دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Mon, 29 Apr(4) 2024 /
           
فرصت امروز

جذب سرمایه انسانی

7 سال پیش ( 1395/11/9 )
پدیدآورنده : دکتر رامبد باران دوست  

جذب مهم ترین فرآیند از مجموعه فعالیت های مدیریت منابع انسانی است که می تواند سرآغاز همه مشکلات سازمان نیز محسوب شود، چرا که اصولا مشکلات سازمان ریشه در مسائل انسانی دارد؛ یا وجود فردی نامناسب موجب بروز مشکل شده یا رفتار نامناسب فرد موجب بروز مشکل می شود، یا ناتوانی در حل مسائل موجب بروز مشکلات سازمانی می شود.

از این رو تمامی مشکلات سازمان و قبل از آن که مسائل مالی، بازاریابی، فروش، تولید و... باشد، مسائلی در حوزه مدیریت منابع انسانی است و در اختیار داشتن / نداشتن نیروی مناسب می تواند حل کننده مسائل و مشکلات شود.

ضمن آنکه عدم جذب نیروی مناسب یعنی جذب نیروی کم کارآمد یا نامناسب که در هر حال تشخیص ناکارآمد و نامناسب بودن فرد تازه وارد به سازمان اگر در مرحله جذب صورت نپذیرد، در مراحل بعد بسیار گران، پرهزینه و خسارت زا است که حتی جبران این تشخیص نیز همراه هزینه و درد در سازمان است. در ساده ترین حالت، کلیه اقدامات مربوط به انتشار آگهی استخدامی، دریافت فرم ها و سوابق کاری متقاضیان، بررسی اولیه و انتخاب داوطلبان، برگزاری جلسات مصاحبه، گزینش و... باید تکرار شود.

در عین حال باید به خاطر داشت که وقتی صحبت از رویکرد سرمایه انسانی به میان می آید، نگاه به جذب نیروی انسانی همچون نگاه سرمایه گذاران در صنعتی پرسود و بازده است. همان طور که مدیر مکلف است جست وجو کند تا نقدینگی خود را در بهترین صنعت با بالاترین سوددهی و کمترین ریسک سرمایه گذاری کند، باید جذب نیروی انسانی را به چشم سرمایه گذاری بلندمدت در سازمان نگاه کند.

اگر حاصل جست وجو برای صنعت و بازده به بانک، سکه، بوش، ارزهای خارجی و... منتهی شد، یقینا مدیر مکلف است نقدینگی خود را در آنجا سرمایه گذاری کند. هنگام جذب نیروی انسانی هم باید به این بیندیشد که سرمایه ای پربازده برای سال های آینده را جذب می کند که قرار است در طول 30 سال خدمت در شرکت با بهره گیری از خلاقیت، دانش، تجربه و مهارت هایی که دارد به تولید ارزش افزوده برای سازمان اقدام کند و از دست دادن او نه تنها به معنی از دست دادن 1/000/000 بلکه به معنی از دست رفتن بخشی از سرمایه سازمان است. به مثال معروف و پرمعنی زیر توجه کنید:

استیو جابز، بنیان گذار فقید شرکت اپل، در سال 1985 از شرکت اپل جدا شد. جالب اینکه تصمیم به این جداییِ «اخراج گونه»، در جلسه هیات مدیره شرکت اپل و طبق توافق با وی صورت پذیرفت. اما نکته مهم اینکه بازار بورس آمریکا فردای همان روز نسبت به این «از دست دادن سرمایه انسانی» واکنش نشان داد، به نحوی که 10درصد ارزش سهام شرکت اپل سقوط کرد. رویدادی مهم رخ داده بود.

شب قبل، فردی از شرکت اپل جدا شده بود و طی ساعاتی از این تصمیم تا آغاز ساعت کار بورس می گذشت، هنوز فرصتی برای تغییر در سیاست ها، محصولات و خدمات شرکت اپل وجود نداشت اما با این حال 10درصد ارزش سهام شرکت سقوط کرد. وقتی صحبت از نگاه سرمایه ای به انسان می شود در واقع انتظار می رود مدیران هنگام جذب نیرو نگاهی ویژه به پرسنل داشته باشند و تلاش کنند تا نیروهایی را جذب کنند که حضورشان در کنار سایر پرسنل سازمان مکمل یکدیگر بوده و موجب ارزش آفرینی شوند.

در بسیاری از موارد مشاهده می شود بی توجهی به جذب نیروی انسانی خود را به صورت جذب نیروی انسانی براساس بده بستان های کاری یا خانوادگی نشان می دهد. اگرچه ممکن است چنین جذبی حل کننده مشکلی مقطعی باشد اما آثار بلندمدت آن در سازمان به صورت کاهش بهره وری نیروی انسانی، کاهش توان و ظرفیت کارشناسی، افزایش اشتباهات تصمیم گیری، افزایش قیمت تمام شده کالاها و خدمات، افزایش هزینه های ناشی از خطاها و افزایش هزینه فرصت از دست رفته برای مدت ها باقی خواهد ماند.

هنگامی که تلاش داریم تا صحت انتخاب در جذب را براساس اتکا بر دوره آزمایشی (موضوع ماده 11 قانون کار) کنترل کنیم و نگران اشتباهات انتخاب خود نیستیم، در واقع نگاه سرمایه ای به نیروی انسانی را به حداقل ظرفیت خود کاهش داده ایم، چراکه نیک می دانیم که می توان با فرد فعلی (که برای سازمان مناسب نبوده است) خداحافظی و به سادگی یک تماس تلفنی به دوست و آشنایی دیگر، جایگزینی برای وی انتخاب کرد.

این روند هم می تواند برای دفعات متمادی تکرار شود. در چنین سازمانی می توان گفت نه تنها رویکرد سرمایه انسانی معنا ندارد بلکه به مدیریت نیروی انسانی هم توجه نشده است و صرفا به پرسنلی و کارگزینی به عنوان واحدهای سازمانی نگاه می شود. در حالی که انتظار می رود به جای یک واحد سازمانی، رویکردی متعالی در دل و جان مدیران (خصوصا مدیران منابع انسانی) وجود داشته باشد.

از این رو توصیه می کند تا در انتخاب سرمایه های انسانی هم مانند هر نوع سرمایه گذاری دیگری که با دقت و حساسیت فراوان صورت می پذیرد، دقت و حساسیت به خرج داده شود. پیش از جذب و عقد قرارداد با نیرو، همه نوع آزمون ممکن که برای افزایش دقت در انتخاب سرمایه انسانی لازم است، به عمل آورده شود تا جلوی هزینه های احتمالی بعدی گرفته شود؛ آزمون هایی نظیر آزمون های شخصیت شناسی، ارزیابی های حرفه ای، سلامت جسمی و نظایر اینها که در جای خود به طور مفصل توضیح داده خواهد شد.

استاد دانشگاه

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/IorK5vkX
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارابزارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهنهال گردومریم شفیعی مدیرعامل کانون ایران نوین و برگزارکننده نمایشگاه تهرانتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوست
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه