بازار سهام روز گذشته با صفهای فروش سنگینی مواجه شد و بهدنبال آن شاخص کل با 1602واحد کاهش به رقم 77هزار و 985واحد رسید. این ریزش شاخص کل در حالتی رخ داده که به گفته برخی تحلیلگران خروج یک باره پولی بزرگ از گروه خودرو، این ریزش را رقم زده است.
این در حالی است که به رقم وحشت زدگی برخی سهامداران حقیقی بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند که این ریزش، تنها یک اصلاح موقت در بازار است و بهزودی بازار به روند صعودی باز خواهد گشت. شاخص کل هموزن نیز با 276واحد افت عدد 13هزار و 375واحد را تجربه کرد. دیروز همچنین شاخص سهام آزاد شناور با 2489واحد ریزش عدد 88هزار و 480واحد را به نمایش گذاشت.
3 سهمی که بیشترین تأثیر منفی را داشتند
شاخص بازار اول اما در حالی با کاهش 1459واحدی عدد 54هزار و 406واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با 1494واحد ریزش به رقم 171هزار و 532واحد رسید. دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت گروه مپنا با 111واحد، بانک ملت با 110واحد و گسترش نفت و گاز پارسیان با 106واحد کاهش، بالاترین تاثیر منفی را بر محاسبه شاخص کل بورس به دوش کشیدند.
در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با 130واحد، گروه مدیریت سرمایهگذاری امید با 30واحد و سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی با 24واحد افزایش، بالاترین تأثیر مثبت را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از 260میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن 789میلیون و 153هزار سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 61هزار و 541 نوبت دادوستد بود.
دیروز همچنین بورس تهران شاهد انتقال نماد معاملاتی گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان با نماد معاملاتی «پترول» از بازار دوم فرابورس به تابلوی معاملات بازار دوم بورس بود. دیروز در نماد معاملاتی صنعتی دریایی ایران (صدرا) کمتر از 15 میلیون سهم به ارزش بیش از 3.5میلیارد تومان کد به کد شد. در نماد معاملاتی بیمه کوثر نیز بیش از 13 میلیون سهم به ارزش بیش از 3 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده میان کدهای تابعه جابهجا شد. دیروز در نماد معاملاتی تاپیکو نیز بیش از 5 میلیون سهم به ارزش بیش از یک میلیارد تومان از کد سهامدار حقوقی کد به کد شد.
عواملی منفی شدن بورس
علیرضا سلیمانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: علت عمده ریزش بازار در روز گذشته بیش از هر چیز به ترس بیش از پیش بازار از ریزش گروه خودرو برمیگردد. مسائل سیاسی هم تأثیرات منفی بر بازار داشته است به خصوص اجلاس کشورهای اسلامی که به تنشهای منطقهای دامن زد. این دو عامل مهمترین تأثیر منفی را بر ریزش شاخص کل داشتند.
وی افزود: باتوجه به لیدر بودن گروه خودرو، با ریزش آنها همه گروهها شروع به ریزش کردند. اگر به روند صعود شاخص کل نگاه کنید میبینید که با رشد گروه خودرو شاخص کل افزایش پیدا کرد اما بهدنبال آن با ریزش گروه شاخصساز همه بازار ریزش پیدا کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: قبل از عید حجم قابلتوجهی پول وارد گروه خودرو شد و اکنون این پول از گروه خودرو خارج شده است اما با این خروج وارد هیچ گروه دیگری نشده است و همین موضوع باعث شد که خودروییها ریزش داشته باشند. تحلیل حجم معاملات گروه خودرو نشان میدهد که یک پول تازه نفسی وارد گروه شده بود، اینکه این پول متعلق به چه فرد یا گروهی بوده معلوم نیست اما حجم معاملات فعلی هم نشان میدهد که این پول از بازار سرمایه خارج شده است.
سلیمانی اظهار کرد: اکنون حقوقیها در گروههایی که وضعیت بنیادی خوبی دارند- گروههایی مانند معدنی و فولادی که ریزشهای زیادی داشتهاند اما سودده هستند- کارکنند و این گروهها را حرکت بدهند. علاوه بر این در گروه بانکی آنگونه که همه فکر میکنند، اوضاع بد نیست. گروه بانکی بهدلیل مطالبات معوقی که دارند. شرکتهایی که به این بانکها بدهکارند بدهیهای خود را با تسهیلات جدید تهاتر میکنند و این تهاتر موجب تعدیل EPSهای خوبی میشود.
گروه بانک پتانسیل خوبی دارد
وی افزود: در بانکهایی که مطالبه معوقه زیادی دارند میتوان تا 15 درصد تعدیل مثبت را شاهد بود. این کار میتواند یک شوک مثبت موقت را به بازار بدهد. نمونه این شوک را در بازار پیش از عید با سهام سایپا به بازار وارد شد. اگر با دو گروه بانکی و فولادی چنین شوکی به بازار وارد شود میتوان شاهد بازگشت بازار به روند صعودی بود. اما ظاهرا چنین ارادهای وجود ندارد. در صورتی که حقوقیها بخواهند بهراحتی میتوانند با چند میلیارد پولی که به این دو گروه تزریق میکنند بازار را به مدار مثبت برگردانند.
سلیمانی تأکید کرد: ما در ماههای آینده کاهش نرخ سود بانکی را در پیش داریم که با این کاهش میتوان شاهد رونق بورس بود. همیشه در ادوار گذشته کاهش نرخ سود موجب شوک مثبتی برای بازار سهام شده است و امیدواریم این بار نیز چنین باشد. در حال حاضر هیچ یک از بازارهای موازی بورس توان جذب کامل پولهایی را که از بازار خارج میشوند، ندارند. البته دولت قصد دارد که بازار مسکن را به حرکت در آورد اما در حال حاضر پول کافی ندارد بنابراین با کاهش نرخ سود بانکی نقدینگی تا مدتی در بازار میماند و پس از آن در ششماه دوم بازار مسکن رشد خواهد کرد.
* ارتباط با کارشناس: [email protected]