراهی لازم را با بخش خصوصی و اتاق بازرگانی داشته باشد؟
خوشبختانه در دو دوره گذشته تقریبا به سمت و سوی مثبتی رفتهایم؛ در مورد این موضوع که تعامل بین مجلس و اتاق بازرگانی توسعه پیدا میکند، در کمیسیونهای اقتصادی مجلس و کارگروههای مرکز پژوهشهای مجلس اتاق بازرگانی حضور دائمی داشته باشد و اینگونه نباشد که مجلس در تعامل با اتاق بازرگانی به طور موردی عمل کند.
ارتباط با نویسنده: [email protected]