هفته گذشته در حالی مجمع جهانی داووس برگزار شد که برگزاری این مجمع تقریبا با لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران همزمان شد. در این اجلاس یک هیات بلندپایه ایرانی حضور داشتند. هیات ایرانی تلاش کرد که مذاکرات و رایزنیهایی را با شرکتها و کارتلهای بزرگ جهان در جهت جذب سرمایهگذاری خارجی به کشورمان داشته باشند. این در حالی است که فعالان اقتصادی بر این باورند که حضور ایران در مجامع بینالمللی و از جمله مجمع جهانی داووس، میتواند آثار بسیار مثبتی را برای کشورمان بهویژه در شرایط پساتحریم داشته باشد. فعالان اقتصادی معتقدند، این دوره از اجلاس داووس نسبت به سالهای قبل بسیار تفاوت داشت و برای کشورمان بسیار مثمرثمر بود و به همین علت ایران توانست دستاوردهای بسیار خوبی از این مجمع داشته باشد.
در واقع به اعتقاد فعالان بخشخصوصی، مجمع جهانی داووس و مجامع مشابه آن فرصت مناسبی است تا ایران برنامهریزیهای لازم را در جهت جذب سرمایهگذاریهای خارجی انجام دهد، البته به شرط آنکه زیرساختهای لازم را به وجود آورد. «فرصت امروز» در این گزارش تاثیر مجمع داووس بر ایران را در شرایط پساتحریم مورد بررسی قرار داده است.
***
ابوالفضل خاکی:
مجامع جهانی فرصتی برای جذب سرمایهگذاری است
ابوالفضل خاکی، رئیس اتاق بازرگانی قم و مدیرعامل شرکت صنایع پلاستیک مرکز معتقد است که مجمع جهانی داووس و مجامع مشابه آن فرصت مناسبی است تا ایران برنامهریزیهای لازم را در جهت جذب سرمایهگذاریهای خارجی انجام دهد.
به نظر شما حضور ایران در مجامعی مانند داووس به خصوص در شرایطی که تحریمها لغو شده است، چه مزایایی میتواند برای کشورمان داشته باشد؟
مجمع جهانی داووس و حضور ایران در مجامعی از این دست، میتواند بر مسائل اقتصادی کشورمان تأثیر زیادی داشته باشد. در واقع مجامعی مانند داووس میتواند فرصتی برای شناساندن ایران جدید در شرایط پس از لغو تحریمها باشد و در همین راستا میتوان در این شرایط حرکتهای جدیدی را انجام داد. نکته دیگر این است که مجمع جهانی داووس و مجامع مشابه آن فرصت مناسبی است تا ایران برنامهریزیهای لازم را در جهت جذب سرمایهگذاریهای خارجی انجام دهد و گارانتیهای لازم را در این زمینه به کشورهایی که تمایل به سرمایهگذاری دارند، ارائه دهد.
این نکته از آن جهت مهم است که در شرایط پس از لغو تحریمها یکی از نکات کلیدی و مهم برای اقتصاد ما جذب سرمایهگذاریهای خارجی است. به همین جهت امیدواریم سال آینده که در اجلاس جهانی داووس شرکت میکنیم، سرمایهگذاریهای مناسبی را جذب کرده و کمک شایانی به اقتصاد کشورمان کرده باشیم.
از جذب سرمایهگذاری خارجی بهعنوان یکی از مزایای اصلی مجمع جهانی داووس نام بردید. به غیر از این، مجمع جهانی داووس و مجامع مشابه آن چه مزایای دیگری میتواند برای کشورمان داشته باشد؟
ما در ارتباطات خود با دنیا در حال مشخص کردن این موضوع هستیم که پس از رفع تحریمها شرایط جدیدی در کشورمان ایجاد شده است و در تمام مراجع و مراکز آمادگی برای سرمایهگذاری و همکاری در بخشهای مختلف وجود دارد. این اعلام آمادگی نکته بسیار مهمی است، زیرا به موجب آن میتوانیم شرایط و خواستههای خود را برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، راهآهن و جادهسازی را معین کنیم.
زمانیکه این موضوعات برای طرفهای تجاری ما مشخص شود بهشدت جذب کشور ما میشوند و ما میتوانیم در آینده نزدیک یعنی از سال 95 به بعد آثار مثبت آن را در اقتصاد کشورمان به وضوح مشاهده کنیم.
رئیسجمهور کشورمان در این اجلاس به این موضوع اشاره کرد که با توجه به ظرفیتها و بنیههای اقتصادی ایران، کشورمان میتواند در سه دهه آینده به یکی از 10 اقتصاد برتر دنیا تبدیل شود. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
امروز تفکر حاکم بر جامعه ما یک تفکر مبتنی بر عقلانیت است و اگر این تفکر ادامه پیدا کند، بدون تردید به آنچه رئیسجمهور پیشبینی کرده است، دست خواهیم یافت. بهعنوان مثال اگر به کشوری مانند برزیل نگاه کنیم متوجه میشویم که چگونه یک کشور بدهکار در طول 15 سال به کشوری تبدیل شد که در جایگاه هفتم اقتصاد دنیا ایستاد. اگر این عقلانیت در کشور ما نیز تداوم بیابد، رو به پیشرفت و توسعه خواهیم رفت، اما اگر اینچنین نباشد نمیتوانیم خود را در دهههای آینده در میان اقتصادهای برتر دنیا تصور کنیم.
***
محمود نجفی سهی:
ایران امتیازات لازم را بگیرد
محمود نجفی سهی، مدیر عامل شرکت مجانس و نایب رئیس اتاق بازرگانی سمنان معتقد است که ایران باید در مجامعی مانند داووس از فرصتها به درستی استفاده کند، امتیازات لازم را بگیرد و قراردادهایی را منعقد کند که جنبه برد- برد داشته باشد.
در مورد این موضوع که امسال با توجه به لغو تحریمها حضور در مجمع جهانی داووس چه مزایا و آثار مثبتی را برای اقتصاد کشورمان داشته است، نظرات و صحبتهای بسیاری مطرح شده است. به نظر شما اگر بخواهیم یک طبقهبندی در مورد این مزایا و آثار مثبت داشته باشیم، باید به چه مواردی اشاره کنیم؟
دستاوردهایی که میتوان از مجامعی مانند مجمع جهانی داووس داشت، بستگی به این موضوع دارد که ما چگونه از این فرصتها و آنچه که برایمان پیش آمده است، استفاده کنیم. اگر بتوانیم از این فرصتها به درستی استفاده کنیم، امتیازات لازم را بگیریم و قراردادهایی منعقد کنیم که جنبه برد- برد داشته باشد، میتواند درمجموع به نفع ما باشد. در این رابطه ما باید منافع ملی، اشتغال و تولید داخل را در نظر بگیریم و به این دلیل که میخواهیم با یک کشور دوست باشیم، نباید دروازههای کشور را به روی واردات باز کنیم.
البته ممکن است در مواردی نیاز به واردات داشته باشیم که از جمله آنها واردات بخشی از مواد اولیه و کالاها است که در داخل امکان تولید آنها وجود ندارد، اما آنچه مورد تاکید است این است که نباید اقدام به واردات کالاها و محصولاتی کنیم که در کارخانهها و واحدهای تولیدی در دست تولید است. این موضوع بستگی به آن دارد که دولتمردان ما چگونه برنامهریزی کنند و در وهله اول منافع ملی و در وهله دوم روابط بینالمللی و سیاسی را در نظر بگیرند.
بنابراین معتقدید که مجامع اقتصادی مانند داووس در صورتی میتواند برای ما منافع داشته باشد که بتوانیم از فرصتهایی که در شرایط پساتحریم به وجود آمده است، استفاده بهینه کنیم؟
بله، دقیقا همینطور است. بهعنوان مثال تا زمانی که تولید داخلی مناسبی نداشته باشیم، نمیتوانیم ادعا کنیم که میتوانیم صادرکننده خوبی باشیم. ما باید بتوانیم در شرایط واقعی و مساوی، صادرات مناسبی داشته باشیم.
برخی اعتقاد دارند که حضور ایران در مجمع جهانی داووس میتواند بدبینیهایی را که پیش ازاین در مورد ایران پیش آمده بود، به خوشبینی تبدیل کند. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
اگر واقعا توانسته باشیم این خوشبینی را ایجاد کنیم، باید بتوانیم آن را حفظ کنیم. ولی باید دقت کنیم که این خوشبینی ظاهری نباشد و فقط لبخندی روی لب طرف مقابل وجود داشته باشد، اما در درون او تفکر دیگری حاکم باشد. باید اثبات شود که این خوشبینی چه در مورد مسائل اقتصادی و چه در مورد مسائل سیاسی واقعی است.
در مجمع جهانی داووس رئیسجمهور کشورمان این موضوع را مطرح کرد که ایران میتواند در سه دهه آینده یکی از 10 اقتصاد برتر دنیا باشد. به زعم شما این موضوع تا چه اندازه تحققپذیر است؟
ما در کشورمان توان بالقوه این موضوع را داریم، به شرط آنکه دولتمردان کاری انجام دهند که این بالقوه تبدیل به بالفعل شود. در این زمینه باید برنامهریزی مناسبی انجام شود و بتوانیم از امکانات و ظرفیتهای کشور استفاده منطقی داشته باشیم. اگر نگوییم در 10 سال اما حتما در 15 تا 20 سال آینده تحقق این موضوع امکانپذیر است زیرا در کشور ما منابع خدادادی بسیار زیادی وجود دارد، شرایط طبیعی و اقلیمی کشور ما بسیار مناسب است و نیروی تحصیلکرده بسیار زیادی وجود دارد.
***
سیده فاطمه مقیمی:
ایران دستاوردهای خوبی از داووس داشت
سیده فاطمه مقیمی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و مدیرعامل شرکت حملونقل بینالمللی سدیدبار معتقد است که این دوره از اجلاس داووس نسبت به سالهای قبل بسیار تفاوت داشت و برای کشورمان بسیار مثمرثمر بود و به همین علت ایران توانست دستاوردهای بسیار خوبی از این مجمع داشته باشد.
هفته گذشته در حالی مجمع جهانی داووس برگزار شد که ایران دوره تحریمها را پشت سر گذاشت و هیات ایرانی نیز تلاش کرد تا در جریان برگزاری این مجمع استفاده مطلوبی را از فرصت فراهم شده داشته باشد.به نظر شما مجامعی از این قبیل چه مزایایی میتواند برای اقتصاد کشورمان داشته باشد و باید چه اقداماتی انجام شود تا در سال آینده کشورمان حضور پررنگتری در این مجمع داشته باشد؟
در این مجامع نشستها و گفتوگوهایی برگزار میشود که میتواند تاثیراتی بر طرفهای تجاری جدید داشته باشد. تا الان اتفاقی که افتاده این است که نشست مجمع جهانی داووس با لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران همزمان شد و این موضوع زمینهای را برای اقتصاد ایران فراهم کرد.
تصورم این است که این دوره از اجلاس داووس نسبت به سالهای قبل بسیار تفاوت داشت و بسیار مثمرثمر برای کشورمان بود و به همین علت فکر میکنم که ایران توانست دستاوردهای بسیار خوبی را از این مجمع داشته باشد. زیرا از یکسو در این مجمع صحبتهای مهمی از سوی رئیسجمهور کشورمان مطرح شد که در جهت جلب سرمایهگذاریهای خارجی میتواند بسیار اثرگذار باشد و فرصتهای بسیار خوبی را برای ایران به ارمغان بیاورد.
پس معتقدید که همزمان شدن برگزاری مجمع جهانی داووس و لغو تحریمهای ایران میتواند اتفاقات خوبی را برای اقتصاد کشورمان رقم بزند.
بله، دقیقا همینطور است.
در سالهای اخیر نوعی بدبینی نسبت به ایران در میان برخی از کشورها و سرمایهگذاران ایجاد شده است. بهزعم شما حضور ایران در مجامع بینالمللی چقدر میتواند در تبدیل این بدبینیها به خوشبینی کمک کند؟
به هر حال باید قدم به قدم رو به جلو حرکت کرد. این در حالی است که رئیسجمهور کشورمان و بسیاری از اعضای هیات دولت آشنایی نسبی با فرهنگ حاکم بر بسیاری از کشورها دارند و این موضوع سبب میشود بسیار آسانتر با آنها ارتباط برقرار کنند و راحتتر مسائل و موضوعات را انتقال دهند.
در طول یک سال اخیر و در جریان برجام گفتوگوهای بسیاری مطرح شد و در حال حاضر به مقطعی رسیدهایم که زمان عمل کردن به بسیاری از مسائل است. مطمئن هستم که با مدیریت و برنامهریزی فرصتهای بسیار خوبی برای کشورمان میتواند ایجاد شود.
در جریان برگزاری مجمع جهانی اقتصاد، رئیسجمهور کشورمان آیندهای را در مورد اقتصاد ایران ترسیم کرد. به نظر شما این موضوع که ایران در سه دهه آینده یکی از 10 اقتصاد برتر دنیا باشد تا چه اندازه قابل تحقق است؟
حتما دولت برنامههایی را برای تحقق شرایط مطلوب در جهت جذب سرمایهگذاری خارجی در نظر گرفته است، زیرا یکی از موضوعاتی که میتواند متضمن ارتقای جایگاه اقتصاد ایران باشد، همین جذب سرمایهگذاری خارجی است.
به هرحال زیرساختهای لازم برای کسبوکارهای جدید باید در کشور مهیا شود و امیدوارم تمامی این تفکرات به جایی رسیده باشد که تمام آنچه مدنظر مسئولان کشور است، رخ بدهد. قاعدتا این موضوع میتواند زمینهساز اقدامات جدید، رشد اقتصادی و رفع مشکلات اشتغالزایی در کشور باشد.
ارتباط با نویسنده: [email protected]