شنبه, ۱۵ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Sat, 4 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز

سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یکی از قدیمی‌ترین و گسترده‌ترین سازمان‌های تحقیقاتی و آموزشی کشور است. در تیرماه 1353 قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی وابسته به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی با هدف تمرکز و توسعه فعالیت‌های این بخش و هماهنگی با پیشرفت‌ها و تحقیقات جهانی به تصویب مجلس شورای ‌ملی رسید.

مطالعه و تحقیق به منظور توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بخش كشاورزی و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی و توسعه روستایی و عشایری، تعیین سیاست‌ها و راهبردهای كاربردی و توسعه‌ای تحقیقات و آموزش در چارچوب راهبردها و سیاست‌های بخش كشاورزی و نظارت بر حسن اجرای آنها از جمله وظایف این سازمان به‌شمار می‌رود.

سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با داشتن 2500 عضو هیات‌علمی دانشگاهی یکی از مراکز بزرگ علمی و پژوهشی کشور نیز محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر با تغییرات اقلیمی و آب‌و‌هوایی و همچنین هجوم انواع آفت‌ها و بیماری‌های گیاهی و دامی و مبارزه با این آفت‌ها و بیماری‌ها انتقادهایی به این سازمان وارد شده است.

توجه به تحقیقات علمی در حد حرف

اسکندر زند، رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با ابراز گلایه از کمبود اعتبارهای پژوهشی این سازمان به «فرصت امروز» می‌گوید: در یک‌سال گذشته که مسئولیت این سازمان را بر‌عهده گرفته‌ام، تاکنون درباره مسائل مالی سازمان به این صراحت اظهار‌نظر نکرده‌ام. ما تنها در حرف به تحقیقات می‌پردازیم، اما در عمل چنین نیست. در شرایطی هستیم که هیچ اتفاقی برای تحقیقات کشاورزی در کشور رخ نداده است و امیدواریم در این زمینه به سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم توجه شود.


وی وضعیت مالی بخش تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت کشاورزی را در سال جاری نامناسب‌تر و بدتر از سال‌های پیش ارزیابی و اظهار می‌کند: امسال حتی بودجه یک تا سه درصدی از بخش‌های دیگر را نیز حذف کردند. تا زمانی که به پژوهش با دید هزینه نگاه شود، وضعیت مناسبی نخواهیم داشت. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اکنون درگیر مسائل بودجه‌ای و مالی شده است.

خروجی کار سازمان با هزینه‌ها همخوانی ندارد

این درحالی است که یکی از مشاوران و مسئولان اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، از زیاده‌خواهی اعضای علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به «فرصت امروز» می‌گوید: آقایان برداشتشان این است که ماهانه افزون بر حقوق چهار، پنج‌میلیون تومانی که می‌گیرند باید برای تحقیقات و پژوهشی که انجام می‌دهند، پول جداگانه‌ای دریافت کنند. آنها معتقد هستند صرف نظر از حقوقی که از دولت می‌گیرند، برای انجام تحقیقات باید دریافت‌ جداگانه‌ای داشته باشند. این میزان حقوق برای اعضای هیات‌علمی این سازمان با میانگین دو ساعت کار در روز است در‌حالی‌که حقوق شش تا هشت ساعت را از دولت می‌گیرند.

وی تصریح می‌کند: خروجی و راندمان کار سازمان تحقیقات با اندازه بودجه، پرسنل و امکاناتی که در اختیار دارد همخوانی ندارد. نتایج پژوهش‌ها و تحقیقات اعضای هیات‌علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، در خوش‌بینانه‌ترین حالت تا 30 درصد قابلیت اجرا و عملیاتی شدن دارد و بیش از 70 درصد این پژوهش‌ها در کتابخانه‌های دانشگاه‌ها خاک می‌خورند و بدون استفاده هستند.

مبنای نادرست آیین‌نامه امتیازدهی استادان دانشگاه‌ها

زند، در پاسخ به این سخنان مقام اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، می‌گوید: اعضای هیات‌علمی این سازمان مانند تمامی استادان دانشگاه‌ها حقوق ماهانه چهار تا پنج میلیون تومانی می‌گیرند و در تمام دنیا اشل علمی و رتبه استادان دانشگاه‌ها مشخص‌شده و بر‌مبنای آن حقوق می‌گیرند. اگر در کشور از توان آنها استفاده نشود، دانش خود را به کشورهای دیگر می‌برند و از ایران می‌روند. مگر یک استاد دانشگاه با مدرک دکترای مکانیزاسیون کشاورزی با فردی که در رشته‌های دیگر مانند پزشکی و غیره تدریس می‌کند، تفاوتی دارد؟ هر دو زحمت کشیده‌اند و درس خوانده‌اند.

مسئول بلندپایه وزارت جهاد کشاورزی، به آیین‌نامه ارتقای رتبه و امتیازدهی اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها اشاره و اظهار می‌کند: شوربختانه آیین‌نامه ارتقا و امتیازدهی اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها بر مبنای نادرست مقالات ارائه‌شده و شرکت در همایش‌هاست در‌حالی‌که باید براساس مقالات و نتایج اجرایی و عملیاتی باشد. به همین دلیل آقایان بیشتر دنبال مقاله‌نویسی و حضور در همایش‌ها هستند تا به رتبه‌ها و امتیازهای بالاتر دست یابند.

وی تاکید می‌کند: از سال 83 تاکنون اعلام کرده‌ایم که این آیین‌نامه اصلاح شود و نتایج اجرایی و عملیاتی پژوهش‌ها و تحقیقات مورد نظر قرار گیرد.

این موارد باید آسیب‌شناسی و مشخص شود که سهم تحقیقات در تولید محصولات کشاورزی و میزان افزایش تولید چقدر بوده است. خروجی و نتایج پژوهش‌ها در اجرا مهم است نه نوشتن مقاله‌هایی که گاهی از کتابخانه‌ها بیرون نمی‌روند و آزمایش‌هایی که از آزمایشگاه‌ها پا فراتر نمی‌گذارند.

نابودی در صورت غفلت

رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، در مخالفت با این نظر مقام مسئول وزارت کشاورزی، اظهار می‌کند: عملکرد سازمان در زمینه خروجی‌ها قابل دفاع است اما قابل قبول نیست چون حمایت نمی‌شود. به اندازه حمایت‌ها و بودجه اندکی که سازمان در اختیار دارد، خروجی بیشتر است. برای نمونه امسال 25 رقم گیاه زراعی و باغی معرفی کرده‌ایم، تمامی بذر مورد‌نیاز کشور را تامین کرده‌ایم و بخش بزرگی از واکسن‌های دامی، طیور و انسانی را تولید می‌کنیم.

وی می‌گوید: با ادامه این روند اگر سازمان تحقیقات کشاورزی از مبارزه با آفات و بیماری‌های گیاهی و دامی عقب‌نشینی کند، وضعیت بدتر خواهد شد.

دولت باید اعتبارهای پژوهشی مورد نیاز این سازمان را افزایش دهد و مجلس نیز از آن حمایت کند. معمولا انجام تحقیقات برای حل مشکلات آینده است، اما در این زمینه آینده‌نگری وجود ندارد و تفکر بر مبنای «چو فردا شود فکر فردا کنیم» است. زند تصریح می‌کند: اگر در گذشته از تحقیقات و پژوهش غفلت می‌کردیم، عقب می‌ماندیم، اما اگر اکنون از این بخش مهم باز بمانیم و غفلت کنیم، نابود خواهیم شد. این صریح‌ترین سخنانی بود که در یک سال گذشته با رسانه‌ها مطرح کرده‌ام.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/b2sRLDZS
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهتخت خواب دو نفرهلایک اینستاگرام ارزانخرید از چینتور استانبولخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختآژانس تبلیغاتیچک صیادیتور اماراتدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیک
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه