سهامداران با توجه به نزدیکی به فصل مجامع، دیدگاهی عقلانی و کارشناسی را مدنظر داشته باشند که صنایعی مانند بانک، خودروسازی و حمل ونقل و بیمه با رفع تحریم‌ها سریع‌تر از سایر صنایع رشد را تجربه خواهند کرد. با توجه به نزدیکی به فصل مجامع شرکت‌های بورسی، در ارائه هر نوع تحلیلی باید دو دیدگاه حقوقی و حقیقی را در نظر داشت. دیدگاه افراد حقوقی در فصل مجامع بر دریافت سود بیشتر و انتخاب سهام شرکت‌هایی که EPS بالاتری دارند استوار است، اما به منظور کسب سود مطلوب‌تر و حرکت به سمت داشتن بازار باثبات‌تر باید فارغ از این دیدگاه‌ها، دید کارشناسی را در هر نوع تحلیل مدنظر قرار داد. تا زمانی که دیدگاه کوتاه‌مدت و نوسان‌گیری بر بازار حاکم باشد نمی‌توان به سمت یک بازار پربازده با سود مطلوب حرکت کرد.

978

باتوجه به شرایط نقدینگی در کل کشور در قیاس با سال 93 این احتمال که شرکت‌های بورسی در مجامع خود درصدد باشند تا سود تقسیمی کمتری داشته باشند وجود دارد و این اتفاق برای بازار ناگزیر است. این احتمال که تفاوت چندانی در مقایسه با سود پرداختی شرکت‌ها در سال گذشته نباشد وجود دارد و دیدگاه‌های فاندامنتال بیانگر آن است که بازار با حرکت تند و تیز و غیر‌عقلانی مواجه نباشد. با توجه به تجربه بیانیه لوزان امکان مستند‌سازی برای بازار در صورت توافق نهایی هسته‌ای وجود دارد به این معنا که با رفع تحریم‌ها یکسری از صنایع که بیشترین تاثیر را از رفع تحریم‌ها داشته‌اند مانند بانک‌ها، خودروسازان، سازندگان قطعات خودرو، صنایع حمل‌و‌نقلی و شرکت‌های بیمه‌ای به واسطه اینکه با رفع تحریم‌ها شرایط فعالیت آنها تسهیل می‌شود با رشد مواجه خواهند شد مشروط بر آنکه بازار آنها را به اصطلاح پیش‌خور نکرده باشد.

آنچه مسلم است برخی صنایع به واسطه رفع تحریم‌ها سازوکار اجرایی خاص خود را لازم دارند و اجرای آن سازوکار زمانبر است بنابراین هرگونه اقدامی در بازار نیازمند در نظر گرفتن کلیت بازار و داشتن نگاه بلند‌مدت و توجه به ارزش ذاتی شرکت‌های موجود در این بازار است.

* مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری گوهران امید