دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت(۲) ۱۴۰۳ / Mon, 20 May(5) 2024 /
           
فرصت امروز

بحران آب و آمایش سرزمین

7 سال پیش ( 1395/4/31 )
پدیدآورنده : نقی آقالو  

هر کارشناسی که درباره مسائل حیاتی و اساسی ایران چون آب و کشاورزی بیندیشد، مدام باید افسوس بخورد و اظهار تاسف کند. افسوس به خاطر فرصت های بزرگ از دست رفته و تاسف از خطاها و اشتباهات گذشته و حال که البته یکی دو تا نیستند و لیست بلندبالایی را شامل می شوند.

یکی از آن مقولات استخوان دار که واقعا محل افسوس و اظهار تاسف مکرر و شدید است، موضوع و مقوله بسیار مهم و حیاتی «آمایش سرزمین» است که با گذشت حدود 40 سال از طرح جدی آن در محافل و مجالس و با وجود مواد قانونی محکم و مستمر و تصویب در دستگاه های تصمیم گیر کشور چون مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و... ملت ایران از داشتن طرحی مدون و جامع محروم مانده است.

این جمله را که 40 سال قبل باید مسئولان طراز اول کشور می گفتند، اکنون (سال 95) وزیر نیروی دولت یازدهم می گوید: «نباید اجازه دهیم هر محصولی در هر نقطه از کشور کشت شود.» اشاره آماری فقط به چند نقطه و موضوع کلیدی، میزان خسارتی را که ملت ایران از نداشتن طرحی مدون، جامع و کارشناسی شده از «آمایش سرزمین» متحمل می شود، بازگو می کند. (خوانندگان محترم را دعوت می کنیم به مطالعه گزارش نویسنده با عنوان «آمایش سرزمین طرحی غریب در محیط ایران»).

- از 125 میلیون هکتار از عرصه هایی که به انجام عملیات آبخیزداری نیاز دارد، تاکنون فقط در 26میلیون هکتار آن، عملیات آبخیزداری صورت گرفته است.

- حدود 90درصد از جمعیت کشور در 45درصد از وسعت جغرافیایی ایران زندگی می کنند و 10درصد باقیمانده، 55درصد از بقیه سرزمین را برای سکونت برگزیده اند. (البته تعیین دقیق میزان قدرت اختیار برای برگزیدن منطقه زندگی قابل مطالعه است).

- فقط 5درصد از کل جمعیت حدود 80میلیون نفری ایران در سواحل جنوبی کشور زندگی می کنند، درحالی که این رقم در مقیاس جهانی در کشورهای حاشیه دریاها حدود 50درصد است.

- بنا بر یک گزارش موثق، تاکنون 200هزار میلیارد تومان صرف سازه های آبی کرده ایم (ظرف 30 سال گذشته) درحالی که برای اتمام سازه های نیمه تمام آبی و آبرسانی کشور 500هزار میلیارد تومان دیگر باید هزینه شود. با توجه به اینکه بودجه آبی کشور در سال 95، 5هزارمیلیارد تومان است، بنابراین اتمام پروژه های نیمه تمام آبی ایران، یکصد سال به طول می انجامد! مگر آنکه سال به سال این بودجه دو برابر شود.

- ذکر موارد بسیار دیگر را به یادداشت های آینده موکول می کنیم و در پایان یادآور می شویم: تمامی این نواقص، نارسایی ها، ناکارآمدی ها، کمبودها و... همگی در اتحادی نامقدس، پدیده نگران کننده «بحران آب» را در ایران موجب شده اند. حال مدیریت این بحران، فقط یک راه حل ساده ندارد که گاهی از گوشه و کنار شنیده می شود. به دنبال راه های فوری، موقتی و مقطعی هم نباشید که چاره ساز نیست. نجات از این مخمصه بزرگ، راه حل های متفاوت، گوناگون و اساسی و ریشه ای می طلبد. با مطلق نگری و ساده اندیشی راه به جایی نخواهیم برد. باز هم سخن خواهیم داشت. ان شاءالله...

روزنامه نگار قدیمی و تحلیلگر مسائل آب ایران

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/6Tw5XjzS
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
مشاوره کسب و کارآزمایشگاه تجهیزات اعلام حریق آریاکخرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینچک صیادیدوره مذاکره استاد احمد محمدیخرید فالوور فیکخرید نهال گردوماشین ظرفشویی بوشدوره رایگان Network+سریال جنگل آسفالتکفش مردانهتلویزیون شهریMEXCتبلیغات در گوگللپ تاپ قسطیآی نودانلود رمانآموزش آرایشگریقصه صوتیریل جرثقیلگیفت کارت استیم اوکرایناسکرو کانوایرخرید لایک اینستاگرامپنجره دوجدارهخدمات سئولوازم یدکی تویوتاکولر گازی جنرال شکارنرم‌افزار حسابداریاجاره خودرو در دبیست مدیریتیواردات و صادرات تجارتگرامخرید آیفون 15 پرو مکستجارتخانه آراد برندینگواردات از چینتعمیر گیربکس اتوماتیکخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلخرید قسطیاپن ورک پرمیت کاناداتعمیر گیربکس اتوماتیک در مازندرانورمی کمپوستچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانقیمت تیرآهن امروزمیز تلویزیونتعمیر گیربکس اتوماتیکتخت خواب دو نفرهخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختدندانپزشکی سعادت آبادتور استانبولنرم‌افزار حسابداری رایگانتور استانبول
تبلیغات
  • واتساپ : 09031706847
  • ایمیل : ghadimi@gmail.com

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه